2018’de İzlemeye Değer 8 Altcoin
Dijital değer deposu, yeni altın, yeni para birimi, aldatmaca, büyük bir balon ya da büyük bir devrim. Bitcoin denilen şey her ne ise, yatırımcılarına neredeyse hiçbir yatırım aracının bu kadar kısa zaman dilimi ve bollukta kazandıramayacağından çok daha fazlasını kazandırdı.
Kripto para piyasasını izleyenler, sadece bitcoinin değil diğer kripto varlıkların da devasa boyuttaki kazançlarına şahitlik etti. Kripto para piyasasına yeni ilgi duymaya başlayan birçok kişi de bir sonraki bitcoini bulabilmek için “altcoin” denilen alternatif kripto para birimlerini izlemeye devam ediyor.
Dijital para birimi çılgınlığını kaçıranların çoğu bir sonraki büyük fırsatı kaçırmamak için büyük mücadele veriyor, ancak fırsatı kaçırma korkusu, finansal kararlar üzerinde güçlü ve istenmeyen tehlikeli bir etkiye neden olabiliyor.
Fırsatı kaçırma korkusu ve bunun yarattığı etki de yatırımcıların altcoinlere yönelik doğru değerlendirmeler yapamaması ve yanlış kararlar almasıyla sonuçlanıyor.
Esasen bu kötü sonuçların önüne geçmek mümkün. Birçok profesyonel kripto para yatırımcısı, hangi altcoinlerin kayda değer olduğunu anlamak için dört adımlı basit bir değer biçme modeli kullanıyor:
Arkasındaki ekibi incele. Arkasında kimler var? Daha önce kripto paralar için çalıştılar mı? Ne tür deneyimlere sahipler? Başarıyı sürdürebilmek için yetenekli bir takıma sahipler mi?
Nedenini anla. Bu ne kadar faydalı? Bir sorunu mu çözüyor yoksa bir açığı mı kapatıyor? Çözdüğü sorun ne kadar büyük ve kayda değer? Alternatifi var mı, varsa farklı olarak ne yapılıyor? Kullanım alanı olacak mı? Gerçekten dahice mi yoksa bir saçmalık mı?
Yol haritasına bak. Son zamanlarda karşı karşıya kaldığımız en sorunlu durumlardan biri şu firma bizi kullanıyor, bu firma bizim ortağımız klişeleri oluyor. Bunlar ne kadar doğru? Projenin neresindeler? Belirledikleri yol haritası istikrarlı mı ilerliyor, pürüzler var mı? Test ağı veya beta testi var mı? Vaat edilen yeni özellikler piyasaya sürüldü mü?
Değerlendir. Çoğu altcoinin mevcut piyasa değerinin olması gerektiğinden çok daha fazla şişirilmiş olduğu biliniyor. Bir altcoini yukarıdaki unsurları da hesaba katarak değerlendirin ve size yardımcı olacak son soruları sorun; Mevcut piyasa değeri ne durumda? Doğru fiyatlandırılmış mı? Dolaşım ve toplam arz miktarı ne kadar?
Bunları da aklınızda tutarak, analistlerin 2018’de izlemeye değer olabileceğini söylediği sekiz kripto para birimine göz atın. Ek olarak, bitcoin gibi tüm kripto varlıkların aşırı uçucu ve risk altında olduğunu unutmayın.
İçindekiler
Litecoin (LTC)
- 9 Ocak itibarıyla piyasa değeri: 13,630 milyar dolar
- 9 Ocak itibarıyla son 12 ay içindeki performansı: +%6179
- Kim yarattı? Eski Google çalışanı (ve şimdilerde kripto piyasasının dikkat çeken yıldızı) Charlie Lee
- Nasıl bilinir? Dijital gümüş
Lee’nin 2011 yılında oluşturduğu Litecoin, bitcoine altnatif olarak ortaya çıktı. Temelde çok büyük farklıklar olmaksızın, yeni işlemlerin onaylanması için gereken sürenin kısaltılması ve dijital varlığın bir ödeme yöntemi olarak kullanılması amaçlandı. Lee, bitcoini dijital altın; Litecoin’i ise dijital gümüş olarak tanımlıyor.
Litecoin ayrıca bitcoinin 21 milyonluk arzı karşısında 84 milyonluk bir arza sahip olacak. Şu anda 16.7 milyon bitcoin, 54 milyon adet de Litecoin dolaşımda bulunuyor.
Monero (XMR)
- Piyasa değeri: 6,79 milyar dolar
- 2017’deki performansı: +%3182
- Kim yarattı? Bitcoin gibi, Monero’nun yaratıcısı da anonim
- Nasıl bilinir? Anonimlik
Monero’nun en önemli çekiciliği anonimlik. Hızlı bir ödeme yöntemi olarak kullanılması hedeflenen Monero ile para alıcısı ve göndericinin bilgileri gizli tutuluyor. Siber suçlulara cazip bir para gibi geliyor olabilir, ancak Monero destekçileri bunun tamamen yasal olduğunu düşünüyor.
Sirkülasyonda yaklaşık 15.5 milyon XMR var ve bitcoin ve Litecoin’den farklı olarak, Monero’nun sabit bir arz miktarı bulunmuyor.
Neo (NEO)
- Piyasa değeri: 7,698 milyar dolar
- 2017’deki performans: +%98,591
- Kim yarattı? Çin merkezli On Chain’in CEO’su Da Hongfei ve şirketin kurucu ortağı Erik Zhang
- Nasıl bilinir? Çin’in Ethereum’u
“Çin’in Ethereum’u” olarak isimlendirilen Neo’nun Ethereum’un 107 milyar dolarlık piyasa değeri göz önüne alındığında, önünde daha uzunca bir yolu ve potansiyeli olduğu söylenebilir. Neo Ethereum gibi akıllı sözleşmeleri destekliyor; DAPPS ve ICO‘lar ile Ether’e benzer bir hizmet sağlanıyor.
Neo’nun hedeflenen 100 milyonluk arzının 65 milyonu dolaşımda bulunuyor.
Cardano (ADA)
- Piyasa değeri: 22 milyar dolar
- 2017’deki performansı (Ekim ayındaki başlangıcından bu yana): +%4200
- Kim yarattı? Input Output Hong Kong (IOHK)
- Nasıl bilinir? Bilim felsefesini kullanan ilk kripto para
Akdemisyenler ve mühendislik ekibi tarafından hakemli akademik araştırmalar üzerine kurulan ve bilim felsefesini kullanan ilk blockchain projesi olan Cardano, Ethereum’a rakip olmayı hedefliyor.
Bu kripto para, maksimum 45 milyarlık arzına karşın şu anda 26 milyarlık bir dolaşıma sahip.
Ripple (XRP)
- Piyasa değeri: 88.59 milyar dolar
- 2017’deki performansı: +%38,233
- Kim yarattı? Web geliştiricisi Ryan Fugger, işadamı Chris Larsen ve programcı Jed McCaleb
- Nasıl bilinir? Merkezli ödeme ağı
Eski bir Bitcoin yazılım geliştirici şirketi tarafından 2012’de piyasaya sürülen Ripple ve dijital para birimi XRP, akranlarının aksine merkezileşen idari yapısıyla dikkatleri üzerine çekti ve büyük finansal kuruluşlar tarafından da bu nedenle mantıklı göründü.
Temelde Ripple bankaları, ödeme sağlayıcıları, dijital para birimlerini ve şirketleri RippleNet aracılığıyla bağlayarak küresel çapta kolay işlem deneyimleri sunmayı hedefliyor.
Maksimum 100 milyar XRP’den şu anda 38.7 milyar adedi dolaşımda bulunuyor.
IOTA (MIOTA)
- Piyasa değeri: 10 milyar dolar
- 2017’deki performansı (Haziran’daki başlangıcından beri): +%545
- Kim yarattı? David Sønstebø, Sergey Ivancheglo, Dominik Schiener ve Dr. Serguei Popov, girişimciler, matematikçiler ve geliştiricilerden oluşan bir ekip
- Nasıl bilinir? Nesnelerin İnterneti’nin para birimi
Blockchain teknolojisi yerine sıfır maliyetli işlemler, çevrimdışı işlemler ve sınırsız ölçeklenebilirlik özelliklerine sahip “Tangle” isimli bir teknolojiyi kullanan IOTA, Nesnelerin İnterneti denilen şeydeki, cihazlar arası ödemelere odaklanıyor.
MIOTA’nın maksimum arzı 2,8 milyar’ın biraz altında ve şu anda maksimum arzın tamamı dolaşımda bulunuyor.
Bitcoin Cash (BCH)
- Piyasa değeri: 40.67 milyar dolar
- 2017’deki performansı (Temmuz’daki başlangıcından beri): -%99.56
- Kim yarattı? Bitcoin Cash, eski bir Bitcoin ekibi tarafından oluşturuldu. Artık birden çok bağımsız geliştirici ekibi tarafından destekleniyor.
- Nasıl bilinir? Bitcoin’in yeni versiyonu
Bitcoin’deki yüksek ücretler ve işlem sürelerinin yavaşlaması nedeniyle ortaya çıkan Bitcoin Cash, hemen hemen Bitcoin gibi aynı mantıkla çalışıyor ama işlem süreleri ve işlem ücretlerini düşürmeyi hedefliyor.
Bitcoin Cash’in dolaşımı şu an 16.8 milyon seviyesinde, toplam arzı 21 milyonu geçmeyecek.
Stellar Lumens (XLM)
- Piyasa değeri: 11 milyar dolar
- 2017’deki performansı: +%30,900
- Kim yarattı? Eski bir Ripple ortağı.
- Nasıl bilinir? Ripple’ın kardeşi
Ripple’la benzer bir mantıkla çalışan ve bir ödeme ağı olmayı hedefleyen Stellar Lumens, akranına kıyasla merkezi olmayan altyapısıyla dikkat çekiyor. Bu açıdan Ripple’a iyi bir alternatif olması beklenebilir.
Şu anda Avrupa ve Filipinler arasında gerçek zamanlı ödemelere imkan veren Stellar, senenin ilerleyen dönemlerinde Orta Doğu ve Afrika’yı da listesine eklemeyi planlıyor.
Stellar’ın 103 milyarlık toplam arzına karşılık şu anda yaklaşık 18 milyarlık kısmı dolaşımda bulunuyor.