Krediler

Kredi ile Ev Nasıl Alınır? 5 Temel Süreç

Konut kredisi kullanımı yoluyla ev almak için izlemeniz gereken yollar ve başvuru sürecinin tamamlanmasına ilişkin detayları süreçler halinde anlattık. Kredi ile ev nasıl alınır? adım adım öğrenin.

Ev almak herkesin hayalidir, herkes kira ödemek yerine kendi evinde oturmayı tercih eder. Ülkemizde ve dünyada kira öder gibi ev sahibi olmayı sağlayan bir yol var, konut kredisi. Bu yöntemle almak istediğiniz ev için peşinat yeterli. Sonrasında kira öder gibi, kredi taksiti ödeyerek ev sahibi olabiliyorsunuz.

Başvuru yapacağınız krediler, konut kredisi olarak adlandırılıyor. Bu kredilerin faiz oranları ve masrafları bankadan bankaya göre değişiklik gösterebiliyor.

5 Basit Adımla Konut Kredisi ile Ev Almak

Daha anlaşılabilir olması açısından süreçler halinde konut kredisi ile nasıl ev alabileceğinizi ve hangi başvuru adımlarını tamamlamanız gerektiği konusunda aşağıdaki rehberi hazırladık.

1. Uygun bankanın bulunması

İlk ve belki de en önemli adımlardan biri konut kredisi alınacak uygun bankanın bulunmasıdır. Kredi alacağınız bankayı taksit, erteleme, dosya masrafları gibi çeşitli kriterlerle değerlendirin ve en uygun bankayla anlaşın.

2. Kredi başvuru evraklarının tamamlanması

Uygun bankayı bulduğunuzda, banka personeli sizi yönlendirecek. Bu adımda gerekli başvuru evraklarını tamamlamanız gerekiyor. Satın alacağınız konuta ait tapu fotokopisi, nüfus cüzdanı, maaş yazısı veyahut gelir belgesi başvuru için hazırlamanız gereken evraklar arasında bulunmalıdır.

3. Kredi başvurusu, onay ve ekspertiz süreci

Gerekli belgeleriniz hazır olduğunda başvuru yapmanız gerekir. Konut kredisi başvurunuz banka tarafından incelenir. Kredi talebinizin onaylanıp, onaylanmadığı tarafınıza bildirilir. Eğer kredi başvurunuz onaylandıysa 2 (iki) iş günü içerisinde banka tarafından ekspertiz süreci başlatılır ve evinizin değeri bulunarak, alabileceğiniz maksimum kredi tutarı hakkında bilgi verilir.

4. Ödeme planının çıkarılması

Ekspertiz sürecinin ardından bankanın teklifini kabul etmeniz halinde, gerekli diğer evrakların imzalanması ve size uygun ödeme planının çıkarılması için bankaya gitmeniz gerekir. Bu adımda gelirinize uygun sizinde onay vereceğiniz bir ödeme planı sunulur.

5. İpotek süreci

Son olarak, satın alacağınız evin tapu müdürlüğünden randevu almanız gerekir. Bankanın görevlendireceği personel randevu saatinde tapu müdürlüğünde sizinle buluşur ve satış işlemi gerçekleştirilir. Tüm süreç bu kadar.

Konut Kredisi ile Ev Alımında Peşinat

Evinize kredi ile sahip olabilmek için, öncelikle konutunuzun değerini bilmeniz gerekmektedir. Çünkü, alabileceğiniz kredi maksimum konut değerinizin yüzde 80’ine karşılık gelecektir. Yani elinizde konut değerinin yüzde 20’si kadar bir peşinat bulunmak zorundadır. Başka bir değişle, konut kredisi yoluyla ev almak için yüzde 20 peşinat gereklidir.

Bu konuyu bir örnek yoluyla derinleştirecek olursak, kredi ile ev almak istediğiniz konut değeri 100.000 TL olsun. Maksimum alabileceğimiz kredi tutarı almak istediğimiz evin yüzde 80’ine karşılık gelecekti bu da bankadan konut için en fazla 80.000 TL kredi alabileceğimiz anlamına geliyor. Elimizde bulunması gereken peşinat miktarı da 20.000 TL olmak zorunda.

Konut Kredisi Faiz Oranları

Konut kredilerinde faiz oranlarının her bankaya göre değişiklik gösteriyor. Aynı zamanda dosya masrafı, ekspertiz ücreti gibi diğer ek ödemelerde farklılık gösterebiliyor.

Faiz oranlarındaki bu değişim genel olarak kredinizin geri ödeme vadesine göre artıyor ya da düşüyor. Örneğin, 120 ay geri ödemeyle almak istediğiniz kredinin faiz oranı, 300 ay geri ödemeyle almak isteyeceğiniz kredi faiz oranından daha düşük olacaktır.

Almak istediğiniz konutun değerini hesapladıktan sonra, bankaya ne kadar peşinat ödeyebileceğinizi hesaplayın. Daha sonra aylık ödeyebileceğiniz miktarı belirleyerek geri ödeme vadesinin olabildiğince düşük olmasını hesaba katın ki, faiz oranları da düşük olsun. Konut kredisi alacağınız zaman bankaya ödemeniz gereken bazı zorunlu ücretleri de bilmeniz gerekiyor. Bunlar, tahsis ücreti, ekspertiz ücreti ve taşınmaz rehin ücreti gibi ödenmesi kısmen zorunlu masraflardır.

Bu yazımız da kredi alarak nasıl ev alabileceğinizi size en kısa ve anlaşır bir halde anlatmaya özen gösterdik. Bu konuda bize yorum bölümünden ulaştıracağız soruları gün içerisinde en kısa sürede cevaplayacağız.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir