Kripto Para

Hızlı yükselişine rağmen Bitcoin Cash’e güvenebilir misiniz?

Bitcoin, bilgisayar ağları içindeki blok zincirlerinde bulunan bir kripto para birimi. Bitcoin’in varlığını sürdüren bu devrimci kayıt teknolojisi, iki nedenden ötürü manipüle edilmeyi zorlaştırıyor: Bunlardan ilki işlemlerin tek bir aktör tarafından değil, çoğunluk tarafından doğrulanıyor olması. İkincisi de belirli bir “merkez” yerine Bitcoin ağının dünyadaki tüm bilgisayarlarda var olmaya devam etmesi.

Ancak ortaya çıktığı günden bu yana, Bitcoin’in etkin biçimde ölçeklenebilme becerisini etkileyen bir takım sorunlar var. Bu sorunlardan en önemlisi, Bitcoin’in kullandığı bu devrimci teknolojinin oldukça yavaş olması.

Üstelik kullanılan bu teknoloji gerçekten yavaş, özellikle kredi kartı işlemleriyle uğraşan finansal kuruluşlarla karşılaştırıldığında. Örneğin Visa saniyede yaklaşık 1,500 işlem yaparak günde ortalama 150 milyon işlem gerçekleştiriyor.

Peki, Bitcoin ağı saniyede kaç işlem yapabiliyor? Yalnızca yedi.  Bununla birlikte, normal şartlarda işlemlerin gerçekleşmesi yaklaşık 10 dakika alıyor. Fakat son yıllarda artan yoğun talep nedeniyle işlemlerin gerçekleşmesi günlerce uzayabiliyor. Talebin daha fazla artması ve Bitcoin’in teknolojisinde bir değişiklik yapılmaması durumunda, işlem sürelerinin daha da uzayacağı düşünülüyor.

İşte bu nedenle Bitcoin teknolojisi hakkındaki son tartışmaların tümüne yakınını ölçeklendirme ve işlem doğrulama sürecindeki hızın artırılması oluşturuyor. Bunun için iki çözüm öneriliyor: bunlardan ilki her bloğun doğrulaması gereken veri miktarını küçültmek. İkincisi de daha fazla veriyi bir blokta işleyebilmek için veri bloklarının boyutunu artırmak.

Bitcoin Cash, Bitcoin’indeki ölçeklenme ve işlem doğrulama sürecindeki hız sorununu çözüyor

Temmuz 2017 ortalarında, Bitcoin işleme gücünün kabaca %85’ini temsil eden madencilik havuzları ve şirketler, SegWit2x olarak isimlendirilen ayrılmış tanık olarak bilinen yeni bir yazılımı mevcut teknolojiye dahil etmek için oy kullandı.

SegWit2x, her işlemde işlenmesi gereken veri bloğundan imza verilerini kaldırıp genişletilmiş bir bloğa ekleyerek, her bir bloktaki doğrulanması gereken veri miktarını azaltıyor.

Blok boyutunu 1 MB’den 2 Mb’ye çıkarmak isteyenler ve boyutu doğrudan 8MB’ye yükseltmek isteyen madencilik havuzları ve şirketler arasında fikir ayrılığı yaşandı.

SegWit2x yazılımı ile blok boyutunu 2 MB’ye çıkarma planları yapan madenciler ve şirketler Bitcoin ile yollarına devam ederken, farklı bir yazılım ve farklı bir blok zinciri ile mevcut blok boyutunu 8 MB’ye çıkaran madenciler ve şirketler ise Bitcoin Cash isimli yeni bir kripto para birimini ortaya çıkardı.

Kabul etmek gerekir ki Bitcoin Cash, Bitcoin madencileri ve geliştiricileri tarafından, kripto paraların geleceği ve etkin biçimde ölçeklenebilme becerisi ile eşit derecede ilgilendi. Yine de, bu kişilerin ayrılmış bir tanık teknolojisinin benimsenmesi konusunda çekinceleri vardı.

Bununla birlikte, Bitcoin Cash’in arkasındaki isimler fikir ayrılıklarına neden olan SegWit2x’in temel ölçeklenebilirlik sorununu anlamlı bir biçimde ele almadığını düşündüler. Ayrıca blockchain teknolojisi ve Bitcoin’in yaratıcısı olan Satoshi Nakamoto tarafından özetlenen yol haritasını da takip etmeyi reddettiler.

Bitcoin Cash her ne kadar işlemlerin doğrulanma süresini hızlandırarak bir adım önde gözüküyor olsa da Bitcoin’den tamamen farklı bir kripto para birimidir ve projenin arkasındaki yazılımcı ekibi de Bitcoin’den farklı. Bu ve bazı nedenlerden ötürü Bitcoin Cash’in güvenilirliği konusundaki endişeler henüz giderilmiş değil.

Bitcoin Cash’in son birkaç gündeki yükselişinin en büyük nedenlerinden birini Bitcoin.com’un kurucusu ve Bitcoin Cash yatırımcısı Emil Oldenburg’un, Bitcoin aleyhinde yaptığı sert açıklamalar oluşturuyor. Ancak, kabul etmek gerekir ki Oldenburg bu konuda hiç de objektif değil.

Çünkü Oldenburg’un açıklamalarının aksine, Bitcoin son derece güvenli olmaya devam edebilir ve şimdilik belirsizliğini korusa da ileride işlemlerdeki doğrulama hızını artırabilir.

Şimdi hem Bitcoin hem de Bitcoin Cash için belki de en ideal tercih bekleyip görmek olacaktır.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir