Mevduatlar

Döviz Hesabı Açmak Ücretli mi?

Son aylarda yaşanan döviz kuru dalgalanmalarının ardından birçok kişi tasarruflarını yabancı para birimi cinsinden değerlendirme seçeneğine yönelmeye başladı.

Türk lirasının Amerikan doları ve Avrupa Birliği para birimi olan Euro karşısında değer kaybetmeye başlaması bu yönelimi destekledi. Haliyle tasarruf sahipleri de döviz alım satım fırsatlarını değerlendirme seçeneğine yöneldi.

Tasarruf sahipleri için bu anlamda döviz hesapları büyük kolaylık sağlıyor. Çünkü bankalar üzerinde açılan döviz hesapları çeşitli kolaylıklar sağladığı gibi faiz kazancı elde etme fırsatı da sunuyor.

Yabancı para birimi mevduat hesaplarını araştıran birçok kişi de, döviz hesabı açmak ücretli mi gibi birtakım soruları merak ediyor. En başından söylemek gerekirse, döviz hesabı açmak ücretli olmasa da, bazı bankalar minimum açılış bakiyesi talep edebiliyor.

Döviz Hesabı Açmak Ücretli mi?

Döviz hesabı açmak ücretli değildir. Döviz hesapları ücretsiz bir şekilde açılabilmektedir. Bununla birlikte, bazı bankalar döviz hesabı açılışı için minimum bakiye talep edebilmektedir.

Her ne kadar bazı bankalar döviz hesabı açılışı için minimum hesap açma bakiyesini zorunlu tutsalar da, herhangi bir asgari bakiye bulundurma gereksinimi olmadan hesap açılışı sağlayan kuruluşlar da bulunmaktadır.

Örneğin, QNB Finansbank’ın dijital bankacılık ürünü Enpara’da veya TEB’in CEPTETEB hizmetinde döviz hesapları için minimum bakiye zorunluluğu bulunmamaktadır. Benzer şekilde birçok bankanın internet şubesi üzerinden açılacak döviz hesapları için de bu durum geçerlidir.

Döviz hesabı açılışı sırasında minimum bakiye gereksinimi talep eden bankalarda ise bu tutar 1000 ile 2000 Amerikan doları veya Euro olarak değişiklik göstermektedir. Bu minimumlar İngiliz sterlini veya Japon yeni gibi diğer yabancı para birimi cinsinden açılacak hesaplarda daha yüksek olabilmektedir.

Hangi Bankadan Döviz Hesabı Açmak Gerekir?

Tasarruf sahipleri birikimlerine göre döviz hesabı açmak için bir tercihte bulunabilir. Ancak tabii, tasarruf sahiplerinin burada minimum hesap açma bakiye zorunluluklarına dikkat etmeleri önemlidir.

Örnek vermek gerekirse, döviz hesabında en az 1000 ABD doları bulundurmayı düşünen bir tasarruf sahibi, bu tutarda hesap açma bakiyesi zorunluluğu talep eden bir bankadan rahatlıkla hesap açabilir.

Bunun yanı sıra daha düşük tutarlarda döviz hesabı açmayı düşünen tasarruf sahipleri için hesap açma alt limiti önemli olacaktır. Bu sebeple tasarruf sahiplerinin hedef birikimlerine göre bankaların hesap açma alt limitlerini öğrenmeleri faydalı olacaktır.

Daha düşük tutarlarda döviz hesabı açmak isteyen tasarruf sahiplerinin minimum alt limit gerektirmeyen bankalarda hesap açma seçeneğini düşünmeleri en mantıklı yaklaşım olacaktır. Bankalara yönelik bir tavsiye listesi için vadeli vadesiz döviz hesabı önerileri kılavuzuna göz atabilirsiniz.

Döviz Hesabı Açmak için Neler Gereklidir?

Nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, cep telefonu numarası ve bir adres döviz hesabı açmak için bankalara sağlanması gereken belgeler arasında yer almaktadır. Bu bilgi ve belgeler ile herhangi bir bankanın şubesinden döviz hesabı açılabilmektedir.

Ancak tabii, halihazırda bir bankada hesabı bulunan tasarruf sahipleri bankalarının internet şubesi, mobil uygulaması, telefon şubesi veya ATM kanalları aracılığı ile de döviz hesabı açabilmektedir.

Yabancı para birimi hesapları olarak da bilinen döviz hesaplarını belirtilen bilgi ve belgelerle oldukça kolay bir şekilde açmak mümkün olabilmektedir. Konu ile ilgili detaylar ve süreç için döviz hesabı nasıl açılır makalesini okumayı düşünebilirsiniz.

Döviz Hesabı Açmak Avantajlı mıdır?

Döviz hesabı açmak hem birçok açıdan avantajlı hem de mantıklı bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır. Zira döviz hesapları, tasarruf sahiplerinin birikimlerini banka ortamında çalınma, kaybolma veya hasar görme gibi sorunlara karşı güvenle tutmalarını sağlamaktadır.

Diğer yandan, döviz hesapları üzerinden 7 gün 24 saat alış ve satış yapılabilmektedir. Bu da tasarruf sahiplerinin yabancı para birimi alım ve satım fırsatlarını hızlı bir şekilde değerlendirmelerine olanak tanımaktadır.

Bütün bunların yanı sıra döviz hesapları vadeli veya vadesiz olarak açılabilmektedir. Vadesiz bir döviz hesabı kurdaki değer artış ve yükselişi hesaba yansıtırken, vadeli bir döviz hesabı ise buna ek olarak faiz getirisi de sunmaktadır.

Bu anlamda tasarruf sahiplerinin birikimlerini yastık altında tutmaktansa bir bankada açılacak döviz hesabında tutmaları mantıklı ve avantajlı bir seçenek olmaktadır. Ek olarak, döviz hesaplarının avantajları hakkında daha fazla bilgiyi döviz hesabı açmak mantıklı mı incelememizde bulabilirsiniz.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir