HarcamalarKredi Kartları

Bilinçli Kredi Kartı Harcamaları için 6 Tüyo

Bilinçsiz kredi kartı kullanmak gereksiz yere borçlanma, yüksek borç yükü altına girme ve finansal özgürlüğünüzü kısıtlayacak türlerde birçok sorunlara neden olmaktadır. Oysaki, kredi kartları bilinçli bir şekilde kullanıldığında hem ülke ekonomisine hemde biz tüketicilere pek çok avantaj sağlar.

Kredi kartları bilinçli olarak kullanıldığı zaman faydalı bir mali araç olur. Düzenli kredi kartı ödemeleri yapmamız, kredi notumuzu iyi seviyeye getirmemize yardımcı olurken, aynı zamanda nakit puan ve hava yolu milleri gibi ödüller kazandırarak bizlere ekstra avantajlar sağlar. Fakat, kredi kartı harcamaları kontrolden çıkarsa biriken faizler ve aylık ödemeler büyük bir sorun haline gelebilir.

Kredi kartlarınızı doğru kullanarak bu sorunları ortadan kaldırabilirsiniz. Bilinçli bir tüketici olmak için günlük kredi kartı kullanımınıza dikkat ederek, harcama yaparken aşağıda yer alan tüyoları değerlendirebilirsiniz.

Tüyo 1.

İstekleriniz için değil, ihtiyaçlarınız için kullanın.

Kredi kartlarından anlamsızca yapılan günlük harcamalar, finansal açıdan zor durumda kalmanıza neden olur. Bu nedenle, istekleriniz için değil, ihtiyaçlarınız için kredi kartınızı kullanın. Örneğin, maaş gününüze daha çok varsa, acil ödemeniz gereken elektrik ya da doğal gaz faturanızı kredi kartınızla ödeyin. Bu tür acil durumlarda kredi kartları eşsiz bir finansal kaynak olurlar. Harcamalarınızın ardından faizlerin birikmesini önlemek için vadesi geldiğinde harcama yaptığınız tutarı geri ödeyin.

Tüyo 2.

Ödemelerinizi asla ertelemeyin.

Günlük harcamalarınızı kredi kartınızdan yaparken, geri ödeme gününü düşünün. Geri ödeme günü geldiğinde harcadığınız toplam parayı ödemek zorunda olacağınızı unutmayın. Kredi kartınızın limiti her ne kadar yüksek olursa olsun, siz kendiniz için günlük veya aylık harcama limiti belirleyin. Harcama limitinizin aylık gelirinizi aşmıyor olmasına dikkat edin.

Ödemelerinizi asla geciktirmeyin, en azından asgari ödeme tutarını mutlaka yapın. Kart borcu ödemelerinizi geciktirmeniz, sonraki dönemlerde daha yüksek faiz, gecikme bildirim ücreti gibi ek ödemeler yapmanıza ve kredi puanınızın düşmesine sebep olur.

Tüyo 3.

Dengeli kullanın.

Kredi kartınızdan yaptığınız harcamalarda dengeyi sağlayın. Hesap kesim tarihine kadar borçlandığınız tutarı ödemeniz gerektiğini ve harcadığınız tutarın borç olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Her gün ve her ay ödeyebileceğiniz tutardan daha fazla harcama yapmamaya özen gösterin, bunu alışkanlık haline getirerek her zaman uygulayın.

Tüyo 4.

Kişisel bütçe aracı olarak kullanın.

Gelir ve giderlerin tümünü bütçe olarak tanımlıyoruz. Kredi kartınızı kişisel bütçe aracı olarak kullanabilirsiniz. Çünkü, kredi kartlarından yapılan harcamalar kayıt altına alınır. Ekstreler sayesinde her ay, giderlerinizi kolayca takip edebilir; gelir-gider hesaplaması yaparak, harcamalardan arta kalan kısımla kendinize birikim yapmak için fırsat yaratabilirsiniz. Aynı zamanda kart ekstreleri gereksiz harcamaları görmenizde de oldukça etkili olurlar!

Tüyo 5.

Bol avantajı olan bir kart bulun.

İhtiyaçlarınızı düşünün, ihtiyaçlarınızı karşılayan ve size ekstra fırsatlar, indirimler sağlayan en iyi kredi kartı hangisi ise onu bulun. Örneğin, sıklıkla hava yolunu kullanıyorsanız size mil kazandıracak bir kredi kartı kullanmanız daha avantajlı olacaktır. Ayrıca, kart markası kapsamında yapılan kampanyaları takip ederek ödüller ve indirimlerden yararlanmaya çalışın.

Tüyo 6.

Toplam gelirinizin %30’unu aşmayın.

Kredi kartınızdan en fazla aylık gelirinizin %30’u kadar harcama yapın. Mesela, 1300 TL geliriniz varsa, kredi kartınızdan yaptığınız harcamanın 390 TL sınırını geçmemesine özen gösterin. Böylece, ihtiyatlı olarak geri ödemeleriniz konusunda ortaya çıkabilecek sorunları minimize etmiş olursunuz.

Barış Şallı

Eksi bir Konupara yazarı olan Barış, ilgi duyduğu bireysel finans alanına dair para yönetimi, krediler, kredi kartları ve kredi notu hakkında onlarca yazı yazdı. Bütün bunları yaparken karmaşık olmaktan ziyade yazılarını kapsayıcı ve basit bir şekilde okuyuculara aktardı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir