Mevduatlar

Ek Hesap Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Ek hesap, bankaların mevduat hesaplarına tahsis ettiği bir çeşit limitli kredi ürünüdür. Ek hesap sahibi olan bir banka müşterisi, hesabında para olmadığı durumlarda bankanın tahsis ettiği limit çerçevesinde nakit çekebilir, ödeme veya alışveriş yapabilir.

Finansbank, VakıfBank, Yapı Kredi, Ziraat ve Garanti Bankası gibi tüm bankalar, mevduat hesaplarında kullanılmak üzere müşterilerine ek hesap açabilmektedir.

Mevduat hesaplarında para kalmadığı durumlarda tanımlanan ek hesap limiti sayesinde acil durumlarda nakit para ihtiyacı bu yolla kolayca giderilebilmektedir. Aynı zamanda kredi kartı kullanmak istemeyen tüketiciler için de acil nakit sıkışıklıklarında ek hesaplar iyi bir alternatif olabilmektedir.

Ek hesap kullanmaya başlamak için bankanıza başvuru yapabilirsiniz. Ek hesap, bir çeşit kredi ürünü olduğu için bankanız, kredi notu, aylık gelir veya çalışma durumunuzu gözden geçirebilir. Başvurunuz onaylandığı takdirde bankanızca belirlenen ek hesap limiti dahilinde kullanıma hemen başlayabilirsiniz.

Ek hesap kullanım alanları nelerdir?

Ek hesapların ihtiyacınıza yönelik olarak birçok kullanım alanı bulunur. Örneğin vadesiz hesabınızı kullanıyor gibi ek hesap limitinizi kullanarak tüm bankacılık işlemlerinizi yapabilirsiniz.

Ek hesaplar, bir vadesiz mevduat hesabının tüm özelliklerine sahiptir. Bu nedenle elektrik, su, doğalgaz, GSM gibi fatura ödemelerinizi, çek ödemelerinizi, nakit para çekimi, EFT ve virman işlemlerinizi hesabınızda para olmadığı durumlarda da ek hesap limitiniz ile gerçekleştirebilmeniz mümkün olmaktadır.

Ek hesap faizi nasıl hesaplanır?

Ek hesap faizi, genellikle günlük işletilir ve faiz oranı düşüktür. Ek hesap limitinizi nakit çekim yaparak veya banka kartınız aracılığıyla alışveriş yaparak kullandığınızda faiz oranında herhangi bir değişiklik olmaz. Yani, her nasıl kullanırsanız kullanın, ödeyeceğiniz faiz oranı değişmeyecektir.

Ek hesap kullanımına yönelik güncel faiz oranlarını bankanızdan öğrenebilirsiniz. Faiz oranı her ne kadar bankalara göre değişiklik gösteriyor olsa da şu anda güncel faiz oranı günlük %1.84 civarındadır.

Ek hesap kullanımı sonucu oluşacak faiz günlük bazda işlemeye devam eder ve ödeme yapılan güne kadar faiz işletilir. Ek hesap borcunuzu tamamen kapattığınızda faiz işlemez.

Ek hesap borcu ödenmezse ne olur?

Ek hesap bir kredi ürünü olmasından dolayı borçların ödenmemesi durumunda hukuki yollara başvurulabilmektedir. Tıpkı kredi ödemeleri veya kredi kartı dönem borçlarında olduğu gibi ek hesap üzerinden yapılan kullanımlarda da borçların zamanında ödenmesi gerekir.

Borçlar zamanında ödenmediği takdirde günlük faizin işletilmesinin yanı sıra kredi notunuz da olumsuz etkilenir. Standart bir banka borçlanmasında olduğu gibi borç ödemesinin 90 gün gecikmesi durumunda banka tarafından hukuki takip başlatılır.

Bu sebeple tarafınıza gönderilen hesap özetinde yer alan ve ödenmesi gereken asgari tutarı, yine hesap özetinizde yer alan son ödeme tarihine kadar mutlaka ödemiş olmanız gerekir.

Ek hesap kapatma işlemi nasıl yapılır?

Belirli bankalarla çalışan şirket maaş müşterileri veya bankaların emekli maaş müşterilerine otomatik olarak ek hesap açılabilmekte ve bir limit tahsis edilmektedir.

Ek hesabınızı kullanmayı düşünmüyorsanız, kapatmak için bankanızın şubelerinden veya telefon bankacılığı üzerinden hesabınızın kapatılmasına yönelik talebinizi iletebilirsiniz.

Hesabınızın kapatılabilmesi için mevcutsa borcunuzu ve işleyen faizinizi ödemeniz gerekebilir. Böyle bir durum söz konusu ise önce borcunuzu kapatıp, ardından ek hesabınızın kapatılmasını talep edebilirsiniz.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir