Konut Hesabı Açarak Devlet Katkısı Alabilir ve Birikim Yapabilirsiniz
Ev almak isteyen herkesin merakla beklediğini düşündüğüm konut hesabı ve devlet katkısına dair yönetmelik konusunda sonunda bir yazı hazırlaya bildiğime seviniyorum. Seviniyorum diyorum çünkü ev alma hayali kuran milyonlarca insanın beklediği devlet katkısından nihayet yararlanabileceğiniz. 26 Şubat tarihinde hazırlığı tamamlanan yönetmelik sonunda aylar önce yürürlüğe girdi ve hatta bankalar da konut hesaplarına yönelik tanıtımlara birkaç gün önce başladılar.
Konut hesabı, kendi adına kayıtlı herhangi bir konutu bulunmayan Türk Vatandaşlarının konut edinebilmeleri için uygun faiz oranlarına ek olarak devlet katkısı alabilmelerini sağladığı gibi bireyleri tasarrufa teşvik ediyor olması nedeniyle de yalnızca bireyler için değil ülkemiz için de oldukça önem arz ediyor.
Yazımda konut hesabı ve konut hesaplarına verilecek devlet katkısı, ödeme planları ve vadeleri konusunda aklınıza takılabilecek tüm sorulara da cevap olacak detaylı bilgilerden bahsedeceğim.
İçindekiler
Konut hesabı nedir?
Konut hesabı, hesap sahiplerinin birikim yaparak, gerekli şartları da sağlanmaları halinde birikimlerine ek yüzde 20’ye varan devlet katkısı alabilecekleri en az 3 (üç) yıl süreyle bankalardan açılan vadeli mevduat hesabıdır.
Tamamı kendisi adına kayıtlı konut niteliğinde tapu sahibi olmayan her Türk Vatandaşı bankalardan açacağı konut hesabıyla birikimlerini minimum 3 yıl süreyle konut edinimi için değerlendirebiliyor. Konut hesabı sahiplerinin 2016 itibariyle asgari aylık en az 250 lira hesabına para yatırması gerekiyor. Bu miktarın üst sınırı şu anda 2500 lira. Hesap sahibi 3 yıl boyunca hesabına yatırdığı birikimlerine faiz alabildiği gibi aynı zamanda %20’ye varan devlet katkısı da alabiliyor. Ayrıca tercihen hesapların faizsiz olarak açılabildiğini de eklemek istiyorum.
Konut hesabı nasıl açılır?
Birikimlerini konut almak için değerlendirmek isteyen bireyler, konut hesabı mevduat ürününe sahip olan istediği herhangi bir bankadan hesap açabiliyor.
Örneğin, şu anda Ziraat Bankası, İş Bankası ve Yapı Kredi konut hesabı ürünlerini duyuran ilk bankalar arasında yer alıyor. Hangi bankadan hesap açacak olursanız olun, konut almak için birikim yapabilir ve gerekli şartları sağladığınız takdirde birikimlerinize ek yüzde 20 devlet katkısı alabilirsiniz.
Konut hesaplarının şu anda internet ve mobil şubelerden değil, yalnızca bankaların fiziki şubelerinden açılabildiğini de belirtmek istiyorum. Sanıyorum ki imzalanması gereken sözleşmeler nedeniyle şu anda internet ve mobil şubelerden de konut hesabı açabilmemiz mümkün görünmüyor.
Konut hesabı açmak için gerekli şartlar nelerdir?
Konut hesabına ilişkin bilmeniz gereken birkaç önemli şart mevcut. Bu şartlardan en önemlisi konut hesabı açacak ve devlet katkısı alacak bireylerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmalarıdır. Söz gelimi, bu sistemden yalnızca Türk Vatandaşları yararlanabiliyor.
Bunun dışında diğer önemli bir şart, konut hesabı açacak bireylerin tamamı kendilerine ait herhangi bir konuta sahip olmamalarıdır. 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren tamamı kendine ait kat irtifakı, müstakil tapulu ve kayıtlı kat mülkiyetine sahip olmayan gerçek kişiler konut hesabı açabilecek ve birikimlerine ek devlet katkısı alabilecekler.
Konut hesabının açılacağı tarih itibariyle kendine ait kat irtifakına, müstakil tapuya ve kayıtlı kat mülkiyetine veyahut konut nitelikli tapuya sahip kişiler adına şartlar gereği hesap açılamamaktadır.
Gerekli başka bir şart olarak da konut hesabı yalnızca 18 yaşından büyük gerçek kişiler tarafından açılabilmektedir fakat 18 yaşının altındakilere hesap açılabilmesi için veli ya da vasisinin adına hesap açılabilmesi de mümkündür. Örneğin, 18 yaşından küçük çocuklar için hesap açılmak isteniyorsa velisi ya da vasisi hesap açabilmektedir.
Son olarak, yabancı para birimi cinsinden değil Türk lirası cinsinden hesap açılabilmektedir. Eşler için müşterek (ortak) hesap açılmasının da gerekli şartlara göre mümkün olmadığını eklemek isterim. Hesaplar tek kişi adına açılabilmektedir.
Tercihe göre aylık ya da dönemlik ödemeler nasıl oluyor?
Konut hesabı avantajları ve devletin desteğinden yararlanabilmeniz için asgari 3 yıl yani en az 36 ay boyunca hesabınıza para yatırmanız gerekmektedir. Aylık asgari ödeme tutarı en az 250 lira, en fazla 2500 liradır. Diğer yandan bir kereye mahsus olmak üzere hesap açılışı sırasında 31.674 lirayı geçmemek kaydıyla para yatırmanız da mümkün oluyor.
Konut hesabınıza aylık ödeme yapabileceğiniz gibi üç aylık ödeme de yapabilirsiniz. Bunun için hesap açılışı sırasında aylık mı yoksa üç aylık plana göre mi ödeme yapmak istediğinizi belirtmeniz gerekmektedir.
Konut hesabınız için aylık ödeme planını seçmeniz halinde minimum 250, maksimum 2500 Türk lirası yatırabiliyorsunuz. Üç aylık ödeme planını seçmeniz halinde bu sınırların üç katı geçerli oluyor. Yani, üç aylık ödeme planında hesabınıza üç ay da bir en az 750 Türk lirası, en fazla 7.500 Türk lirası para yatırabiliyorsunuz.
Daha açıklayıcı olabilmek için ödeme alt ve üst sınırlarını şu şekilde maddeleştirmek mümkün:
- Aylık ödeme planında alt sınır 250 TL üst sınır 2.500 TL’dir
- Üç aylık ödeme planında alt sınır 750 TL üst sınır 7.500 TL’dir
- Hesap açılış sırasında bir kere olmak kaydıyla en fazla 31.674 TL’ye kadar toplu para yatırılabilir
Aylık ya da üç aylık ödemeler yaparken dikkat etmeniz gereken bir diğer hususta ödemelerin aksatılmamış olmasıdır. Çünkü aylık ödeme planında üç defadan fazla, üç aylık ödeme planında ise bir defadan fazla ödemelerin aksatılması halinde hesabınız konut hesabı statüsünden çıkarılıyor ve devlet desteği alamıyorsunuz. Bu nedenle ödeme planını bütçenize uygun seçmeniz, düzenli ve aksatmadan ödeme yapmanız hesabınızın durumu açısından oldukça önemlidir.
Bu noktada yeri gelmişken şunu da hatırlatmak isterim ki düzenli ödeme yapmak için bankadan açacağınız konut hesaplarınıza, diğer veya mevcut bankadaki hesaplarınızdan otomatik ödeme talimatı da verebiliyorsunuz. Hesabınıza otomatik ödeme talimatı vermeniz halinde ödeme günlerini kaçırma veya ödemeleri aksatma gibi problemlerin önüne geçebilirsiniz.
Konut hesabı sahiplerine devlet katkısı nasıl ve ne zaman verilecek
Konut hesabı sahipleri en az üç yıl boyunca düzenli ödeme yaptıklarında devlet katkısı almaya hak kazanabiliyorlar. Devlet katkısını almak isteyen hesap sahibinin minimum üç yıl sistemde kaldıktan sonra konut edindiği tarihten itibaren 6 ay içinde hesabının bulunduğu banka şubesine konut tapusuyla başvuru yapması gerekiyor. Hesap sahibi ilgili süre içinde banka şubesine başvurduktan sonra banka, başvuruları takip eden ayın ilk 10 (on) iş günü içerisinde Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na başvuruyu iletiyor ve Bakanlık başvuruyu uygun bulduğunda devlet desteği hesaba aktarılıyor.
Devlet katkısı tutar ve oranları da ne kadar sürede düzenli birikim yaptığınıza göre değişiklik gösteriyor. Bu oran, tutar ve sürelerin hesaplanmasına ilişkin bilgiler için alt maddelere göz atabilirsiniz:
- 36 ila 47 ay arası için katkı, hesaptaki birikim miktarının yüzde 15’idir. Fakat, ödenecek tutar 13.000 Türk Lirasını geçemiyor
- 48 ila 59 ay arası için katkı, hesaptaki birikim miktarının yüzde 18’idir. Fakat, ödenecek tutar 14.000 Türk Lirasını geçemiyor
- 60 ay ve üzeri için katkı, hesaptaki birikim miktarının yüzde 20’sidir. Fakat, ödenecek tutar 15.000 Türk Lirasını geçemiyor
Bahsi geçen vade veya vade aralıklarında konut hesabınızda düzenli birikim yapmanız halinde belirtilen sürelerin karşılığındaki oranlarla devlet desteği alabiliyorsunuz.
Açacağınız konut hesabı ile gelecekte alacağınız konut tutarına ek olarak katkı fırsatından yararlanabileceğiniz gibi birikim yapmaya başlayarak da tasarruflarınızı konut almak için değerlendirebilirsiniz.
Konut sahibi olmayan ve ev alma hayalleri kuran herkesin mutlaka konut hesabı avantajını değerlendirmesi gerektiğini düşünüyorum. Özellikle de 3 ya da 5 yıla kadar ev alma gibi bir planınız varsa devlet katkısının tamamını yani yüzde 20’sini alabileceğinizden birikiminize ek olarak verilecek katkıdan yararlanmayı mutlaka siz de düşünmelisiniz.