Krediler

İhtiyaç kredisi en fazla kaç ay vadeli verilir?

İhtiyaç kredisi kolay alınabilmesi, adından da anlaşılabileceği üzere kişisel kullanım için tüketicilere sunulması ve konut kredisi gibi zorlu şartlar gerektirmemesi sebebiyle diğer kredi türlerine göre avantajlıdır.

İhtiyaç kredisi, acil durumlarda nakit sıkışıklığı gidermek veya acil olmayan çeşitli kişisel amaçlarla kullanılabilir.

Düşük miktarlı kullanımlar göz önüne alındığında ihtiyaç kredilerinin geri ödemeleri, yani taksitleri genellikle yeterli olabilmektedir. Fakat, tüketicilerin aylık gelirleri ödeme dengesini sağlayabilecek düzeyde olmadığında kullanılan miktar ve ödeme vadesi büyük sorun oluşturabilir.

Kredi kullanmak için gerekli şartlar sağlandığında ve talep edilen tutara banka tarafından onay verildiğinde, aynı zamanda ihtiyaç kredisi için tüketici ve banka arasında geri ödeme vadesi de belirleniyor. Şu anda yasal olarak tüketicilerin ihtiyaç kredisi kullanımlarında maksimum vade sınırı 36 aydır. Yani bir tüketici, talep ettiği ihtiyaç kredisi miktarı her ne olursa olsun borcunu bankaya en fazla 36 ay taksitle ödeyebilmektedir. 36 aydan daha uzun vadelerde ihtiyaç kredisi almak yasal olarak mümkün değildir.

Bankalara göre değişiklik gösterebilse de ihtiyaç kredilerinde minimum vade sınırı genellikle yoktur. Talep ettiğiniz ihtiyaç kredisini 2 ay, 6 ay ya da 36 ay vadeye kadar geri ödemeniz mümkündür. Elbette bazı bankalar minimum veya maksimum vade sınırı koyabilirler. Mesela yasal olarak 36 ay geri ödeme vadesiyle ihtiyaç kredisi kullanılabilse de bankalar her ihtiyaç kredisi ürününe aynı vade seçeneğini sağlamayabilir. Bu şartları kredi kullanmak istediğiniz bankadan öğrenebilirsiniz.

Çoğu zaman ihtiyaç kredisi miktarı yüksek olduğunda vade sınırı da yükseltilir lakin tekrar etmekte fayda var, yasal olarak bu sınır en fazla 36 aydır ve bu vadeden daha uzun bir şekilde ihtiyaç kredisi kullanmak mümkün değildir.

Peki, yasal olarak 36 ay vade sınırı olan ihtiyaç kredisi geri ödemelerini uzatmak için neler yapılabilir?

Aylık gelir ve talep ettiğiniz kredi taksit dengesi kişisel bütçenizde problem oluşturuyorsa ve banka istediğiniz vadede ihtiyaç kredisi vermiyorsa yasal olan 36 ay geri ödeme vadesini uzatmak için yine yasal olan bir takım kolaylaştırıcı yollara başvurabilirsiniz.

Örneğin ertelemeli ihtiyaç kredisi kullanabilirsiniz. Ertelemeli ihtiyaç kredisi kullanmanız durumunda kredi taksit ödemelerinizi tercihinize göre 1, 2 veya 3 ay sonrasına erteleyebilirsiniz. Böylece taksit erteleme yaptığınız süreç boyunca gelirinizi sonraki aylara göre dengeleyebilir ve vakit kazanabilirsiniz.

Diğer yandan kredi taksitlerinizi ödeme süresi içersinde ertelemeyi de düşünebilirsiniz. Finansal sıkışıklık yaşadığınız dönemlerde birkaç ay taksitlerinizi ertelemeniz hem bütçenizi rahatlatır hem de vadeyi uzatmanızı sağlar.

İki örnek yöntemde de dikkat etmeniz gereken şey her bankanın taksit erteleme ya da ertelemeli ihtiyaç kredisi sunmuyor oluşudur. Bu noktada kredi başvurusu yapmadan evvel eğer ihtiyaç duyacaksanız bankanızın benzeri avantajları sağladığına emin olmanız gerekir.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir