Bankalar

Karta İade İşlemi Hesaba Ne Zaman Yansır?

Kredi kartı ya da banka kartına para iadesinin ne kadar süreceğini ve iade edilen tutarın kart hesabınıza ne zaman yansıyacağını merak ediyorsanız, bunun cevabını yazımızda bulabilirsiniz. Karta para iadesi, iade talebini neyin tetiklediğine bağlı olarak birkaç gün, hatta birkaç ay kadar sürebilir.

Diyelim ki kredi kartı ya da banka kartınızla yeni bir kot pantolon satın aldınız. Size çok yakışacağını düşünüyordunuz. Ancak satın alma işlemini tamamlayıp eve döndüğünüzde, aldığınız kot pantolonun pek de beklediğiniz gibi olmadığını gördünüz. Haliyle ürünü geri verme ve para iadesi almaya karar verdiniz.

Bu durumda kartınıza para iadesinin ne zaman yapılacağı birkaç faktöre bağlı olacaktır. İade etme kararı verdiğiniz ürünü mağazadan mı yoksa internetten mi satın aldığınız, ürünü nasıl iade ettiğiniz ve kartı kullandığınız bankanın iade politikaları bu faktörlere dahildir.

Ürün ve Karta İade İşlemi Ne Kadar Sürüyor?

Gerek ürün iadesi gerekse de karta para iadesi hem satıcının hem de bankaların politikalarına ve prosedürlerine bağlıdır. Ancak genellikle iade süreci ortalama 15 iş günü sürüyor.

Burada önemli olan iade talebinin başlatılması ve satıcı tarafından onaylanmasıdır. Bunları birkaç örnekle açıklayalım.

Bir mağazadan fiziki olarak ürün alıp bunu iade etmek istediğinizde, mağazaya gider ve iade işlemi başlatırsınız. İade talebinin alınması ve onaylanması mağazaya ne kadar sürede gittiğinizle yani elinizi ne kadar çabuk tutuğunuzla alakalıdır.

Bununla birlikte, bir internet sitesinden ürün almışsanız durum daha farklı olacaktır. Çünkü bir iade talebi oluşturmanız ve ürünü satıcıya kargo aracılığıyla geri göndermeniz gerekecektir. Kargo süresine bağlı olarak ürün satıcıya ulaşacak ve iade talebiniz incelenecektir. Bu işlemler süreci biraz uzatabilir.

Her iki durumda da iade talebinizin satıcılar tarafından onaylanması ve ödemenin bankanıza bildirilmesi gerekecektir. İade talebiniz onaylanıp bankanıza bildirildiğinde para iadesi almanız mümkün olacaktır.

Elbette, iade etme nedeniniz de önemlidir. Bazı satıcılar, ürünün paketi açılmamış ya da ürünün paketi hasar görmemişse, sebebi ne olursa olsun doğrudan iade kabul ederler. Bu durumda iade talebiniz hızlı bir şekilde onaylanır.

Ancak bazı satıcılar bir sebep görmek isterler. Örneğin ürün kusurlu olabilir. İade etmek istediğiniz ürünün bir kusuru varsa, bu detaylı bir inceleme gerektirir. Çalışmayan bir cep telefonu ya da defosu bulunan bir kot pantolon buna örnek olarak gösterilebilir. Bu durumda iade talebinize bağlı olarak ürünün incelenmesi ve talebinizin onaylanması aylar sürebilir.

Burada bilmeniz gereken şey, iade talebinizin ne kadar sürede onaylanacağıdır. İade talebiniz satıcı tarafından onaylandığı takdirde bankanızın politikalarına göre ortalama 8 iş günü, toplamda da 15 iş günü içinde kartınıza geri ödeme almanız mümkün olabilecektir.

Karta İade Edilen Ücret Hesaba Ne Zaman Yansır?

Satıcı iade sürecini tamamlayıp bankaya bildirimde bulunmuşsa, bankaların iade edilen ücreti kart hesabına yansıtma süresi ortalama 8 iş gününü bulur.

Satıcılar iade işlemini tamamladıklarında genellikle e-mailinize ya da cep telefonu numaranıza bir bilgilendirme mesajı gönderirler. Bu mesajı aldıysanız bankanıza satıcı tarafından ücret iadesi yapılmış demektir.

Banka hesap kartlarına yapılan iadenin hesaplara yansıma süresi daha uzun olabilirken, kredi kartlarına yapılan iadenin hesaplara yansıması çok daha kısa sürebiliyor.

İade işleminin satıcı tarafında tamamlanması durumunda bankanıza göre ücret iadesinin hesabınıza ne zaman yansıyacağını aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

Bankalara Göre Para İadesinin Hesaba Yansıma Süresi (İş Günü)
Banka Kredi Kartı Banka Kartı
Albaraka Türk 4 8
Turkland Bank 8 8
Odeabank 4 8
ICBC Turkey 8 8
BankPozitif 8 8
Akbank 2 8
Şekerbank 8 8
Halkbank 2 8
TEB 8 8
ING Bank 8 8
Aktif Yatırım Bankası 8 8
Burgan Bank 8 8
HSBC Bank 1 8
Anadolubank 4 8
Garanti Bankası 2 8
Fibabanka 8 8
Kuveyt Türk 8 8
QNB Finansbank 1 8
Türkiye Finans 8 8
Türkiye İş Bankası 1 8
Denizbank 8 8
Alternatifbank 8 8
Vakıfbank 4 8
Yapı Kredi 2 8
Ziraat Bankası 2 8

Para iadesi nasıl anlaşılır?

Banka hesap kartına ya da kredi kartına para iadesinin yapılıp yapılmadığını kontrol etmenin en iyi yolu hesap dökümlerini ve ekstreleri incelemektir.

Banka hesap kartınıza iade bekliyorsanız, hesap hareketlerinizi kontrol edebilirsiniz. İade gerçekleşmişse hesap dökümünüzden bunun kontrolünü yapabilirsiniz.

Kredi kartınıza iade bekliyorsanız, kredi kartı hesap ekstrenizi kontrol etmeniz gerekir. İade işlemi gerçekleştiğinde hesap ekstrenizde bunu görebilirsiniz. Ayrıca güncel kredi kartı işlem dökümünden de bir kontrol yapabilirsiniz.

Karta Para İade Politikaları Satıcılara Göre Değişiyor

İade politikalarına yönelik yaptığımız incelemelerde, satıcıların bu konudaki politikalarının tutarlı olmadığını gördük. Netlikle söyleyebiliriz ki karta para iade politikaları satıcılara göre değişiklik gösteriyor.

Türkiye’deki bazı büyük satıcıların karta ücret iadesi politikalarını araştırdık ve örnek olması bakımından yazımıza eklemeye karar verdik. Örnekleri incelerken hem satıcıların hem de bankaların bu sürece dahil olduğunu unutmayın.

Hepsiburada

İnternet üzerinden hizmet veren bir alışveriş sitesi olan Hepsiburada, iade talebinin onaylanmasına bağlı olarak karta para iadesinin ortalama on iş günü kadar sürebileceğini söylüyor. İade ücretinin hesabınıza yansıma süresi iadeye konu kartın banka hesap kartı ya da kredi kartı olup olmadığına göre değişebiliyor.

Migros

Perakende şirketi ve süpermarket zinciri Migros, mağazalardan yapılan iade işleminin, iade talebi onayını takiben ortalama yedi ila on iş günü sürebileceğini belirtiyor. Ancak Migros’un da iadeyi gerçekleştirme süresi kredi ya da banka kartınızı veren kuruluşa göre değişiklik gösterebiliyor.

Trendyol

Başka bir internet alışveriş sitesi olan Trendyol, geri ödeme işleminin iki ila on iş günü alabileceğini söylüyor. Bu süreye ürünün iade şartlarına uygun olup olmadığının kontrolü dahil. İade edilen tutarın karta yansıma süresinin bankalara bağlı olduğunu söyleyen alışveriş sitesi, kredi kartı ile ödeme yapılmışsa ücret iadesinin genelde bir kaç günde kart hesabına yansıyacağını belirtiyor.

Koçtaş

Ev geliştirme ve yapı market perakendecisi Koçtaş, bir ürünü mağazalarından birine iade ederseniz, iade talebiniz değerlendirildikten sonra en kısa süre içerisinde ürünlerinize ait ücret iadesinin karta yapılacağını söylüyor. Şirketin iade süresi hakkında net bir açıklama yapmadığını da ekleyelim.

Yemek Sepeti

Yemek sipariş uygulaması Yemek Sepeti, sipariş tutarlarının hemen iade edildiğini fakat iadenin kredi kartı ya da banka hesap ekstrelerine yansımasının bankalara bağlı olarak değişiklik gösterebileceğini belirtiyor.

Para iadelerinin hesaplara yansıma süresi ortalama 8 iş günü sürse de, zorlu iade şartlarında para iadesi almanın belirli bir zamanının olmadığını unutmayın. Satıcı ürünün iade sürecini tamamlanmış ve bankaya bildirimde bulunulmuşsa, hesaplarınızı kontrol ederek veya bankayı arayarak iade işleminizi takip edebilirsiniz.

Banka hesap kartınıza ya da kredi kartınıza para iadesi almak sebat ve sabır gerektirebilir. Ama pes etmeyin. Ne de olsa sizin paranız.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir