Mevduatlar

Dolar Hesabı Nedir, Dolar Hesabı Nasıl Açılır?

Sıklıkla seyahat eden biri misiniz, düzenli olarak dolar cinsinden para alan bir profesyonel misiniz ya da uluslararası para transferleri mi yapmanız gerekiyor? Veya belki de tasarruflarınızı ABD doları cinsinden tutmak istiyorsunuzdur.

Bunlardan herhangi birine ihtiyacınız varsa o halde bankadan bir dolar hesabı açma seçeneği sizin için iyi bir fikir olabilir. Üstelik ihtiyaçlarınıza göre vadeli veya vadesiz dolar hesabı türlerinde de bir mevduat hesap açılışı yapabilirsiniz.

Ülkemizde birçok banka döviz hesabı açma konusunda çeşitli mevduat ürünleri sunmaktadır. Bu mevduat ürünlerinin başında da dolar hesapları yer almaktadır. Örneğin Garanti BBVA, Ziraat Bankası, Kuveyt Türk ve İş Bankası dolar hesabı açılabilecek bankalar arasında bulunmaktadır.

Sık seyahatler, uluslararası para transferleri veya yabancı para birimi cinsinden tasarruf gibi ihtiyaçlar için dolar hesabı açmak genellikle en iyi seçenektir. Burada vadesiz ve vadeli dolar hesabı nedir, dolar hesabı açma süreci nasıl işler gibi birtakım soruları cevaplayacağız.

Dolar Hesabı Nedir?

Dolar hesabı, bakiyesi ABD doları cinsinden olan bir banka mevduat hesabıdır. Dolar hesabı, tasarrufunuzu ABD doları cinsinden tutmanıza ve bu para birimi üzerinden transferler yapmanıza yardımcı olmaktadır.

Bir dolar hesabı vadesiz veya vadeli mevduat türlerinde açılabilmektedir. Vadesiz dolar hesabı, tasarrufları dolar cinsinden tutmaya fayda sağlamaktadır. Vadeli dolar hesabı, tasarrufları dolar olarak tutup saklamaya olanak sağlamakla birlikte hesap bakiyesi üzerinden faiz getirisi elde etmeyi de mümkün kılmaktadır.

Vadesiz dolar hesabı, yerel para birimine karşı ABD dolarındaki değeri tasarruf sahiplerine yansıtmaktadır. Böylece vadeli bir dolar hesabı açılmamak üzere faiz getirisi alınmayacak olsa bile yerel para birimindeki değer kaybına karşı bir koruma sağlamak mümkün olmaktadır.

Vadeli dolar hesabı da vadesiz dolar hesabına benzer bir işlev görmektedir. Ancak tabii, vadeli dolar hesabı belirli vadelerde açıldığı için faiz getirisi de sağlamaktadır. Bu anlamda doğru bir plana sahip olmak önemlidir. Çünkü vade bitiminden önce hesabı kapatmak veya bakiyeyi farklı para birimlerine çevirmek faiz getirisi kaybına yol açabilmektedir.

Bankadan bankaya göre veya piyasa koşullarına göre vadeli dolar hesabı faiz oranları değişiklik gösterebilmektedir. Bu sebeple güncel faiz oranlarını öğrenmek iyi bir yaklaşım olacaktır. Dilerseniz fikir almak için 1000 dolar aylık faiz getirisi incelemesine bakabilirsiniz.

Dolar Hesabı Nasıl Açılır?

Nüfus cüzdanı, kimlik kartı, bir adres ve telefon numarası gibi bilgiler ile tercih edilen bankanın herhangi bir şubesine şahsen başvuru yapılarak dolar hesabı açılabilmektedir.

Halihazırda müşterisi olunan bir bankadan dolar hesabı açmak isteniyor ise ilgili bankanın internet şubesi, ATM veya telefon bankacılığı kanalları üzerinden de hızlı bir şekilde hesap açılışı yapmak mümkün olmaktadır. Böylece banka şubesine bizzat başvuru yapmak gerekmemektedir.

Tercih edilen herhangi bir bankadan dolar hesabı açmak isteniyorsa da üç aşamalı basit süreci izlemek yeterli olmaktadır. Ülkemizdeki hemen her bankada dolar hesabı açma süreci şu şekilde işlemektedir:

İlk olarak dolar hesabı açmak istediğiniz bankayı seçmeniz gerekir.

Dolar hesabı açmak için ilk etapta bir banka seçimi yapmanız gerekmektedir. Dolar hesapları hemen her bankada aynı mantıkla çalışsa da ürün, hizmetler ve faiz oranları farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle ihtiyaçlarınızı göz önünde bulundurarak bir seçim yapmanız ideal olacaktır.

Dolar hesabı açılışı için gerekli bilgi ve belgeleri hazırlamanız gerekir.

Dolar hesabı açmak için kimlik kartı veya nüfus cüzdanı, adres ve cep telefonu numarası gerekli bilgi ve belgeler arasında yer almaktadır. Hesap açılışı için başvuru öncesinde bu bilgi ve belgeleri hazırlayıp kontrol etmeniz gerekmektedir.

Bankaya başvuru yapmanız ve hesap açılış sözleşmesini imzalamanız gerekir.

Son aşamada gerekli belge ve bilgilerle dolar hesabı açmak istediğiniz bankanın herhangi bir şubesine başvuru yapmanız gerekmektedir. Ayrıca başvuru sırasında hesap açılış sözleşmesini imzalamanız gerekecektir. Ardından dolar hesabı açma sürecini tamamlamamış olacaksınız.

Dolar Hesabı Nasıl Çalışır?

Bir dolar hesabı mevduat ürünüdür. Bu nedenle de herhangi bir mevduat ürününe benzer olarak çalışmaktadır. Dolar hesabı sayesinde tasarruflarınızı yabancı para birimi cinsinden tutmanız mümkün olacaktır.

Yine dolar hesabınız için özel olarak tanımlanmış bir IBAN numarası tarafınıza verilecektir. Özel olarak tanımlanan bu IBAN numarası ile dolar hesabınıza para transferleri almanız imkan dahilinde olacaktır.

Bütün bunlara ek olarak, dolar hesabınız ile banka ATM’lerinden para çekme ve yatırma işlemleri yapabileceksiniz. Benzer şekilde ATM’ler veya internet şubesi gibi kanalları kullanarak da dolar alış satış işlemleri gerçekleştirebileceksiniz.

Dolar hesabınızı internet şube veya mobil kanal aracılığı ile yönetmek, kontrol etmek veya döviz alış satış işlemlerinde kullanmak istiyorsanız, hesap açılışı sırasında banka müşteri danışmanınıza bu talebi iletmeniz yeterli olacaktır.

Dolar Hesabı Açmak Mantıklı mıdır?

Dolar hesabı açmak birçok açıdan mantıklıdır. Örneğin sıklıkla yurt dışına seyahat ediyorsanız bir dolar hesabı açmanız mantıklı olacaktır. Bunun yanı sıra yurt dışına para transferleri yapıyor veya alıyorsanız da bir dolar hesabı açmanız mantıklı bir seçenek olacaktır.

Bununla birlikte yerel para birimi cinsindeki tasarruflarınızı dolar olarak tutmak ve dolardaki değerden yararlanmak istiyor olabilirsiniz. Bu tür bir amaç için de dolar hesabı açmanız mantıklı bir seçenek olabilecektir. Böylece mesela Türk lirasındaki değer kaybına karşılık tasarrufunuzu koruma altına almanız imkan dahilinde olabilecektir.

Öte yandan dolar hesabı bir döviz mevduat türüdür. Bu anlamda döviz hesapları genellikle benzer avantajlar sağlamaktadır. Konu ile ilgili olarak kapsamlı bir inceleme için döviz hesabı açmak mantıklı mı yayınından bilgi alabilirsiniz.

Spesifik olarak döviz hesap türlerinde olduğu gibi dolar hesabı açmak, tasarrufları banka güvencesinde tutmaya ve yedi gün yirmi dört saat alış satış yapmak gibi özellikleri dolayısıyla oldukça mantıklı bir seçenek olmaktadır.

Dolar Hesabı Açmak için En İyi Bankalar Hangileri?

Dolar hesabı açmak için tasarruf sahiplerinin tercih edebilecekleri birçok banka bulunmaktadır. İhtiyaçlar göz önüne alınarak doğru bir bankadan dolar hesabı açılışı yapmak mümkün olacaktır.

Bu çerçevede öncelikli olarak ihtiyaçları belirlemek önem taşımaktadır. Örneğin, düşük bakiyede bir dolar hesabı açmak isteniyorsa döviz hesabı açma alt limiti bulunmayan bir bankayı tercih etmek avantajlı olacaktır. İşte bazı bankalar ve dolar hesabı özellikleri:

Garanti BBVA Dolar Hesabı

Garanti BBVA, dolar hesabı için sıklıkla tercih edilen bankalar arasında yer almaktadır. Garanti BBVA üzerinden vadeli veya vadesiz olarak dolar hesabı açmak mümkün olmaktadır.

Garanti BBVA’dan 1 ay, 3 ay, 6 ay veya 12 ay olmanın yanı sıra, 32 günlük vadeden 400 güne kadar tercihinize göre kırık vadeli dolar hesabı açabilirsiniz. Garanti BBVA dolar hesabı açma alt limiti 1.000 USD’dir.

Ziraat Bankası Dolar Hesabı

Ziraat Bankası dolar hesabı ile gerek tasarruflarınızı güvence altına alabilir gerekse de vadeli dolar hesabı ile rekabetçi faiz oranları ile bakiyeniz üzerinden ek kazanç sağlayabilirsiniz.

Ziraat Bankası dolar hesabı açma alt limiti bulunmamaktadır. Vadeli dolar hesabı üzerinden faiz kazancı elde etmek için 1.000 USD alt limit bulunmaktadır. Bu nedenle de faiz getirisi almak için hesap bakiyenizin alt limit üzerinde olması gerekmektedir.

Kuveyt Türk Dolar Hesabı

Katılım bankacılığı sektöründe faaliyet gösteren Kuveyt Türk faiz hassasiyeti olan tasarruf sahipleri tarafından tercih edilmektedir. Kuveyt Türk de dolar hesabı mevduat ürünü sunan bankalar arasında konumlanmaktadır.

Kuveyt Türk dolar hesabı açma seçenekleri diğer bankalarda da olduğu gibi vadeli ve vadesiz olarak sunulmaktadır. Kuveyt Türk’te dolar hesabı açma minimum alt limiti yoktur. Eğer faiz hassasiyeti olan bir tasarruf sahibi iseniz katılım bankası Kuveyt Türk’ü tercih etmeyi düşünebilirsiniz.

İş Bankası Dolar Hesabı

Bir başka alternatif ise İş Bankası’dır. İş Bankası üzerinden vadeli veya vadesiz dolar hesabı açılışı yapmak mümkün olmaktadır. Bankada vadesiz dolar hesabı için alt limit bulunmamaktadır.

Vadeli şekilde İş Bankası dolar hesabı açma minimum alt limiti ise 1.000 USD olarak belirtilmektedir. Banka üzerinden 1 ay, 3 ay, 6 ay, 1 yıl, 2 yıl veya 3 yıl vadelerde dolar hesabı açmak mümkün olmaktadır.

Dolar Hesabından En İyi Şekilde Nasıl Yararlanılır?

Dolar hesabınızdan en iyi şekilde yararlanmak için bankanızın internet şube veya mobil uygulama kanallarını kullanmayı düşünebilirsiniz. Örneğin internet şube ve mobil uygulama kanalları üzerinden 7 gün 24 saat dolar alış ve satışı yapabilirsiniz.

Bu avantaj sayesinde dolar alım satım işlemlerinde doğru zamanlamayı yakalamanız mümkün olabilecektir. Ayrıca internet şube ve mobil kanallar ile dolar cinsinden para transferlerini daha düşük maliyetler ile yapmanız imkan dahilinde olacaktır.

Sonuç olarak, dolar hesabı açma seçeneği birçok açıdan avantajlı ve son derece faydalı olabilmektedir. Bu açılardan da dolar hesapları bir tasarruf sahibi olarak size farklı özellikleri ile çeşitli faydalar sağlayabilmektedir.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir