Kredi ve Kredi Kartı Düzenlemesiyle Gelen 5 Yeni Değişiklik
Kredi kartı ve kredi kullanan her tüketiciyi ilgilendiren; kredi kartlarına taksit, limit sınırı ve kredi vadelerini değiştiren önemli bir düzenleme yapıldı. Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısının ardından konuyla ilgili açıklama yapan Başbakan Binali Yıldırım, kısa süre içerisinde yeni düzenlemenin uygulamaya alınacağı ifade etti.
Geçtiğimiz hafta hükümetin kredi kartı taksit sınırlamasını genişleteceğine yönelik haberlerle karşılaşmıştık. Çok tartışılan ve tüketiciler tarafından da beklentiye yol açacak değişiklik kesin olarak yapıldı.
Yeni düzenlemede kredi kartı taksit sınırı genişletilirken, azami kredi kartı limiti, konut kredileri kullanım oranı ve ihtiyaç kredilerindeki vadelere yönelik değişiklikler yapıldı. Yeni düzenlemeyle gelen ve biz tüketicileri ilgilendiren beş değişiklik şu şekilde:
İçindekiler
1. Taksit sınırı 12 aya kadar çıkarıldı
Bir önceki düzenlemede genel taksit sınırı 24 aydan 9 aya düşürülmüştü. Son düzenlemeyle genel taksit sınırı bu kez 12 aya çıkarıldı. Buna göre kredi kartı sahiplerinin artık 12 aya kadar taksitli alışveriş yapabilmesi mümkün olacak. Taksitli alışverişin yanı sıra bir önceki düzenlemede nakit çekiminin taksitlendirme süresi de 9 aya indirilmişti, yeni düzenlemeyle nakit çekimler için de taksit sınırı gevşetilmiş oldu.
2. Kredi kartı alt limiti artırıldı
Geçtiğimiz yıl 1 Şubat tarihi itibariyle kredi kartı limitleri yasa çerçevesinde sınırlandırılmıştı. Bir önceki yasaya göre kredi kartı sahiplerinin toplam kredi kartı limitleri gelirlerinin en fazla 4 katını geçemiyordu. Son düzenlemeyle bu sınırlama da kaldırıldı. Kredi kartı alt limiti 5 bin 200 liraya çıkarıldı.
3. Kredi kartı borçları için yapılandırma süresi uzatıldı
Kredi kartı borcu ödenmediği takdirde tüketiciler pek çok hukuksal problemlerle karşı karşıya kalabiliyor. Borcunu ödeyemeyen birçok kredi kartı borçlusu da borç yapılandırma seçeneğini tercih ediyor. Borç yapılandırma süresine ilişkin süre de yeni düzenlemeyle uzatıldı. Yeni düzenlemeye göre tüketiciler kredi kartı borçlarını yalnızca 1 kereye mahsus olmak üzere 72 aya varan vadelerle yapılandırabilecekler.
4. İhtiyaç kredileri için geri ödeme süresi de değişti
Daha evvel ihtiyaç kredisi kullanan tüketiciler maksimum 36 ay geri ödeme seçeneği kullanabiliyordu. Yeni düzenlemeye istinaden artık bu sürenin de uzadığı belirtildi. Tüketiciler artık 48 ay vade, geri ödeme seçeneğiyle ihtiyaç kredisi kullanabilecekler. İhtiyaç kredilerinde vade 48 aya çıkarıldı.
5. Konut kredisi kullanım oranı yüzde 80’e çıktı
Düzenleme konut kredisi kullanarak ev almak isteyenlere önemli bir avantaj sağlıyor. Düzenleme öncesinde satın alınacak konutun ekspertiz değerinin en fazla yüzde 75’i konut kredisi olarak kullanılabiliyordu. Yani tüketicinin kredi ile ev alabilmesi için en az yüzde 25 peşinat ödemesi yapması gerekiyordu. Düzenlemeyle birlikte konut kredisi kullanım oranı yüzde 80’e çıkarıldı. Bu durumun konut kredisi kullanarak ev alacak tüketicilerin ödeyeceği peşinat oranının yüzde 5 azalarak, yüzde 20’ye düştüğü anlamına geliyor.
Söz gelimi, konut sahibi olmak isteyen tüketici daha öncesinde konut değerinin yüzde 75’ini kredi olarak kullanabiliyor iken, düzenlemeyle konut değerinin yüzde 80’ini kredi alarak kullanabilecek.
Öte yandan, beyaz eşyalar da dâhil olmak üzere bilgisayar gibi elektrik-elektronik eşyaların alımlarında taksit sınırı 6 ay olarak belirlendi. Cep telefonu ve akaryakıt harcamalarına da taksit yasağı devam ediyor. Hafta içerisinde basında süpermarket harcamalarına da taksit gelebileceğine yönelik haberler de yer almıştı fakat bu yönde herhangi bir değişiklik yapılmadı. Süpermarket ve gıda harcamalarında taksit yasağı hala sürüyor.
Daha önce kredi kartlarına getirilen taksit sınırlaması sonrasında taksitlerin 9 aya düşmesiyle 48,2 milyar liralık taksitlik kart harcaması 33,1 milyar liraya kadar gerilemişti.
Darbe girişiminin ekonomiye olası etkilerini azaltmak adına hükümetin tekrar gözden geçirdiği kredi ve kredi kartı taksit, limit ve oran sınırlamalarının kaldırılması ile yılın ilk çeyreğinde düştüğü gözlenen iç tüketimin tekrar canlanması bekleniyor.