MasterCard, Yapaylıkla Suçlanıyor

Dünyanın önde gelen kredi kartı ödeme sistemi şirketlerinden MasterCard, Avrupa Komisyonu tarafından ödemeler konusundaki masrafları yapay olarak arttırdığı gerekçesiyle suçlanıyor.

2013 yılında bu konuda açılan davanın yankıları sürmeye devam ederken, Rekabetten Sorumlu Üye Margrethe Vestager tarafından yapılan açıklama sonrası MasterCard yine gündeme geldi.

Konuyla ilgili konuşan Margrethe Vestager, “Birçok tüketici her gün ödemelerini kartlarla yapmaya devam ediyor. Şu anda Mastercard’ın kartlı ödemelerle ilgili masrafları yapay bir şekilde arttırdığından şüpheleniyoruz. MasterCard’ın ödeme masraflarını yapay bir şekilde arttırması, Avrupa Birliği topluluğundaki tüketicileri ve perakendecilere zarar verebilecek önemli bir durum” açıklamasında bulundu.

Avrupa Birliği, bakalar arası takas komisyonun dengesizliği sebebiyle MasterCard’ı suçluyor. MasterCard sahibi tüketici, harcama yaptığında belirli bir yüzde oranında bankası aracılığıyla komisyon ödüyor. Bu komisyonun oranı ülkeden ülkeye göre değişiklik gösterebiliyor. Örneğin, Hollanda’da MasterCard kullanarak harcama yapan bir tüketici belirli oranda komisyon ödüyor, bu harcamayı Kanada’da yapması durumunda da ödüyor fakat MasterCard’ın şartları gereği komisyon oranı düşük başka bir ülkeden yapılan alışverişte perakendeciler bu düşük komisyondan yararlanamıyor. Sistem ödeme dengesizliğini ortaya çıkarıyor.

Dava sonucu MasterCard’ın aleyhine olursa, şirket tüm dünyadan elde ettiği gelirin yüzde 10’una kadar ceza ödemek durumda kalabilir. Geçen yıl şirketin 10 milyar dolar gelir elde ettiğini göz önünde bulundurursak bu da MasterCard’ın 1 milyon dolar ceza ödemesi gerekeceği anlamına geliyor.

Rekabetten Sorumlu Üye Margrethe Vestager, global çapta meşhur tekel soruşturmalarıyla tanınıyor. Avrupa Komisyo’nun Google, Amazon, Starbucks ve Apple gibi küresel şirketlere ait soruşturmaları tekrar masaya koyacağı belirtiliyor.

Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!

Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.
ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu