Bankalar

Kolay Tahmin Edilebilir Olmaması Makbul Olan Kart Şifresi (PIN) Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Günümüzde hemen herkes, en az bir banka kartı ya da kredi kartı kullanıyor. Kartlar bizi, yaşamımızı idame ettirmemizi sağlayan bir şeye, paraya bağlıyor. Bu noktada, kartlarla yapılan işlemlerin emniyeti ve güvenliği çok önemli bir hale geliyor.

Ardışık sayılardan, doğum tarihlerinden ve kolay tahmin edilebilir rakamlardan seçilmemesi gereken ve hemen her gün en az birden fazla kez ATM ya da ödeme terminallerinde tuşladığınız kart şifreleri hakkında bilmeniz gerekenler.

Kart Şifresi (PIN) Nedir?

Kart şifresi (PIN), atandığı bir banka hesabına bağlı banka kartı veya bir kredi kartının kilidini açmak için kullanılan en az dört basamaklı bir dizedir.

Banka kartı ile banka hesaplarına erişmek, kredi kartı ile nakit avans çekmek ya da ödeme terminallerini kullanarak harcama yapmak için her zaman bir şifre gerekir.

Kart şifresi bankacılık hizmetlerinin birçok adımında her türlü bilgiyi korumak için sıklıkla kullanılıyor. Bir bankanın çağrı hizmetini arayıp kredi kartı borç bilgilerini sorgulamak gibi basit bir işlemde bile karta atanan şifrenin tuşlanması gerekiyor.

Kart Şifresi Nerede Yazar, Nasıl Alınır?

İlk kez bir kredi kartı ya da banka kartına başvuru yaptıysanız, ortalama bir hafta içinde kartınızın da içinde olduğu bir zarf elden teslim edilmek üzere adresinize gönderilir. Kart şifrenizi nasıl alacağınıza ilişkin detaylı talimatların tümü bu zarf içinde bulunur.

Genellikle tarafınıza teslim edilen zarfta bankanıza ait bir SMS numarası yer alır. Adınız soyadınız, kart numaranızın son dört hanesi (istenen bilgiler farklı olabilir) ve kullanmak istediğiniz dört rakamlı şifreyi yazarak belirtilen numaraya bir SMS göndermeniz istenir. Böylece kart şifrenizi oluşturmuş olursunuz.

Zarfın içinde dört rakamlı geçici bir şifre de yazıyor olabilir. Ancak böyle olsa bile kartınızı kullanmaya başlamanız için, bu geçici şifreyi ATM’den yeni oluşturacağınız bir şifre ile değiştirmeniz istenir. Kartınızın geçici şifresini bankanızın herhangi bir ATM’sinden değiştirebilirsiniz.

Şifrenizi bir kere oluşturduğunuzda, kartınızı anında kullanmaya başlayabilirsiniz. Ayrıca, kart şifrenizi istediğiniz zaman değiştirebileceğinizi unutmayın.

Kart Şifresi Neden Önemlidir?

Kart şifresinin birincil amacı kimlik hırsızlığı ve parasal hırsızlıktan korumadır. Şifre olmadan, bir hesaba erişmek ya da ödeme terminallerinde kartla harcama yapmak neredeyse olanaksızdır.

Bu durumlar, yalnızca hesap sahibinin bir ATM’den rahatça nakit para çekmesini ya da ödeme terminallerinden kartla harcama yapmasını kolaylaştırmakla kalmayıp, başka hiç kimsenin hesaplarına erişemeyeceğinden emin olmasının rahatlığını da sağlar.

Kart şifresinin neden önemli olduğuna dair küçük bir örnek verelim.

Diyelim ki bir arkadaşımıza borç vermek için biraz paraya ihtiyacımız var. Banka kartını ATM’ye yerleştirdik ve hesap kilidinin açılması için dört basamaklı şifremizi girmemiz istendi. İlk başta yanlış yazdık ve hesaba erişimimiz engellendi. Ancak, ikinci girişi doğru yaptık ve işte şimdi para çekebilmemiz mümkün oldu.

Kart Şifresi Nasıl Seçilmeli?

Hesap sahipleri bir hesap açıp banka kartlarını ya da kredi kartlarını teslim aldıklarında bir şifre oluşturur. Şifre en az dört rakam olmalıdır. Emniyeti ve güvenliği sağmak için oluşturulan şifrenin kolay tahmin edilebilir olmaması önemlidir.

Pek çok banka, şifrelerin kolay tahmin edilebilir olmasını önlemek için hesap sahiplerinin kendi doğum tarihlerini seçmelerini engeller. Yine aynı şekilde ardışık bir şekilde oluşturulan şifre seçimleri de engellenir.

Güvenli bir kart şifresi oluşturmak istiyorsanız, siz de ardışık olmaktan uzak, tekrar eden, kendi ve yakınlarınızın doğum tarihlerini kullanmamaya özen göstermelisiniz. Bunların yerine aklınızda kalacak güvenli bir kombinasyon yapabilirsiniz.

Örneğin, en sevdiğiniz kişinin doğum tarihinin son iki rakamı, şanslı sayınız ve okul numaranızın ilk ya da son rakamını karıştırarak tahmin edilmesi zor dört basamaklı bir şifre oluşturabilirsiniz.

Ek olarak, bankalar üçten fazla denemenin yapılmasını da engeller. Kart şifreniz üç defa üst üste hatalı girilirse, kartınız siz yeni bir şifre oluşturana dek kullanıma kapanır. Yeni bir şifre oluşturduktan sonra kartınızı tekrar kullanmaya devam edebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir