Kredi Kartları

Nakit Avans Nedir ve Hesaplama Nasıl Yapılır?

Nakit avans, hızlı ve özellikle acil para ihtiyacı olduğunda nakit bulmanın en basit yolu gibi görülebilmektedir, ancak yüksek faizleri ve masrafı göz önüne alındığında esasen çok daha pahalıya mal olabilmektedir.

Kredi kartı nakit avans hizmetini kullanmadan önce, tüketicilerin şartları, faiz oranlarını ve masraf teşkil eden ek ücretleri bilmeleri önem taşımaktadır. Çünkü nakit avans çekmek isteyen tüketicilerin kötü sürprizlerle karşılaşması mümkündür.

Ayrıca, kredi kartı nakit avans hesaplama ile her tüketicilerin bu acil para bulma ve edinme yönetiminin doğru bir tercih olup olmadığına da göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Öyle ki nakit avans kullanmak çoğu durumda pek de iyi bir tercih değildir.

Konupara’da bu hizmete yönelik temellerini inceliyoruz: Nakit avans nedir, taksitli nakit avans ne demektir, hesaplama nasıl yapılır, ücretler ve ayrıca hızlı nakit bulmak için daha iyi alternatifler.

Nakit Avans Nedir?

Nakit avans, bir banka veya ATM’den kredi kartınızı kullanarak kısa vadeli nakit para almanızı sağlayan kredili bir bankacılık hizmetidir. Nakit avans, kredi kartınızın kullanılabilir limiti dahilinde çekilebilmektedir.

Bir banka mevduat hesabından nakit çekmenin aksine, kredi kartından çekilen nakit avansın geri ödenmesi gerekmektedir. Bunu tıpkı kredi kartınızı kullanarak yaptığınız satın almalara benzetmek mümkünüdür.

Farklı bir deyişle nakit avans çektiğinizde, kredi kartınızı mal veya hizmet satın almak yerine belirli tutarda bir “nakit satın almak” için kullanmış olursunuz. Elbette, bunun karşılığında, çektiğiniz nakit avans toplam tutarının yanı sıra bankanızın belirlediği bir kullanım ücreti ve faiz ödemesi yapmanız gerekir.

Kredi kartınız ile nakit avans olarak çektiğiniz tutarı kullanım ücreti ve ödeme yaptığınız güne kadar işleyecek faizle birlikte ödemeniz gerekir. Bu geri ödeme tarihi genellikle kartınızın son ödeme tarihine denk olacaktır.

Taksitli Nakit Avans Nedir?

Taksitli nakit avans, kredi kartınızı kullanarak çektiğiniz nakit parayı belirlediğiniz vadelerde geri ödemenizi sağlayan bir hizmettir. Nakit avansa benzer şekilde taksitli nakit avans da kredi kartı limiti dahilinde kullanılabilmektedir.

Taksitli nakit avans vade seçimleri tüketicinin tercihine bırakılmaktadır. Vade seçenekleri genellikle 3, 6 ve 12 aylık dönemlerde sunulmaktadır. Ancak tabii, gerek vade seçenekleri gerekse de taksitli nakit avans özelliği kullanımın her banka tarafından sağlanmadığını da belirtmek gerekmektedir.

Öte yandan, taksitli nakit avans haricinde bankalar ertelemeli nakit avans hizmetleri de sunabilmektedir. Ertelemeli nakit avansın geri ödemeleri çoğu durumda üç ayın ardından başlamaktadır. Elbette, her finans kuruluşunun bu hizmeti sağlamadığını belirtmek önemlidir.

Nakit Avans Hesaplama Nasıl Yapılır?

Nakit avans hesaplaması çekilecek nakit tutarı, bu tutar üzerine işlenecek faiz oranının karşılığı ve kullanım ücreti toplamı alınarak yapılabilmektedir. Taksitli nakit avans hesaplaması da bu formül ile yapılmaktadır.

Nakit avans hesaplaması yapmak için en iyi yol bankanın web sayfasındaki hesaplama araçlarını kullanmaktadır. Örneğin, hangi bankadan nakit avans çekecekseniz ilgili bankanın sayfasındaki araçlardan istifade ederek bir hesaplama yapabilirsiniz.

Buna ek olarak, bankanızın internet şubesi veya mobil uygulamaları üzerinden de nakit avans hesaplama işlemi yapmanız mümkündür. Bunu yapmak için internet şube veya mobil uygulama üzerinden “Kredi Kartı” ve ardından “Nakit Avans” opsiyonunu seçmeniz yeterlidir.

İlgili alana girdiğinizde kredi kartınızdan kullanmak istediğiniz nakit avans tutarını girerek faiz oranı, ek ödemeler ve toplam geri ödeme bilgilerini görebilirsiniz. Taksitli nakit avans hesaplaması için de ek olarak vade seçimi yaparak işlemi tamamlayabilirsiniz.

Nakit Avans ve Taksitli Nakit Hesaplama Örnekleri

Birçok banka nakit avans özelliği sunmaktadır. Böylece kredi kartı kullanıcıları sahip oldukları kartlar aracılığı ile nakit avans kullanabilmektedir. Kılavuzun bu bölümünde nakit avans ve taksitli nakit hesaplama örneklerine yer vereceğiz.

Garanti BBVA taksitli nakit avans hesaplama:

  • Nakit Avans Tutarı: 1.000 TL
  • Taksit Sayısı: 5
  • Aylık Ödeme: 214,48 TL
  • Toplam Faiz Tutarı: 60,33 TL
  • Toplam Geri Ödeme: 1.072,40 TL
  • Nakit Avans Faiz Oranı: %1,80

Ziraat Bankası taksitli nakit avans hesaplama:

  • Nakit Avans Tutarı: 1.000 TL
  • Taksit Sayısı: 8
  • Aylık Ödeme: 137,47 TL
  • Toplam Faiz Tutarı: 83 TL
  • Toplam Geri Ödeme: 1.099,62 TL
  • Nakit Avans Faiz Oranı: %1,80

Akbank taksitli nakit avans hesaplama:

  • Nakit Avans Tutarı: 1.000 TL
  • Taksit Sayısı: 11
  • Aylık Ödeme: 103,11 TL
  • Toplam Faiz Tutarı: 134,21 TL
  • Toplam Geri Ödeme: 1.134,21 TL
  • Nakit Avans Faiz Oranı: %1,80

Örneklerde görülebileceği üzere taksitli nakit avans aylık ödeme ve toplam geri ödeme tutarları vadelere göre değişiklik göstermektedir. Şu anda nakit avans faiz oranı %1,80 seviyesindedir. Hesaplamaları bankanızın araçları üzerinden yapmanızı tavsiye ederiz.

Nakit Avans Faizi Günlük mü, Aylık mı İşler?

Gerçekleştirilen işlem tarihinden itibaren anapara üzerinden nakit avans faizi günlük olarak işletilmektedir. Söz gelimi, bugün kredi kartınızı kullanarak çektiğiniz nakit avans tutarına faiz aynı gün işlemeye başlamaktadır.

Nakit avans faizlerine ilişkin her tüketicinin kısmı ve tam kapatma kavramlarını da bilmeleri gerekmektedir. Zira birçok tüketici vade sonunu beklemeden de nakit avans için borç ödemesi yapabilmektedir.

Bu çerçevede belirtmek gerekir ki, kısmi ödeme yapılması durumunda, kalan borç tutarı ilgili dönem kapsamında nakit avans işlemi olarak yansıtılmaktadır. Böylece işlem tarihi itibariyle nakit avans faizi işletilmeye devam edilmektedir.

Bununla birlikte, erken kapama ya da kısmi kapama yapıldığında ise vadesi geçmiş olan taksitlere yönelik uygulanan faiz geri ödenmemektedir. Bu nedenle de tüketicilerin ilgili koşullara dikkat etmeleri önem arz etmektedir.

Nakit Avans Borcu Nasıl Kapatılır?

Nakit avans borcu kredi kartına borç ödemesi yaparak kapatılabilmektedir. Nakit avans borcu, nakit para çektikten sonra dönemdeki kredi kartı ekstresine yansıtılmaktadır. Bu borç, tıpkı normal şartlarda kart borcu öder gibi yapılabilmektedir.

Taksitli nakit avans borçları ise nakit çekimi yaparken oluşturulan ödeme planında belirtilen tarihte kredi kartı dönem borcu üzerine yansıtılmaktadır. Bu nedenle de borcun ödeme planı bitene kadar kart ekstresinde belirtilen son ödeme tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir.

Dilediğiniz takdirde gerek nakit avans gerekse de taksitli nakit avans borcunu vadesinden önce ödemeniz mümkün olabilmektedir. Bu şekilde yapılan borç ödemelerinde faiz indirimi uygulanabilmektedir. Ödeme yapmadan önce ilgili konu hakkında bankanızdan bilgi almanızı öneririz.

Kredi Kartı Nakit Avans Alternatifleri

Kredi kartı ile nakit nakit avans çekmek muhtemelen doğru bir yol gibi görünebilir, fakat aynı zamanda bu durum büyük bir borç yükü altına da girmenize sebep olması olasıdır. Bilhassa yüksek tutarda nakit avans kullanmayı düşünüyorsanız bu borçlanma noktasında dikkate değer bir sorun olabilecektir.

Bu nedenlerden dolayı nakit avanstan tamamen kaçınarak daha iyi koşullara sahip bazı alternatif seçenekler üzerinde tercihlerde bulunmanız makul olabilir. Nakit avans kullanmaya kıyasla iki alternatif seçeneğiniz daha bulunmaktadır.

Örneğin, ailenizden veya arkadaşlarınızdan borç isteyebilirsiniz. Sormak rahatsız edici olsa da, ihtiyacınız olan parayı almanın en uygun maliyetli yolu olabilir. İlişkinizi iyi durumda tutmak için bir geri ödeme planı oluşturduğunuzdan emin olmanızı öneririz. Ek olarak, borç para nereden bulabilirim makalemizden de fikir almayı düşünebilirsiniz.

Diğer bir seçenek ihtiyaç kredi kullanmaktır. Çoğu banka nakit avans kullanım ücreti almasa da, anapara üzerinden yüksek faiz oranları almaktadır. Bu sebeple özellikle kredi notunuz iyi bir seviyede ise nakit avans faiz oranlarından oldukça düşük faiz oranları ile bir ihtiyaç kredisi kullanmayı düşünebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu