Afrika’da Blockchain ve Kripto Para Yükselişinin Olası Nedenleri
Dünyaca ünlü kripto para borsası Binance, Uganda’da her saniyede bir milyondan fazla işlemi yönetme kapasitesine sahip yeni kripto para borsasını faaliyete aldı. Binance Uganda ismi verilen borsa, ülkenin yerel para birimi şilinlerin platformda kullanılmasını ve kullanıcıların Ethereum ve Bitcoin satın almalarını sağlıyor.
Kenya, devlet tarafından verilen konutları vatandaşlara dağıtmak için yakın zamanda blockchain teknolojisini kullanmayı planlıyor.
Bir başka Afrika ülkesi olan Ruanda, tantal metalinin tedarikini kolaylaştırmak için blockchain teknolojisinden yararlanmaya hazırlanıyor. Bu önemli metal, bugün kullandığımız çeşitli elektronik cihazların üretiminde kullanılıyor.
Biraz geriye çekilip baktığımızda, blockchain teknolojisi ve kripto para birimlerinin birçok bölgeye kıyasla Afrika’da önemli seviyede bir büyüme yaşadığına şahit oluyoruz.
ABD, Güney Kore ve Çin, blockchain ve kripto para pazarında lider olarak görülse de, Afrika’da göz ardı etmenin mümkün olmadığı bir yükseliş söz konusu.
Peki, neden?
Afrika’da blockchain teknolojisinin ve kripto para birimlerinin yükselişe geçmesinin bazı nedenleri olduğuna inanıyoruz. Bu nedenlerin birçoğu da Afrika’nın içerisinde bulunduğu kendine özgü bir takım faktörlerden kaynaklanıyor.
Bunlara bir bakalım.
Regülasyonlar
Afrika devletleri, kripto para birimlerine karşı tavizsiz bir yaklaşım sergiliyor. Piyasayı düzenleme altına almasalar bile, kıtadaki devletler kripto paraların kullanımına ilişkin vatandaşlarına tavsiyelerde bulunuyor.
Afrika devletlerinin takip ettiği bu yol, blockchain teknolojisi ve kripto paraların gelişmesi için muazzam bir ortam yaratıyor. Vatandaşlar da muhtemel engelleyici yasaların endişesini taşımadan kripto para alım satımı yapabiliyor. Bu da kripto paraları daha çekici hale getirerek daha fazla insanın piyasaya katılmasına yol açıyor.
Söz gelimi, Afrika’daki devletler hiçbir şey yapmadan faydalı bir şeyler yapmış oluyorlar.
Kötü Bankacılık Sistemi
İster inanın ister inanmayın, cep telefonu kullanımı Afrika pazarında blockchain ve kripto para birimlerinin yükselişe geçmesinin bir diğer önemli nedeni.
Son 10 yıl boyunca, Afrika’da cep telefonu kullanım oranı inanılmaz bir şekilde yükseldi. Milyonlarca Afrikalı, cep telefonlarının kıtadaki mevcudiyeti nedeniyle hayatlarını değiştirdi. Cep telefonu kullanımı o kadar yaygın ki, insanlar cep telefonlarına elektrikten daha kolay erişebiliyorlar.
Konuları bağlamadan evvel bir de bankacılık sistemine bakmak gerekiyor. Zira Binance’ten Benjamin Rameau’ya göre, 15 yaşın üzerindeki Sahra Altı Afrikalıların yalnızca yarısından azında bir banka hesabı var.
Bununla beraber Afrikalılar bankalarla doğrudan çalışmıyor; bunun yerine, telefonlarına bankacılık uygulamalarını indiriyor ve kullanıyorlar. Bu sayede, paralarını gerçek bir hesapta dijital olarak da olsa ellerine alabiliyorlar.
Bu yönler, Afrikalıların yüksek cep telefonu kullanım oranı ile birleştiğinde, kripto para birimi sektörünü adeta körüklüyor. Onlar için kripto para borsaları cazip zira geleneksel bankalara kıyasla daha düşük ücretlerle daha hızlı para transferleri gerçekleştirmeleri mümkün oluyor.
Dünya Bankası verilerine göre, Sahra Altı Afrika, mobil bankacılık uygulamalarında dünya lideri konumunda bulunuyor. Dünya genelinde mobil bankacılık kullanıcılarının yaklaşık olarak yüzde 10’unu bu bölge insanları oluşturuyor.
Enflasyon
Enflasyon, Afrika’da blockchain teknolojisi ve kripto para birimlerinin kullanımını yaygınlaştıran en önemli nedenlerden bir diğeri olarak karşımıza çıkıyor.
Afrika’nın birçok yerinde, para birimleri inanılmaz enflasyon oranlarına sahip. Bunun da ötesinde, devletlerin ekonomilerini yönetmek ve bu sorunu çözmek için çaba göstermeyi bıraktığı yerler var. Gerçekten. İşte Nijerya, Zimbabve ve Güney Sudan bu durumun en iyi örneklerinden.
Haliyle, kıtada bulunan birçok ülkede insanlar takas gibi alternatif ödeme şekilleri kullanmayı sürdürüyorlar. Elbette şimdi alternatif ödeme yöntemleri arasında kullanmaya başladıkları başka bir seçenek var: Kripto paralar.
Kripto paraları kullanan Afrikalılar, dünya genelinde herhangi biriyle işlem yapabiliyorlar. Kripto para birimlerinin alternatif ödeme, çok hızlı ve ucuz bir transfer imkanı sunması, daha fazla Afrikalıyı gün geçtikçe bu alana çekiyor.
ABD, Güney Kore ve Çin, blockchain ve kripto para birimlerinde hala lider, ama bu durum, tam da bu teknolojinin ruhuna uygun olarak hızla değişecekmiş gibi gözüküyor.