Bankalar

IBAN Nedir? IBAN Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yurt içine ya da yurt dışına para göndermek ya da para almak için sayısız nedene sahip olabilirsiniz. Aileniz para gönderiyor olabilir. Siz bir arkadaşınıza para gönderiyor olabilirsiniz ya da sattığınız bir hizmet veya ürün karşılığında ödeme almanız gerekiyor olabilir.

Her ne amaçla olursa olsun, bu para transfer işlemlerinin gerçekleşmesini mümkün kılmak için sizden bir IBAN istenecektir. Bunun ne olduğundan emin değil misin? Tüm bilmeniz gerekenleri açıklıyoruz.

IBAN Numarası Nedir?

Uluslararası Banka Hesap Numarası (IBAN), farklı ülkelerde bulunan ya da belirli bir ülke içinde yer alan bankalar arasındaki para transfer işlemlerinde kullanılan uluslararası kabul görmüş standart bir numaralandırma sistemidir. Bu sistem bankaların, banka hesap numaranızın doğruluğunu kontrol etmelerine ve hızlı bir şekilde ülke ve finans kurumunu belirlemelerine yardımcı olur.

IBAN numarası, banka hesap numaranızın yerine geçmez. Zira IBAN bankaların ödemeler için hesabınızı tanımlamasına yardımcı olacak ilave bilgiler içeren ayrı bir numaradır. Bu numara, gerek yurt içi gerekse de yurt dışında bulunan bankaların, hesabın yer aldığı ülke, banka ve şubeyi tanımlamasına yardımcı olur.

Hatırlatmak gerekirse eskiden havale ya da EFT yapılması için alıcının ad soyad, banka adı, banka şube numarası ve hesap numarası gibi bilgilere ihtiyaç duyuluyordu. IBAN sayesinde bu bilgilere artık ihtiyaç duyulmuyor. Bir IBAN numarası tüm bu bilgilerin tanımlanmasına yardımcı oluyor. Üstelik bir hesaba ait IBAN numarası hem yurt içi hem de yurt dışı para transferlerinde bu ihtiyacı karşılıyor.

IBAN Sorgulama Nasıl Yapılır?

IBAN sorgulama ve öğrenme kolayca yapılabilmektedir. Bir IBAN 15 ila 28 karakter uzunluğundadır ve hesabın bulunduğu ülkeye bağlı olarak değişir. Türkiye’de bir IBAN 26 haneden oluşur. IBAN numarası hesap ekstreniz gibi hesap bilgilerinizin yer aldığı sayfalarda yazar.

IBAN sorgulaması yapmak istiyorsanız, banka hesap bilgilerinizin yer aldığı ekstrelerden herhangi birine bakabilir ya da bankanızın mobil uygulama veya internet şubesi kanallarından hesap bilgilerinizin bulunduğu sayfalara giderek IBAN numaranızı öğrenebilirsiniz.

İşte bir IBAN örneği: TR 050003200021100000125361

Örnekte gördüğünüz gibi bir IBAN ülke, banka ve doğrulama kodlarının yanı sıra hesap numaranızı içerecek şekilde oluşturulur.

Hesabınız Türkiye’de ise IBAN numaranız TR kodu ile başlar. Banka kodları bankanıza göre değişir, mesela Ziraat Bankası, Garanti Bankası, VakıfBank ya da İş Bankası’nın farklı kodları bulunur. Aynı şekilde bir IBAN spesifik hesap numaralarını da içerir.

Söz gelimi her hesabınızın farklı bir IBAN numarası bulunur. Bu nedenle sorgulama işlemlerini ve IBAN kullanımını bu detayı göz önünde bulundurarak yapmanız gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir