Krediler

Kredi Çekmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Kredi almak için gereken şartlar bulunuyor ve gerekli şartları sağlamak kredi çekmek için önem teşkil ediyor. Zira temel koşulların yerine getirilmemesi durumunda kredi kullanmak çoğu zaman mümkün olamıyor.

Kredi başvurusu yapmanın finansal anlamda çok büyük bir adım olduğunu söylemek mümkün. Çünkü ister bir konut kredisi isterseniz de bir ihtiyaç kredisi başvurusu yapmış olun, bazı temel uygunluk kriterlerini her daim yerine getirmeniz gerekir.

Kılavuzumuz, kredi çekmek için çoğu banka tarafından talep edilen gerekli şartları içeriyor. Bu şartları inceleyerek kredi başvurusu yapıp onay almaya uygun olup olmadığınızı görebilirsiniz.

Kredi Çekmek İçin Gereken Şartlar

Birçok banka kredi talebinizi onaylamadan önce en önemli beş şartın sağlanmış olduğundan emin olmak ister. Peki, kredi çekmek için gereken şartlar nelerdir?

İşte kredi çekmek için gereken şartlar:

  • Yaş sınırı uygunluğu
  • Sabit gelir
  • Sigortalılık süresi
  • İyi kredi notu
  • Düşük borçluluk

Bu şartların bir kısmını ya da tamamını sağlamanız kredi başvurunuzun onaylanacağının veya onaylanmayacağının garantisini vermez, ancak başvurunuzu olabildiğince kusursuz yapmanıza yardımcı olur. Kredi çekmek için gereken şartların her birinin ne anlama geldiğine bir bakalım.

1. Alt ve Üst Yaş Sınırı

Yasalara göre kredi çekmek için gereken alt yaş sınırı 18’dir. Bu yaş ve üstünde olanlar kredi başvurusunda bulunabilir ve onay durumunda kredi kullanabilir. 18 yaş ve altında olanlar kredi başvurusu yapamazlar.

Kredi almak için belirli bir üst yaş sınırı da bulunuyor. Genellikle 65 yaş ve üstünde olup kredi başvurusu yapanlar bankaların kendi politikalarından kaynaklı olarak her zaman onay alamayabiliyor. Ancak tabii ki 65 yaş ve üstünde olmak, kesinlikle kredi alınamayacağı anlamına gelmiyor. Bu şartın her bankada farklı değerlendirmelere bağlı olduğunu söyleyebiliriz.

2. Aylık Sabit Gelir

Neredeyse her banka sabit bir gelir elde etmenizi ister. Bu şart, banka ile yapacağınız kredi sözleşmenizde belirlenen minimum aylık kredi ödemelerini yapabilecek maddi gücünüzü gösterebilmeniz için gereklidir.

Ayrıca aylık sabit gelirinizin almak istediğiniz kredi tutarının minimum aylık ödemelerini karşılayacak düzeyde olması gerekir. Örneğin, asgari ücretli bir çalışanın 30.000 TL ya da üstündeki bir tutarda kredi alması mümkün olmayabilir, ancak ortalama 5.000 TL’ye kadar kredi alması mümkün olacaktır.

Bu nedenle, sabit gelirinizi göz önünde bulundurarak almak istediğiniz kredi tutarı, kredi taksitleri ve geri ödeme vadesi seçiminde rasyonel olmanız, kredi başvurunuzun onaylanmasına yardımcı olacaktır.

3. Sigortalılık Süresi

Bankalara göre değişiklik gösterse de sigortalılık süresi genellikle kredi çekmek için gerekli şartlar arasında yer almaktadır. Birçok banka kredi başvurunuzu değerlendirirken sigortalılık sürenizi de bir kriter olarak göz önünde bulunduracaktır.

Peki, kredi çekmek için kaç ay sigortalı olmak gerekir ve aktif çalışma şartı aranıyor mu? Kredi çekmek için en az 3 ya da 6 aylık bir süre zarfında sigortalı olarak çalışmanız gerekir. Ayrıca bankalar halihazırda da sigortalı bir işte aktif olarak çalışıyor olmanızı bekleyecektir.

İşsizseniz ve sigortalı olarak çalışmıyorsanız, birçok banka, kredi verme konusunda çekimser davranacaktır, ancak çalışmıyor görünseniz bile kira geliri gibi yan gelirlere sahipseniz, tutarı sigortalı çalışan kişilere nazaran daha düşük olsa bile, yine de kredi alma şansınız olacaktır.

Sigortalılık şartı emekliler için aranan bir kriter değildir. Yaşlılık aylığı almaya hak kazanmış emeklilerin kredi başvuruları, aylık sabit gelir ve diğer şartlar göz önünde bulundurularak değerlendirmeye tabi tutulmaktadır.

4. İyi Kredi Notu

İyi seviyedeki bir kredi notu, bankaların, güvenilir bir başvuru sahibi olduğunuzu bilmelerinin en kolay yoludur. Zira kredi notunuz, varsa kullandığınız önceki krediler ve kredi kartları gibi kredili ürün ödeme alışkanlıklarınız da dahil olmak üzere tüm kredi geçmişinizi yansıtır.

Kredi almak için kredi notu kaç olmalı, sorusu birçok kişi tarafından merak ediliyor. Kolay bir şekilde kredi almak için kredi notunun, Türkiye ortalamasının üzerinde olması ideal olacaktır. Bu açıdan kredi notunuzun en az 1300 ya da ideal olarak 1500 veya daha üstünde olması gerektiğini söyleyebiliriz.

Kredi notunuz iyi değilse ve riskli seviyelerdeyse, kredi almanız zorlaşabilir ya da hatta mümkün olmayabilir. Kredi notunuzun birkaç basamaklı basit bir puandan ziyade kredili ürün kullanım geçmişinizi yansıttığını ve böylece bankaların sizi tanımasını sağladığını unutmayın.

5. Düşük Borçluluk

Kredi başvurunuzun alındığı aşamada varlıklarınızı, borçlarınızı ve aylık gelirlerinizi listelemeniz istenecektir. Bankalar borç ve gelirinizi borç/gelir oranınızı hesaplamak için kullanır. Borçlara karşılık daha fazla gelir, başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırabilirken; gelire karşı daha yüksek borç, kredi başvurunuzun onaylanmamasına sebep olabilir.

Borç/gelir oranı hesabı yapılırken halihazırda kullandığınız tüm kredili ürünler buna dahil edilir. Bu nedenle de mevcutsa diğer aylık kredi ve kredi kartı borçlarınızın aylık sabit gelirinize oranla makul bir düzeyde olması gerekir.

Ek olarak, ihtiyaç kredisi değil de konut kredisi çekmeyi düşünüyorsanız, kredi kullanarak satın alacağınız konutun krediye uygun olması gerekir. Ayrıca konut bedelinin en az yüzde 30’unu da peşinat olarak vermek gerekli bir şarttır.

Kredi İçin Gerekli Belgeler

Kredi çekmek için gerekli evraklar ve belgeler de başvuru öncesinde bankaya başvuru yapan kişi tarafından bizzat verilmelidir.

Kredi için gerekli belgeler şu şekilde:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı ya da sürücü belgenizin aslı ve fotokopisi
  • Gelir durumunu gösteren belge

Gelir durumunu gösteren belge için; özel sektör çalışanları ve memurlar maaş bordrosu veya maaş yazısı verebilir. Öte yandan emekliler için emekli aylığının yattığı hesap çıktısı ya da hesap cüzdanı yeterli olacaktır. Ayrıca şirket ortakları ya da serbest çalışanların güncel vergi levhası, bilanço ve gelir tablosunu gösterir belgeleri hazırlaması gerekecektir.

Kredi çekmek için kefil istenirse, başvuru yapan kişinin yanı sıra kefilin de nüfus cüzdanı veya sürücü belgesinin aslı ve fotokopisi ve gelir durumunu gösteren belgeleri bankaya vermesi gerekecektir.

Kredi Çekmek İçin Gereken Şartlara Uygunluk Sağlamanız İçin Tavsiyeler

Kredi çekmek istiyorum ama vermiyorlar diyorsanız, kredi çekmek için gerekli şartların tamamını ya da bir bölümünü yerine getiremiyor olabilirsiniz.

Kredi çekmek için gereken şartlar arasından bir kısmını ya da tamamını yerine getiremiyorsanız, şartlara uygunluk sağlamak ve başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırmak adına tavsiyelerimize göz atabilirsiniz.

Kredi Notunuzu Kontrol Edin

Kredi notunuz, kredi çekmek için gerekli bir şarttır. Bankalar genellikle aradıkları not seviyesini açıklamamakla birlikte, çoğu “düşük riskli” ya da “iyi” bir kredi notuna sahip olmanızı tercih ederler.

Kredi başvurusu yapmadan önce, kredi notunuzun kaç olduğunu bildiğinizden emin olmalısınız. Böylece notunuzu bilerek, kredi başvurunuzdan onay alma şansınız hakkında daha gerçekçi bir fikre sahip olabilirsiniz.

Kredi Notunuzu Yükseltmeye Çalışın

Kredi notunuz düşükse, tutarı her ne olursa olsun kredi başvurunuzun onaylanmama ihtimali her zaman olacaktır. Bu nedenle başvuru yapmadan önce, kredi notunuzu iyileştirmeyi deneyebilirsiniz.

Düşük bir kredi notunu yükseltmek için borçlarınızı geciktirmeden vaktinde ödemek gibi bazı adımlar atabilirsiniz. Zamanında yaptığınız ödemeler, kredi notunuzu arttırmanıza yardımcı olacak ve sonuç olarak, kredi alma şansınızı artıracaktır. Kapsamlı tavsiyelere ihtiyacınız varsa, kredi notu nasıl yükseltilir başlıklı kılavuzumuza bakabilirsiniz.

Kredi maliyetinizi düşük tutmak için de kredi notunuzun yüksek olması bir hayli önemlidir. Zira kredi notunuz her ne kadar kredi almaya yeterli olsa bile, olduğundan daha yüksek bir kredi notu çok daha düşük faiz oranlarından yararlanmanızı sağlayacaktır.

Borç/Gelir Oranınıza Dikkat Edin

Borç/gelir oranınız, kredi başvurunuzu etkileyen diğer bir önemli faktördür. Yüksek bir oranınız varsa borçlarınızın bir kısmını ödeyip bu oranı daha makul bir seviyeye çekmeniz, kredi alma şansınızı arttırmanıza yardımcı olabilir.

Borçlarınızı azaltmak için bir yol haritası çıkarabilirsiniz, mesela ilave ödemeler yapabilir ya da mümkünse belgelenebilir gelirlerinizi artırabilirsiniz.

Sabit Gelirlerinizi Gösterin

Bankalar, finansal geçmişinizi değerlendirmek için kredi notu gibi faktörlere bakmakla birlikte, gelirinizi de görmek ve bilmek isterler. Çünkü gelirinizi finansal geleceğinizin bir işareti olarak görür ve ele alırlar.

İstikrarlı bir çalışma geçmişiyle birlikte belgeleyeceğiniz gelirler, bankaya kredi borcunuzu ödeyebilecek maddi gücünüzün olduğunu gösterecektir. Diğer yandan, işsizlik ya da istikrarsız çalışma geçmişi şansınızı düşürecektir. İşte bu nedenle yeteri kadar uzun sigortalılık süresi istikrarlı bir çalışma geçmişini yansıttığından kredi almak için gerekli şartlar arasında yer almaktadır.

Bu arada, kredi başvurunuzun onaylanma ihtimalini artırmak adına maaşınızın yanı sıra belgeleyebileceğiniz kira gibi diğer yan gelirleri de başvuru dosyanıza dahil edebilirsiniz.

Başvurunuzu Doğru Bankaya Yapın

Bankalar bir kredi başvurusu için, kredi notu, sabit gelir ve borç-gelir gibi, belirli temel faktörlere baksalar da her birinin kendi şartları vardır. Örneğin, bazı bankalar 65 yaş ve üstü kişilere kredi verme konusunda çekimser davranabilir veya diğerleri kredi verme konusunda daha pozitif bir tutum sergileyebilir.

Kredi çekmek için gereken şartları yerine getirdiğinizi düşünüyor ve onay alamıyorsanız, şansınızı diğer bankalardan yana kullanabilirsiniz. Dosyanızı hazırlayıp farklı bankalardan değerlendirme isteyebilirsiniz.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir