Bankalar

CVV Kodu Nedir, CVV Nerede Yazar?

İnternet üzerinden veya telefonla sıkça alışveriş yapıyorsanız, bilmeniz gereken en temel üç kart bilgisine muhtemelen aşinasınızdır. Bu temel bilgiler arasında kartı numarası, son kullanım tarihi ve CVV yer alır.

İnternet alışverişleri konusunda bir uzmansanız, CVV’yi nerede bulacağınızı zaten biliyorsunuzdur. CVV, kartların arka yüzünde ve genellikle imza bandının sağ tarafında yer alır. Peki, kartlardaki CVV tam olarak nedir?

CVV Kodu Nedir?

Card Validation Value kelimelerinin basit bir kısaltması olan CVV, üç rakamdan oluşan bir kart doğrulama değeridir. CVV kart güvenlik kodu olarak da ifade edilir.

Bir kredi kartının CVV’si dolandırıcılığa karşı ek bir güvenlik işlevi görür. CVV, özellikle sanal işlemlerin artmasıyla beraber, bir kredi kartı (veya banka hesap kartı) için dolandırıcılığa karşı en önemli güvenlik önlemlerinden biri olarak kabul edilir.

Kartınızı şahsen kullandığınızda, kart sahibi olduğunuzu doğrulamak için satıcılar kimliğinizi kontrol edebilir. Ancak, internet üzerinden bir satın alma işlemi gerçekleştirdiğiniz esnada satıcılar aynı kontrolü yapamaz. Bunun yerine, CVV kişisel bir doğrulama yöntemi olarak kullanılır.

İnternet ve telefon yoluyla satın alma işlemi yaparken her zaman CVV’nizi paylaşmanız gerekmeyebilir. Bununla birlikte, bu satıcıları yasa dışı yapmaz. Yine de her durumda, her zaman kart bilgilerinizi güvendiğiniz satıcılarla paylaştığınızdan emin olmanız gerekir.

CVV Kodu Nerede Yazar?

CVV, genellikle kredi kartının sağ tarafa bakan orta arka yüzünde yazar. Bazı ödeme sağlayıcıları CVV’leri kartların ön yüzü gibi farklı yerlere de basabilirler. Bu nedenle, CVV’nizin kartınızın neresinde yazdığını bilmeniz önemlidir.

Türkiye’de yaygın olarak kullanılan Visa ve Mastercard, CVV’leri kartın arka yüzüne yerleştirirler. Visa, Mastercard veya Discover kartınız varsa, kartınızın arkasındaki üç rakamdan oluşan CVV’yi imza bandının sağında bulabilirsiniz. CVV kodunuz, birkaç rakama daha bitişik olabilir. Böyle bir durumda sadece son üç rakamı dikkate almanız gerekir.

Bazı ödeme sağlayıcılarının CVV kodlarını farklı yerlere bastıklarını söylemiştik. Mesela bir American Express kartınız varsa, CVV kodunuzu kartınızın ön sağ tarafında bulabilirsiniz. Ayrıca Amex’in CVV’yi bir kart kimlik numarası (CID) olarak ifade ettiğini unutmayın. Bir Amex CID, üç yerine dört rakamdan oluşur.

CVV Sizi Nasıl Korur?

Bir kartın CVV’si internet veya telefon alışverişlerinde oldukça kullanışlıdır ve sahtekarlığa karşı bir savunma hattı görevi görerek bilgilerinizi güvende tutmanıza yardımcı olur. Örneğin, bir bilgisayar korsanı kredi kartı numaranıza, son kullanma tarihinize ve tam adınıza erişebilse bile, işlemi tamamlamak için CVV’nize de ihtiyaç duyacaktır. Neyse ki, CVV’lerin diğer kart bilgileri gibi kolay elde edilmesi mümkün değildir.

Bu, Ödeme Kartı Sektörü’nün Veri Güvenliği Standardı’ndan (PCI DDS) kaynaklanmaktadır. Veri Güvenliği Standardı, kart bilgilerinin saklanması hususunda bir standart oluşturmak üzere Visa, Mastercard, Discover ve American Express gibi sektörün önde gelen devleri tarafından oluşturuldu.

Bu standarda göre, satıcılar CVV’nizi bir satın alma işleminden sonra kesinlikle saklayamazlar, bu yasal değildir. Ancak, satıcıların kart numarası gibi kartlarınızın CVV dışındaki diğer bilgilerini saklamaları engellenmiyor ve yasal kabul ediliyor. İşte bu da dolandırıcıların kart numaranıza bağlı CVV’yi bulmasını zorlaştırıyor.

CVV ayrıca kartların manyetik şeridi ve daha yeni bir yöntem olan EMV çip teknolojisi ile uyumlu çalışıyor. Bu teknoloji sayesinde karta basılı CVV, kartın manyetik şeridine yerleştiriliyor. Çip, iCVV olarak adlandırılan dijital CVV’ye eşdeğer kabul ediliyor.

CVV Yanlış Ellere Geçerse Ne Olur?

Kabul etmek gerekir ki, CVV’lerden ortaya çıkan dolandırıcılık sorunları genellikle kart sahipleri tarafından kaynaklanıyor. CVV’lerin veritabanı yoluyla ele geçirilmesi zor olduğundan, dolandırıcılar diğer yasa dışı yollara başvuruyor. Kimlik avı dolandırıcılığı ve kartların fiziksel olarak çalınması bu yolların başında geliyor.

Bu dolandırıcılık yöntemleri, çevrimiçi e-postalar veya sahte web siteleri aracılığıyla kullanılıyor. Bu yöntemlerde bankanızı taklit eden bir e-posta alırsınız ya da bankanızın web sitesine benzer bir siteye giriş yapmaya teşvik edilirsiniz. Her iki durumda da kart bilgilerinizi paylaşmanız istenir. Bu sahtekarlık yöntemleri yazım hatası veya diğer belirgin hatalardan dolayı kolayca anlaşılabilir.

Bununla birlikte, e-ticaret siteleri CVV’nizi çok sık girmenizi istediğinden, bilgisayar korsanları bu formları hileli sayfalara da ekleyebilir. Yine size ulaşacakları yerler e-posta adresiniz, sosyal medya hesaplarınız veya telefon numaranız olacaktır. CVV dahil kart bilgilerinizi girerseniz, bilgisayar korsanları hesabınıza kolayca erişebilir. Bu nedenle, bu tuzaklara dikkat etmeniz gerekir.

Tabii, kartınızın fiziksel olarak çalınması olasılığı da her zaman vardır. Böyle bir durumda, hırsızların hiçbir bilgiyi bulmalarına gerek yoktur, zira tüm bilgileriniz kartta bulunmaktadır. Bu noktada yapabileceğiniz en iyi şey, kartınızı en kısa sürede iptal etmek, bankanızdan yeni bir kart istemek ve hesaptan bilginiz dışında yapılan harcamalara itiraz etmek olacaktır.

Kart kopyalama dolandırıcılığı nedeniyle fiziki satın alımlar sırasında yapılan ödemeler günümüzde tamamen kusursuz olmasa da, sanal işlemler sizi ve bilgilerinizi dolandırıcılık riski altına daha fazla sokar. İşte tam da bunu engellemek için CVV’ler var. Ancak yine de kart bilgilerinizi yalnızca güvendiğiniz web siteleri ile paylaşmalısınız.

Kart Bilgilerinizi Nasıl Güvende Tutabilirsiniz?

Kendiniz için en doğru kredi kartını araştırmak ve bulmak önemlidir. Bir kartın özelliklerini incelerken, güvenlik özelliklerini de hesaba katmalısınız.

Kesinlikle tanımadığınız kişilerden gelen e-postaları açmamalı ya da bilmediğiniz web sitelerine girmemelisiniz. Gerek sosyal medya gerekse farklı web sitelerinde karşılaştığınız şüpheli bağlantılara giriş yapmamalı ve kart bilgilerinizi asla paylaşmamalısınız. Paylaşmamanız gereken bu bilgiler, kartlarınızın hesap numarasını, son kullanma tarihini ve özellikle CVV’yi içerir.

Son olarak, e-ticaret siteleri üzerinden satın alma yaptığınız web sitelerinin tarayıcının solunda “Güvenli” etiketi ile işaretlendiğine emin olmalısınız. Böylece kart bilgilerinizin ödeme işlemlerinde güvenli olacağından emin olabilirsiniz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir