Bankalar

Banka kartı ATM’de kaldığında ne yapılmalı?

ATM’lerin banka veyahut kredi kartını yutması çok sık rastlanan bir durum olmasa da yine de yaşanabilecek problemler arasında yer alıyor.

Bankacılık işlemlerini gerçekleştirebilmek için en hızlı ve güvenli yollardan biri banka ATM’lerini kullanmaktır. Banka ATM’leri mevcut hesaplarımızı kontrol edebilmemizi sağlamanın yanı sıra; hesaptan nakit çekmek, nakit para yatırmak, yatırım hesabından alım-satım, para transferi ve neredeyse diğer tüm bankacılık işlemlerini yapmamızı sağlar.

Fakat ATM’den bankacılık işlemleri yaptığımızda dikkatli olmamız şart. Çünkü bazen, belirli nedenlerden dolayı işlem yaptığımız banka ATM’si kartımızı yutabiliyor. Söz gelimi, kartımız ATM’de kalabiliyor. Bunun çok sık rastlanan bir durum olmadığını söyledim ama birçok kişinin başına bazı zamanlarda bu olay gelebiliyor.

Kartların banka ATM’sinde kalmasının birkaç nedeni var;

  • ATM’nin iletişim hattının kopması veya bağlantının diğer nedenlerle kesilmesi,
  • Kart ATM’de iken uzun bir süre işlem yapılmaması,
  • Banka tarafından karta ya da hesaba bloke konulması gibi nedenlerden dolayı kartlar banka ATM’sinde kalabilmektedir.

Teknik olarak işlem yaptığınız ATM’nin elektrik kesintisi, internet veya benzeri şekilde iletişim hatlarının devre dışı kalması halinde kartınız cihazda kalabilir. Aynı şekilde kartınızı yerleştirdikten sonra uzunca bir süre işlem yapmadığınızda, kartınızı unutmuş olabileceğiniz ihtimaline karşılık güvenlik nedeniyle de ATM kartınızı geri vermeyebilir. Diğer yandan bu nedenlerin dışında bankanız kartınıza bloke koymuşsa da ATM’den kartınızı geri almanız mümkün olmayabilir.

Bir de dolandırıcılar var, ATM’lere kartınızı kopyalamak için ek parça yerleştirebilir veya benzeri aldatma yöntemlerini kullanarak cihazda kartınızın sıkışmasını sağlayabilir. Bu nedenle de siz farkında olmadan kartınızın ATM’de kaldığını düşünebilirsiniz. Neticede bu tip dolandırıcılıklar veya özellikle de kart kopyalama dolandırıcılığı son yıllarda sıkça karşılaşılan bir sorun.

Son olarak şunu da not etmek istiyorum; teknik hatalar ve dolandırıcılık problemleri dışında kartınızın ATM’de kalmasına siz de neden olabilirsiniz. Sizin neden olabileceğiniz problemler de kısaca şu şekildedir; kartınıza ait dört haneli PIN kodunu yanlış 3 (üç) kez üst üste hatalı girmeniz, kartınızın sıvıyla teması ya da darbeye maruz kalması sonucunda manyetiğinin bozulması gibi durumunda da ATM kartınızı yutabilir.

Peki, böyle bir durumda ne yapmamız gerekir?

Kartınız ATM’de kaldığında derhal bankayla iletişime geçmeniz gerekir. Eğer işlem yaptığınız ATM, banka şubesinde bulunuyorsa doğrudan durumu banka personellerine bildirerek yardım alabilirsiniz. Kartınız banka şubesi ATM’sinde kaldıysa daha kısa sürede kartınızı geri alabilirsiniz.

İşlem yaptığınız ATM, şube lokasyonunda değilse vakit kaybetmeden bankanızın çağrı merkezini aramanız gerekir. Durumu bildirdiğinizde zaten kartınız güvenlik nedeniyle iptal edilecek olsa da bu talebi kendiniz de müşteri temsilcisine iletebilirsiniz. Hatta internet şubesi veya mobil şubelerden de ATM tarafından alıkonulan kartınızı iptal etmeniz de mümkün olacaktır. Kartınız iptal edilirse yeni kart talebiniz doğrultusunda ortalama 10 iş gününde yeni kartınız adresinize gönderilecektir. Elbette bu konuda yine de bankanızdan bilgi almanızı tavsiye ederim.

Kısaca tekrar hatırlatacak olursam kartınızın ATM’de kalması gibi durumlarda vakit kaybetmeden bankanızla iletişime geçin ve yaşadığınız problemi bildirin.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir