Kripto Para

Bitcoin Kimin, Hangi Ülkenin Parası, Kim Yönetiyor?

Bitcoin kimin, hangi ülkenin parası ve kim yönetiyor gibi sorgular, kripto para piyasasına yeni adım atan trader veya yatırımcılar tarafından hala hiç olmadığı kadar çok merak ediliyor.

Bunun belki de en temel sebepleri arasında Bitcoin’e yönelik ortada dolaşan asılsız haberler yer alıyor. Öyle ki asılsız haberlerin yanı sıra Bitcoin hakkında hala birçok yanlış fikir ortada dönüp duruyor.

Biraz geçmişe gittiğimizde, Bitcoin’in alışılmışın dışında kalan orijinalliği ve varlığı nedeniyle medya kuruluşlarının bu kripto para birimi hakkında doğru şekilde haber yapamadıklarını görüyoruz. Daha doğrusu herkes için yeni olduğundan kabul etmek gerekir ki en büyük haber kuruluşları dahi Bitcoin hakkında yeterli bilgilere sahip değildi.

Bitcoin ilk kez medya kuruluşlarının dikkatini çekip odak noktası olduğunda, sonraki yıllar süresince, medya kuruluşları kamuoyuna yanlış haberler servis ettiler. Özellikle de Bitcoin’in sözde yönetim kurulu başkanından sıkça bahsettiler.

Mesela, geçmişteki popüler Bitcoin borsaları arasında yer alan First Meta’nın yönetim kurulu başkanı Autumn Radtke intihar ettiğinde, New York Daily News Bitcoin’in yönetim kurulu başkanının intihar ettiği haberini servis etti. Halbuki bu, asılsız ve yanıltıcı bir haberdi. Çünkü Bitcoin’in bir yönetim kurulu başkanı yoktu.

Bitcoin Kimin, Bitcoin Kime Ait ve Hangi Ülkenin Parası?

Bitcoin kimseye ve herhangi bir ülkeye ait değildir. Net olan bir şey var ki, bu kripto para birimi hiçbir kimseye ait olmadığı gibi kesinlikle herhangi bir ülke ile de ilişkisi yoktur.

Bitcoin’in varlığı herhangi bir kimseye ve ülkeye ait olmadığı gibi herhangi bir organizasyona da ait değildir. Kısacası Bitcoin’in başında kimse, hiçbir ülke ve bir organizasyon bulunmuyor.

Bir kişi ya da bir grup olduğu düşünülen Satoshi Nakamoto 2008 yılında Bitcoin’i faaliyete aldığında, diğer herhangi bir organizasyona benzemeyen, sürekli gelişim halinde olan, yaşayan ve büyüyen bir dijital varlık ortaya çıkardı.

Nakamoto, bu projenin arkasında durarak, en azından ilk başlarda Bitcoin’e liderlik etti. Ardından da bir anda ortadan kayboldu. O gittiğinde, ardında yalnızca ardında Bitcoin’i bıraktı. Bitcointalk forumunda paylaştığı son yazısında ise Nakamoto geliştirme sürecini yazılımcı Gavin Andresen’e bıraktığını açıkladı.

Bitcoin’in Başına Tamamen Gavin Andresen mı Geçti?

Satoshi Nakamoto’nun yetkilerini Gavin Andresen’e bırakması hiçbir şeyi kökten değiştirmedi. Çünkü bu, Andresen’in Bitcoin’in başında olduğu anlamına gelmiyor. Nakamoto, Andresen’e yalnızca geliştirme sürüceni bıraktı.

Yine değinmek ve açıkça ifade etmek gerekiyor ki, Bitcoin’e kimin katıldığını, kişilerin ne kadar Bitcoin’e sahip olduğunu veya kimin kime ne gönderdiğini kimse takip edemiyor ve bilemiyor.

Kripto para birimi Bitcoin’i direkt kontrol altında tutan tek bir şey bulunuyor. O da kod. Andresen’e ve ardından onun yerine geçen Wladimir van der Laan’a yalnızca kodlama üzerinde kontrol yetkisi verildi.

Ancak, kesinlikle belirtmeden geçememek ve hafife almamak gerekiyor ki, bu kararlar topluluk tarafından benimsenmek zorunda değil ve işin değişmesi de her zaman mümkün gözüküyor.

Bitcoin’i Kim, Kimler ve Hangi Gruplar Etkiliyor?

Bitcoin, herhangi bir kişi ve ülkeye ait olmadı gibi bu kripto para birimini de herhangi bir kişi veya grup yönetmiyor. Ancak bununla beraber, Bitcoin’e temas eden ve etkili olan bazı kişi ya da gruplar da bulunuyor.

Sahip oldukları çeşitli roller sebebiyle bu para birimini kullanan sıradan Bitcoin kullanıcıları, ağın işlemesini sağlayan madenciler, bu kripto para ile ilgili olarak borsa hizmetleri sunanlar ve kodun devamlılığına yönelik çalışan geliştiriciler etkili olan gruplar arasında yer alıyor.

Çeşitli rollere sahip bu gruplar Bitcoin’e tam anlamıyla temas etmekle kalmayın aynı zamanda bu kripto para birimi üzerinde önemli etkiler sürdürmeye devam ediyor.

Bitcoin’i Kim Yönetiyor?

Bitcoin’i görünürde temelde kimse yönetmiyor olsa da Bitcoin savunucuları bu soruyu “topluluk” olarak cevaplıyor. Göz ardı etmemek gerekir ki, savunucuların da belirttiği üzere Bitcoin üzerinde topluluğun önemli bir etkisi bulunuyor.

Savunucuların dillendirdiği bu ifade çoğu zaman, yatırım veya harcama amacı ile Bitcoin kullanan, alıp satan ve depolayan insanları işaret ediyor. Çünkü onlar, başka bir paraya ya da zincire geçerlerse diğerleri de onların yolundan gitmeyi tercih ediyor.

Fakat, belirtmeden geçmemek gerekiyor ki, topluluk olarak ifade edilen bu güçlü grup, görüşler konusunda her zaman ortak fikirlere sahip olmuyor. Çünkü topluluk arasında da belirli zamanlarda fikir ayrılıkları yaşanıyor.

Bu nedenle de kabul görmeyen bir değişikliğin önüne geçmek haricinde, herhangi bir değişiklik veya gerçek yönlendirme ve değişikliğin bu alanda karşımıza çıkması mümkün görünmüyor.

Madenciler Bitcoin’i Nasıl Etkiliyor?

Bitcoin’i etkileyen grupların en başında madenciler geliyor. Bu anlamda madenciler aslında Bitcoin’i fazlasıyla etkiliyor. Çünkü madenciler Bitcoin’de işlerin yürümesini ve devamlılığını sağlıyor.

Öyle ki madencilerin blok zinciri üzerindeki işlemleri durdurmaları veya transfer işlemlerine onay vermemeleri durumunda, Bitcoin’in işleyişinin aniden durması kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle madenciler Bitcoin’i en çok etkileyen gruplar arasında yer alıyor.

Madencilerin dahil olduğu grup Bitcoin topluluğuna kıyasla daha çok ortak noktalarda buluşabiliyor. Çünkü istekleri ve talepleri ortak. Her biri Bitcoin madenciliğinin olabilecek en iyi düzeyde kârlı olmasını istiyor.

Madenciler, genel olarak ve açık bir ifadeyle Bitcoin için en büyük potansiyel güç grubunu oluşturuyor. Her ne kadar anahtar madencilerin elinde olmasa bile bu işi onlardan başka işletecek kimse henüz bulunmuyor.

Borsalar ve Büyük Şirketler Bitcoin’i Nasıl Etkiliyor?

Neredeyse hemen her sektörde olduğu gibi, devasa büyüklükteki şirketler güçleri göz önüne alındığında Bitcoin üzerinde de önemli güçte nüfuz sahibi olabiliyor.

Bitstamp, Circle, Coinbase veya Blockchain.com benzeri şirketlerin büyük kullanıcı temelleri bulunuyor ve bu şirketler hangi yola girerlerse, sektör de doğrudan o yollara sürükleniyor.

Bununla birlikte, bu tür şirketlerin Bitcoin’i yönettiklerini ya da temellerini etkilemeyi söylemek doğru olmayacaktır. Çünkü bu şirketler yalnızca genel trendleri belirliyor, ancak standartları zorla kabul ettirmek gibi bir yola girişmiyorlar.

Geliştiriciler ve Bağışçıların Bitcoin’e Etkisi Nasıl?

Diğer gruplara kıyasla geliştiriciler ve bu geliştiricilere bağış yaparak para ödeyen gruplar, Bitcoin’i etkilemekte diğer gruplara nazaran daha fazla ön plana çıkıyorlar.

Geliştiricilere baktığımızda, Bitcoin çekirdek geliştiricileri arasında yer alan Gavin Andresen ve Wladimir van der Laan’ın önemli bir etkisi olduğunu söylemek gerekiyor. Bu isimler Bitcoin evrenindeki nüfuzu en yüksek kişiler olsalar da, onlar olmadan da Bitcoin’in devam edebileceğini de söylemeden geçmemek gerekiyor.

Öte yandan çekirdek geliştiricilerin, en azından tam zamanlı çalışanların, ücret almadan çalışmadıklarını unutmamak icap ediyor. Genel olarak da çekirdek geliştiricilerin ücretleri Bitcoin kullanıcıları tarafından bağış yolları ile ödeniyor.

Toparlamak gerekirse, Bitcoin kimsenin değil, kimseye ait değil ve herhangi bir ülkenin para birimi de değil. Bitcoin’i temelde kimse yönetmese de destekçiler kripto parayı bir şekilde yönettiklerini belirtiyorlar.

Tekrar belirtmek gerekirse bütün bunların haricinde ise kripto paranın kullanıcıları, madenciler ve şirketler ise Bitcoin’i etkileyen belli başlı gruplar arasında doğrudan ön plana çıkıyor.

Can Çelik

Kripto para piyasaları ile ilgilen ve bu anlamda çeşitli eğitimlere de katılan Can Çelik, Bitcoin başta olmak üzere piyasalardaki en popüler dijital para birimleri üzerinde işlemler yapıyor. Üniversite eğitimi ile İşletme lisans derecesine de sahip olan Can Çelik, kripto para piyasasına yönelik araştırma ve deneyimlerini Konupara'da paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir