Kripto Para

Airdrop ve Bounty’ler ile Sermaye Koymadan Kripto Para Nasıl Kazanılır

2017’nin ortalarına doğru Bitcoin ve Blockchain’in kazandığı kitlesel trend 6 aya yakın süren bir boğa sezonuyla kripto para piyasa hacmini ve dolayısıyla da neredeyse tüm kripto paraların değerini başka hiçbir piyasada olmayacak şekilde katlamıştı. Bu süreçte dünya genelinde pek çok yatırımcı FIAT para yatırımlarını kripto coinlere aktarırken risk almak istemeyen veya riskini azaltmak isteyenler ise airdrop ve bounty programları denen bedava kripto para kazanma yollarına akın etti.

Her ne kadar 2018 Ocak ayı ile birlikte başlayan ve devam edegelen ayı piyasasında kripto piyasaları tepetaklak olmuş olsa da airdrop ve bountylere olan ilgi azalmak bilmiyor. Bunun başlıca nedeni de ICO yani yeni coin ve token çıkarma çılgınlığının tüm yasak ve engellemelere, piyasadaki yüzde 70-80’leri bulan düşüşe ve hatta dev dolandırıcılıklara rağmen bitmiyor oluşu.

Airdrop ve Bounty avcılığının ne demek olduklarıyla başlamak gerekirse; airdrop tabir yerindeyse havadan para yağması ve bedavacıların kapışması, bounty hunterlık ise bir nevi ganimet avcılığı anlamına geliyor. Bounty’lerde harcanan emek ve zaman daha çok olsa da kazanç daha garanti ve daha fazla olduğu için bounty programlarına da talep çok.

Burada sistem şöyle işliyor. Yeni çıkan bir kripto coin veya token şirketi arz ettiği paraların bir miktarını kendilerine çeşitli şekillerde destek olanlara vereceğini taahhüt ediyor, yani airdrop/bounty düzenliyor. Katılım sağladıysanız bir zaman sonra (genelde 1-3 ay) bunları adresinize gönderiyor. Daha sonra bu paralar borsalara girmeye başladığında değerleniyor ve satarak daha çok güvendiğiniz bir kripto paraya veya FIAT paraya geçerek para yatırmadan sadece zaman harcayarak para kazanmış oluyorsunuz. (Borsalara girmeden idex, etherdelta, forkdelta gibi merkeziyetsiz yani direkt olarak cüzdandan cüzdana satış yapılan borsalarda da airdrop tokenlarını alıp satabilirsiniz.)

Airdrop ve Bountyler ile para kazanmak istiyorsanız bilmeniz gereken ilk şey her başvurduğunuz airdrop ve bounty’den para kazanmanın mümkün olmadığı. Kiminden hiçbir şey kazanamayacaksınız, kiminden ufak miktarlar kazanacaksınız, şanslıysanız ve doğru projeye denk geldiyseniz kayda değer miktarlar kazanacaksınız.

Bir airdrop projesine başvurmak genel olarak birkaç dakika zaman alıyor. Gelen tokenları doğru zamanda satmak ve popüler tabirle hold etmek (tutmak) kazancınızın kaderini belirliyor. Size geldiğinde 100 dolar değerinde olan airdrop tokenlarının değeri birkaç hafta gibi kısa bir sürede 10 dolara (hatta belki 0’a) düşebileceği gibi 1000 dolara hatta daha fazlasına da çıkabiliyor. Piyasayı okumak, projenin yol haritasına, ekibine, whitepaper’ına bakmak uzun vadeci mi kısa vadeci mi olacağınıza dair bu kararınızda etkili olmalı. Bu arada, tamamen scam yani dolandırıcılık olan veya gerçekte hiçbir özelliği veya faydası olmayan coinler bile bir süreliğine önemli değerlere ulaşabiliyor. Yani zamanlama çok önemli.

Her ne kadar büyük resme bakınca piyasaya giren ICO’ların yüzde 80’i hayal satan veya dolandırıcılık içeren projeler olsa da ve gene pek çok airdroptan kayda değer hiçbir şey gelmese de pozitif bir bakış açısı sunmak için son 1 yılda ciddi paralar kazandırmış bazı airdrop ve bountylerden bahsedelim. Mesela bu yıl başında Hydrogen Platform (HYDRO) adlı ERC20 token’ı 2 dakika zaman alan bir airdrop düzenledi ve katılan herkese birkaç ay sonra 222,222 token gönderdi. Mayıs ayında borsaya girdikten kısa süre sonra bu tokenları en doğru zamanda satan airdropçuların 0,4 BTC (o zamanki değerle 3500 dolardan fazla) kazanması mümkün oldu.

Aralık ayında adedi 37 dolar değeri gören NANO (eski adıyla Raiblocks/XRB) da değeri 10 cent’lerdeyken captcha çözmeli airdroplarla milyonlarca dağıtılmıştı. NANO örneğinde de zamanında yüzlerce hatta binlerce toplayıp en yüksek fiyatlardan satanlar piyango yakalamış oldu. Bunlar haricinde GVT, Bitcoin White, UCASH, Storm, ONTOLOGY gibi çeşitli airdrop ve bounty tokenları da şanslı katılımcılarına binlerce dolar kazandırdı. Altını çizmek gerekirse önemli olan mümkün olduğunca çok airdropa katılıp ciddi paralar kazandıracak olan bir avuç airdrop veya bountylere rast gelmeye çalışmak. Bunlara rast gelemeseniz de ufak miktarlarda kazandıran airdroplarla teselli olmak gerekiyor. Ayrıca internet ortamında çevresi olan biriyseniz referanslı airdroplardan kazancınızı katlayabilir referanssız bir airdropçu sıradan bir airdroptan 3 – 5 dolar kazanırken siz 40 – 50 dolar kazanabilirsiniz.

Sonuçta bu iş boş zamanı çok olan kişiler için. Zamanınız değerliyse, sizin için zaman zaten para demekse bu uğraş size uygun olmayabilir.

Şimdi sıfırdan airdrop kovalamanız için yapmanız gerekenlerle başlayalım.

1. Bir adet ERC20 tokenları (Ethereum) için cüzdan adresine ihtiyacımız var. Bunun için en çok myetherwallet.com sitesinde yer alan online cüzdan kullanılıyor. Burada cüzdan oluşturun. Şifrenizi, Private Key’inizi, UTC keystore dosyanızı ve airdroplarda kullanacağınız Cüzdan Adresini kaydedin.

2. Bir adet NEO tokenları (NEO) için cüzdan adresine ihtiyacımız var. Bunun için en çok neotracker.com sitesinde yer alan online cüzdan kullanılıyor. Burada cüzdan oluşturun. Şifrenizi, Private Key’inizi, UTC keystore dosyanızı ve airdroplarda kullanacağınız Cüzdan Adresini kaydedin.

Cüzdan oluşturmak sadece 5 dakikanızı alacaktır. Karışık geldiyse her ikisi için de gerekli keywordleri aratarak Youtube videolarından adım adım yardım alabilirsiniz. Private Key, Şifreniz ve UTC keystore dosyasını kimseyle paylaşmayın. Airdroplarda paylaşacağınız şey cüzdan adresidir. Private Key ile karıştırmayın. Ayrıca bu online cüzdanlara ek olarak mobil uygulamaları olan çeşitli NEO ve Ethereum cüzdanlarını da tercih edebilirsiniz.

Airdroplar sadece ETHEREUM ve NEO tokenları ile sınırlı değil. Diğer platform tokenlarının da airdropları mevcut olsa da bu piyasanın hakimiyeti ve en çok değerlenen tokenlar bu ikilide.

3. Bir adet TELEGRAM hesabı. Airdrop ve bounty projeleri kitle ve kullanıcı toplayabilmek için telegram kanallarına üye olmanızı istiyorlar. Bu işleri hangi cihazda yapacaksanız ona telegram kurup belirlediğiniz telegram kullanıcı adınızı not edin. Bu bilgiyi ayarlar kısmından bulabilirsiniz.

4. Sosyal medya hesapları. Başta Twitter olmak üzere, Facebook, Linkedin, Cryptocompare, Youtube, Reddit, Medium gibi sitelerde hesap açmanız hem airdroplardan hem de bountylerden faydalanabilmeniz için gerekli olabilmekte. Airdrop kampanyaları sizden beğenme, takip etme, retweet etme, paylaşma gibi şeyler isteyecektir. Hesabınızın gizlilik ayarlarının açık olduğundan da emin olun. Bazı bountyler Twitter’daki takipçi sayınıza bakmaktadır. Bu nedenle hesap bio’nuza #btc, #eth, #airdrop, #followback, #cryptocurrency gibi etiketler yazıp karşılıklı takip ederek takipçi kazanabilirsiniz. En az 200 takipçinizin olması faydanıza olacaktır. Binlerce takipçiniz varsa Twitter bountylerinden ciddi meblağlar kazanabilirsiniz. Pek çok bounty Twitteraudit üzerinden takipçilerinizin gerçek takipçi olduğunu kanıtlamanızı isteyecektir.

5. Bu işlerde kullanacağınız bir mail adresi. Airdroplar sizden mail adresi de isteyecektir. Kimi zaman aktivasyon için gelen linklere de tıklamanız gerekecektir. Bu nedenle bu işlere özel yeni bir mail adresi belirleyin. Kripto dünyasında pek çok hırsızlık ve dolandırıcılık vakası olduğunu unutmayın.

Bunları yaptığınızda artık airdroplara katılabilirsiniz demektir. Bazı airdroplar tamamen telegram botları üzerinden, bazıları sitelerine üye olarak siteleri üzerinden bazıları ise form doldurma şeklinde gerçekleşir.

Peki airdropları nereden bulabilirsiniz? Bunun için hem sosyal medya üzerinden hem de arama motorlarından yüzlerce siteye kendiniz ulaşabilirsiniz. Gene de örnek vermek gerekirse airdroptakibi.com, airdropalert.com, airdroper.com, cryprocreed.com/airdrop, eksisozluk.com/airdrop güncel airdropları yakalamanızda size eşlik edebilir. Çok daha fazla kaynağa da bu linkten ulaşabilirsiniz.

Airdroplara katılmayı öğrendiysek bounty’lere geçelim. Bitcoin mucidi Satoshi Nakamoto’un da bir zamanlar üyesi olduğu Bitcointalk.org adlı forum, bountylerin ve tüm projelerin merkezi. Bu forumda, yeni çıkan tüm coin ve tokenlar ANN (Duyuru) ve Bounty başlıklarını açar ve hem ekiplerini, yol haritalarını ve whitepaperlar’ını tanıtır hem de reklam ve kitle kazanma amaçlı bounty programları düzenlerler.

Forumda hiyerarşi sistemi vardır ve bountylerden herkes bu sisteme göre kazanabilmektedir. Forumda yükselebilmek için bu yıla kadar sadece post atarak aktif olmak yeterliyken yeni getirilen Merit sistemi ile paylaşımlarınızın beğenilmesi ve eski üyelerden Merit Puanları kazanmanız gerekiyor. Bu sisteme geçilmesinde sitenin üye sayısının son 1 yılda katlaması ve eski üyelerin paylarının azalmaya başlaması etkili oldu. Bountylerle dünya genelinde her ay binlerce dolar kazanan kişiler var. Bu nedenle yükselmenin artık hiç kolay olmadığı forumda eski ve yüksek rank’li üyeliklere binlerce dolar değer biçilebiliyor.

Bountyler; imza (forumda haftada 10-15 mesaj atıp mesajlarınızın altında görünen imza alanına reklam alma gibi), sosyal medya gönderilerini paylaşma (haftalık 5-10 twitter, facebook paylaşımları/retweetleri gibi), projeyle ilgili içerik üretme (Youtube/Blog/Medium/Steemit vs), çeviri yapma (whitepaper, forum konusu çevirisi vs.) gibi faaliyetleri ve bunları proje konusunda raporlama maksadıyla bildirmenizi içeriyor. Pek çok asgari şart var ve bunların her proje için iyi okunup anlaşılması gerekiyor. Tabi bunları yapmadan önce projenin forum konusu altından başvurmak istediğiniz bounty türlerini ve bilgilerinizi konu başlıklarındaki form üzerinden verip kaydolmanız da gerekiyor.

Bazen aylar alan bu süreç sonunda herkes forum rank’ine ve katılım miktarına/süresine göre önemli miktarlarda paylar kazanabiliyor. Bunlar da önce bir Excel dosyasında listelenip daha sonra token olarak verdiğiniz ERC20 veya NEO adreslerine gönderiliyor. Projenin değerlenmesi durumunda binlerce dolar kazanma ihtimaliniz olduğu gibi doğru projeyi seçmeme durumunda önemli miktarlarda emek ve zamanınızın boşa çıkma ihtimali de var. Mesela Genesis Vision Token bounty’lerine katılan birinin bu sene başında tanesi 50 dolara ulaşan bu projenin bounty’sinden 5-10 bin dolar hatta çok daha fazla kazanması işten bile değildi.

Bunun yanında forumdaki meşakkatli bounty avcılığı sürecini daha kolay hale getiren siteler de son zamanlarda sayılarını artırıyor. Bountyhive.com, Bounty0x.io bunların başlıcaları. Airdroplar’ın aksine çoğu bounty için Bitcointalk üyeliği şart. Bu nedenle hala üye değilseniz üye olup en azından 10 Merit kazanarak Member rankine ulaşmak kazanç sağlamanız için yeterli olacaktır. Bu siteler sosyal medya hesaplarınızla entegre olarak Twitter retweetleri, Facebook paylaşımları gibi raporlama angaryasını ortadan kaldırıyor.

Son olarak MyEtherWallet veya benzeri sitelere gelen tokenları borsalara yollayıp satmak için bu cüzdanda yakıt olarak kullanılacak az bir miktarda Ethereum bulundurmanız gerekiyor. Bunun için 3 – 5 dolar karşılığında bir Ethereum bulundurmak yeterli olacaktır. NEO  için böyle bir zorunluluk yok. Ayrıca NEO cüzdanınıza bir kez airdrop tokenları gelirse sırf orada token tuttuğunuz için hiçbir şey yapmadan yeni airdrop tokenları da gelebiliyor. Mesela geçen haftalarda Master Contract Token (MCT)  adlı neo token’ı pek çok cüzdana 2000 tokenlık airdrop yaptı ve bu token borsalara girmeden bile büyük rağbet görüyor. Birkaç ay içinde bu airdrop’un 1000 dolar değeri bulabileceği konuşuluyor.

Sözün özü, boş vaktiniz varsa ve bilgisayar, tablet başında zaten çok zaman harcıyorum diyorsanız, airdrop ve bounty programları size göre olabilir. Boşa kürek çekiyorum derken çok kazandıran bir airdropa denk gelmeniz veya cüzdanınıza topladığınız ama şimdilerde değersiz olan airdrop token’larınızın gelebilecek bir boğa sezonunda 5’e 10’a katlaması, somutlaştırırsak Airdrop ve bounty’lerin size bir araba, iPhone veya bir tatil parası kazandırması hiç de hayal değil.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir