Kripto Para

Bitcoin ETF’leri Kripto Para Piyasası İçin Ne Anlama Geliyor

Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), Bitcoin ETF’lerini reddetmeye başladığında, kripto para piyasası ardı ardına büyük darbeler aldı. Pek çok yatırımcı için SEC’in bu kararları, devam eden kripto para birimi savaşında başka bir zorlu yenilgiye işaret ediyor.

Bununla birlikte, umutsuzluğa düşmek için henüz erken. Bunlar, reddedilen ilk ve tek Bitcoin ETF’leri değil, muhtemelen son da olmayacak. Öyle ki SEC’in masasında onay bekleyen bir Bitcoin ETF’si daha var.

Bugün, kripto para birimi ETF’lerinin kripto para piyasası için ne anlama gelebileceğini anlatmak için biraz zaman ayırmak istiyoruz.

Bitcoin ETF Nedir?

Yaygın olarak ETF (Exchange Traded Funds) olarak ifade edilen borsa yatırım fonları, hisse senedi ve tahvillere benzer bir çalışma sistemine sahip olan alternatif yatırım araçlarıdır. Bağlı oldukları varlıkların değerine paralel bir seyir izleyen ETF’ler tıpkı bir hisse senedine benzer şekilde alınıp satılabilirler.

Genellikle pasif endeks takip fonları olarak kuruldukları için yatırım fonlarından daha düşük maliyetli olan ETF’ler, çoğu yatırımcının yatırım yapmakta zorlanacağı bazı varlık sınıflarına ve niş pazarlara daha kolay bir şekilde erişmelerini sağlıyor.

Bir Bitcoin ETF’si de tahmin edilebileceği gibi dayanak varlık olarak kripto para birimi Bitcoin’i esas alıyor. Bu, Bitcoin ETF’si satın alan bir yatırımcının dolaylı olarak Bitcoin alabileceği, Bitcoin’e yatırım yapabileceği anlamına geliyor.

Bitcoin ETF’si alan bir yatırımcı portföyünde Bitcoin’in kendisini tutmak yerine ETF’sini tutmuş oluyor. ETF kripto para Bitcoin’in değerini yakından takip edeceğinden yatırımcı için Bitcoin ETF’sini ya da kripto paranın kendisini tutması arasında pek bir ayrım söz konusu olmuyor.

Bununla birlikte, Bitcoin’in kendisini tutmakla ETF’sini tutmak arasındaki en önemli fark şu: Bitcoin’in kendisi denetlenmezken Bitcoin ETF’si SEC gibi kuruluşlar tarafından izleniyor ve denetim altına alınıyor. Böylesine bir denetim de kurumsal yatırımcılar başta olmak üzere birçok yatırımcı grubu için Bitcoin’e yatırım yapmayı daha cazip hale getiriyor.

Bitcoin ETF’lerinin Piyasaya Olası Yararları

SEC’in yatırımcı korumasını gerekçe göstererek daha önce reddettiği Bitcoin ETF’lerinin ardından VanEck-SolidX ikilisi tarafından yapılan son Bitcoin ETF başvurusu bir süredir karar bekliyor. SEC’in masasında onay bekleyen Bitcoin ETF’sine ilişkin nihai kararın Mart ayına kadar açıklanması planlanıyor.

SEC tarafından onaylanacak ve işlemlere açılacak bir Bitcoin ETF’si kripto para piyasası yatırımcıları için bir hayli önemseniyor. Çünkü Bitcoin’in bir varlık olarak kabul görmesine neden olacak bu kararın kripto paranın değerine ve piyasanın geneline olumlu etkilerde bulunacağı düşünülüyor.

İşlemlere açılacak bir Bitcoin ETF’si, şimdiye dek denetim ve güvenlik gibi sebeplerden ötürü Bitcoin’e yatırım yapmamış ya da teknolojiyle fazla içli dışlı olmayan fakat Bitcoin’e yatırım yapmak isteyen yatırımcıları piyasaya çekebilir. Zira Bitcoin’in kendisini satın almak ya da saklamak hala birçokları için karmaşık olabiliyor. ETF’ler ise tıpkı bir hisse senedi gibi kolayca alınıp satılabiliyor.

Altın ETF’lerine Benzer Bir Senaryo Bitcoin’de Yaşanabilir Mi?

Altın ETF’lerinin 2000’lerde yatırımcılara açılmasının ardından 2011’e kadar devam eden yıllarda altın fiyatlarında yaşanan artışa benzer bir senaryonun Bitcoin için de tekrarlanabileceği söyleniyor. Peki, bu mümkün mü?

Olası bir Bitcoin ETF’si Bitcoin’e fayda sağlayacak olsa da, tamamen benzer bir yükseliş beklemek ve Bitcoin ETF’sini altın ETF süreci ile karşılaştırmak pek de doğru bir yaklaşım değil. Çünkü böyle bir karşılaştırma için geçmiş ve mevcut koşullar eşit değil.

Öyleyse 1970’lerden 2000’li yıllara kadar altın fiyatlarında yaşanan hareketleri kısaca şöyle bir hatırlayalım.

Parasal sistemde vuku bulan istikrarsızlıklar ve özellikle de altın standardı fikrine dönüş olacağına ilişkin beklentilerin etkisiyle 1970’lerin sonlarına doğru ve 1980’li yılların başında altın fiyatlarında çok büyük artışlar yaşandı. Kısa süren bu artışların ardından altın fiyatları 1981 yılında düşüşe geçti.

1980’li yıllarda ortaya çıkan ekonomik gelişmeler, siyasi gerginlikler, Irak-İran Savaşı ve 1990’da patlak veren Körfez Krizi bu dönemde altın fiyatlarının kısa süreli de olsa yükselmesine neden oldu. Finansal piyasaların hızla geliştiği 1990’lı yılların devamda ise altın bir yatırım aracı olarak çekiciliğini yitirdi.

2000’li yıllara gelindiğinde 1970’lerde altın fiyatlarında yaşanan artış tekrarladı. ABD’de 11 Eylül terör saldırıları, 2003 Irak’a yapılan askeri harekat, Orta Doğu’da yaşanan karışıklıklar ve dünya genelinde yaşanan siyasal gerginlikler, ekonomik belirsizlikler bu dönemde altın fiyatlarının yükselişe geçmesinde etkili oldu.

Olası bir Bitcoin ETF’si Bitcoin fiyatlarındaki yükselişe etki edebilecek olsa da, yatırımcıların bu yaygın karşılaştırmayı yaparken geçmiş ve mevcut koşulları dikkate almaları önemli. Zira tekrar altını çizmek gerekirse iki sürecin karşılaştırılması için geçmiş ve mevcut koşullar eşit değil.

En yeni ETF başvurusu SEC’in masasında şimdilik onay beklerken kripto para piyasasındaki genel belirsizlik de sürüyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir