Kripto Para Borsaları: Binance, Bittrex, Poloniex ve Bitfinex
Geçtiğimiz haftalarda kripto para yatırımcıları için en önemli piyasa araçlarından biri olan borsalar hakkında konuşmuştuk. Piyasaya yeni adım atan yatırımcılar için daha uygun olduğunu düşündüğümüz fiat para (Türk lirası, ABD doları gibi) kabul eden borsaları incelemiştik.
Bugün kripto para borsalarına bir kez daha göz atıyoruz. Ama bu kez, sadece kripto paralar arası değişimlere izin veren borsalara odaklanacağız. Bu borsalar, fiat para kabul etmemekle birlikte, sadece kripto paraları kabul ediyor.
Kripto para piyasasında daha fazla çeşitle daha geniş bir yelpazede para kazanmak istiyorsanız, kripto paralar arası işlemlere imkan sağlayan borsalara geçiş yapmanız önemlidir.
Kripto paralar arası işlemler için en iyi borsayı bulmanıza yardımcı olmak için piyasadaki en güçlü otoriteye sahip kripto para borsalarını dörde indirdik. İncelememizde yatırımcılar için önemli olduğunu düşündüğümüz itibar, güvenlik ve çeşitlilik gibi bir takım faktörleri göz önünde bulundurduk, işte biliyorsunuz daha önceki incelemede yaptığımız gibi.
İçindekiler
Binance
Binance piyasada en hızlı büyüyen kripto para borsalarından birisi. Türkçe dahil olmak üzere pek çok dili desteklediği ve dünya çapında faaliyet gösterdiği için birçok yatırımcı tarafından tercih ediliyor. Başlangıçta merkezi Çin’de bulunan Binance, Çin’in kripto para yasağını aşmak için bir süre önce Japonya ve Malta’da faaliyetlerini sürdürmeye başladı.
Bir yatırımcı olarak Binance hakkında bilmeniz gereken en önemli şey, platformun yatırımcılar için hem “temel” hem de “gelişmiş” arayüzlerde işlemlere imkan veriyor olmasıdır. Seçime bağlı bu tercih profesyoneller için daha fazla seçenek sunarken, yeni başlayanlar için de daha kolay bir işlem imkanı sağlıyor. Binance ayrıca uygulama mağazalarından indirilebilen bir mobil uygulamaya da sahip.
Güvenlik: Binance, kullanıcıların iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) ayarlamasına ve kullanmasına izin veriyor.
Ücretler: Binance platformdaki işlemlere yönelik % 0.1 oranında sabit bir ücret alıyor.
Operasyon Alanları: Binance, kripto para yasağı olan bazı ülkeler dışında Türkiye de dahil olmak üzere dünyanın hemen her yerinde faaliyet gösteriyor.
Listelenen Coin Adedi: Şu anda, 312 adet kripto para Binance’de listeleniyor.
Platformun Zorluk Seviyesi: Başlangıç ve ileri düzey. Binance’in “gelişmiş” arayüzü yeni başlayanlar için kafa karıştırıcı olabilir. Ancak “temel” arayüzün seçilmesi durumunda her yatırımcı ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir.
Sonuç: Büyük liglere girmek için Binance yeteri kadar gelişmiş ve iyi bir kripto para borsası konumunda bulunuyor. Borsa, iyi bir müşteri hizmeti sunmasının yanı sıra her profilden trader’lara sahip olduğu “temel” ve “gelişmiş” arayüzleri sayesinde büyük bir esneklik sunuyor.
Bittrex
2013 yılında kurulan Bittrex, ABD merkezli bir kripto para borsası. Şirket, Bill Shihara ve siber güvenlik alanında iyi bir geçmişi olan birkaç ortak tarafından kuruldu. Bu tür bir arka plan ile, Bittrex’in şu anda ticaret hacmi en büyük borsalarından biri olması sürpriz değil. Bunun ötesinde, borsa çok çeşitli dijital para birimlerini listeliyor.
Bittrex, mevcut platformunu geliştirmek için 2017 yılında kapılarını yeni kullanıcılara kapattı. 10 Nisan 2018’de kapılarını tekrar açtı, ancak hacimde büyük bir dalgalanma yaşadıktan sonra tekrar kapatmak zorunda kaldı. Bugün, Bittrex’ten yeni hesap açmak mümkün.
Güvenlik: Bittrex, kullanıcıların 2FA kurmalarına izin verir. Bunun ötesinde, Bittrex piyasadaki en iyi güvenlik seçeneklerinden bazılarına da sahip.
Ücretler: Bittrex’teki tüm işlemlerin komisyon oranı %0.25.
Operasyon Alanları: Bittrex İran, Suriye, Kuzey Kore, Kırım ve kripto para yasağı bulunan ülkeler dışındaki tüm yerlerde faaliyet gösteriyor.
Listelenen Coin Adedi: Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla Bittrex’te 275 adet kripto para birimi işlem görüyor.
Platformun Zorluk Seviyesi: Orta. Bittrex’in platformu, kullanıcılara Binance ile aynı zorluk seviyesini sunuyor.
Sonuç: Genel olarak, Bittrex, çok fazla kripto para biriminde işlem yapmak için müthiş bir tercih. Geçtiğimiz yıllara göre borsanın tek dezavantajı, sık sık yeni kullanıcılara kapılarını kapatıyor olması. Bittrex’in bu sorunu çözmesi gerek.
Poloniex
ABD merkezli bir kripto para birimi borsası olan Poloniex 2014 yılında kuruldu. O zamandan bu yana büyük bir ivme yakalayarak dünyadaki en popüler dijital para birimi borsalarından biri oldu. Poloniex, kullanıcıların 100’den biraz az kripto para birimine yönelik işlem yapabilmelerine olanak tanıyor. Bu, bu listedeki diğer borsalardan biraz daha düşük ancak yine de etkileyici.
Bununla birlikte, Poloniex’in oldukça kolay bir kullanıcı arayüzü var. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda bitcoinlerinin %12.3’üne mal olabilecek bir hacker saldırısını bertaraf ederek bu olaydan sağ salim çıkan Poloniex, 2018 yılında bir para transfer uygulaması olan Circle tarafından satın alındı.
Güvenlik: Poloniex, yatırımcıların 2FA kurmasına izin veriyor.
Ücretler: Poloniex, komisyon oranlarını ve ücretleri 20 Mayıs’ta güncelledi. Bu ücretler hakkında daha fazla bilgiyi burada bulabilirsiniz.
Operasyon Alanları: Poloniex Türkiye dahil olmak üzere kripto para birimlerinin yasaklanmadığı tüm ülkelerde faaliyet gösteriyor.
Listelenen Coin Adedi: Poloniex’te 99 kripto para birimi satın alabilir ya da satabilirsiniz.
Platformun Zorluk Seviyesi: Başlangıç. Poloniex basit bir arayüze sahip. Her yatırımcının ihtiyaçlarını kolaylıkla karşılayacaktır.
Sonuç: En iyi kripto para birimi borsalarından biri olmamasına rağmen, kullanıcı dostu arayüzü ve iyi bir geçmişe sahip olduğu için Poloniex’i seviyoruz. 100 kripto para biriminin altındaki desteğiyle Poloniex, maceraperest yatırımcılar için en iyi tercih olmayabilir. Ama tavşan deliğinden çok aşağıya inmek istemeyen yatırımcılar için gayet iyi çalışıyor.
Bitfinex
Bitfinex hacmi itibarıyla şu anda dünyanın en büyük kripto para borsası konumunda bulunuyor. Tarihi boyunca, Bitfinex dünyanın en büyük ikinci Bitcoin çalınması da dahil olmak üzere birçok hack olayına maruz kaldı. (Yatırımcıların kayıplarını geri ödedi.)
Ayrıca Bitfinex son yıllarda yeterince şeffaf olmaması nedeniyle de eleştirilerin odağında bulunuyor. Şirketin sahip olduğu Tether (USDT) isimli kripto para biriminin USD karşılığı olmadığı iddiası ve Bitfinex’in bu yöndeki soruşturmalardan kaçınması eleştirilerin temel nedenleri arasında.
Güvenlik: Bitfinex kullanıcıların iki faktörlü kimlik doğrulamayı (2FA) ayarlamasına ve kullanmasına izin veriyor.
Ücretler: Bitfinex komisyonları yatırımcının işlem hacmine göre değişiyor. Komisyon oranlarının tam listesini buradan görebilirsiniz.
Operasyon Alanları: Operasyonlarını yaklaşık altı ay önce ABD dışına taşıyan Bitfinex, Türkiye dahil kripto para birimi yasağı bulunmayan ülkelerde faaliyet gösteriyor.
Listelenen Coin Adedi: Bitfinex’te yatırımcıların işlem yapabileceği 74 adet kripto para birimi listeleniyor.
Platformun Zorluk Seviyesi: Orta. Bitfinex platformu çok karmaşık değil ve diğer borsalarla aynı işlevlerin çoğunu sunuyor.
Sonuç: Bitfinex, kötü güvenlik geçmişi ve yeterince şeffaf olmama gibi birkaç sebepten dolayı bizim yıldızımız değil. Ancak kullanımı kolay bir borsa arıyorsanız, tercih edebilirsiniz. Çok sayıda yatırımcı halihazırda Bitfinex’i kullanıyor.
Bu son paragraf bizim ikinci kripto para borsaları incelememizi tamamlıyor. İlk incelemede Bitstamp, BTCTurk, Kraken ve Paribu borsalarına yer vermiştik. İtibari para kabul eden ve piyasaya yeni giren yatırımcılar için ideal olduğunu düşündüğümüz kripto para borsaları için ilk incelememizi kaçırdıysanız, burada bulabilirsiniz.