Kripto Para

2018 için En Popüler 6 Bitcoin Tahmini

Kripto para birimi bitcoin için efsane bir yıl oldu. Ocak 2017’de 778 dolar seviyesinde bulunan bitcoin Aralık ayında 17.000 dolara kadar yükseldi.

2018 yılına doğru ilerledikçe, izlemeye değer birçok bitcoin gelişmesi karşımıza çıkmaya devam ediyor ve bunların tümü sadece fiyatıyla alakalı değil.

Önümüzdeki yıl bitcoine neler olacağına dair popüler bazı değerlendirmelere ve son gelişmelere göz atın:

Vergilendirme büyük bir sorun olabilir

Şu ana kadar bitcoin için doğrudan vergilendirme anlamında olağanüstü büyüklükteki bir gelişmeye şahit olmadık, ancak bu konu üzerinde kafa yormamızı gerektirebilecek daha küçük çaplı gelişmeler oldu.

Örneğin, ABD’nin en büyük bitcoin borsa aracılarından Coinbase’e ABD Vergi İdaresi tarafından bir dava açıldı ve şirketin 2013 – 2015 yılları arasında platform üzerinden işlem yapan tüm kullanıcılarının bilgisini vermesi talep edildi.

Bununla birlikte, vergilendirme anlamında Türkiye’de de bir adım atılacağı konuşuluyor. Habertürk’ün haberine göre, Gelir İdaresi Başkanı Adnan Ertürk Maliye Bakanlığının Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ve Merkez Bankası’na danışarak bitcoinin isminin konulması konusunda yardım istedi.

Buna göre üç seçenek üzerinde duruluyor. Bunlardan birincisi bitcoinin bir ‘emtia’ olarak kabul edilmesi. İkincisi ‘menkul kıymet’ ve üçüncüsü de ‘para’ olarak isimlendirilmesi. SPK’nın ‘menkul kıymet’ tanımlamasına karşı olduğu ve bitcoinin bir ‘emtia’ olarak sınıflandırılmasının daha yakın bir ihtimal olabileceği belirtiliyor.

Hatırlatmak gerekirse Kanada da bitcoini bir emtia olarak görüyor ve vergilendirme yapabiliyor.

Bu tartışmalar sürerken, bitcoin yatırımcılarının, milyonerlerinin (ve milyarderlerinin) kazançlarını bildirmek zorunda kalacaklarına dair 2018’de daha fazla haber duyacağız gibi görünüyor.

Bitcoini benimseyenlerin sayısı daha da artabilir

Vergilendirme meselesi her ne kadar büyük bir sorun gibi gözükse de, aslında bitcoine olan güveni tazeliyor. Zira devletlerin bitcoini vergilendirmesi aynı zamanda bunu yasal olarak kabul ettikleri, tanıdıkları anlamına geliyor.

Bitcoinin gerek ‘emtia’ gerek ‘menkul kıymet’ gerekse de ‘para’ olarak ülkelerce resmen tanınması, bitcoini benimseyenlerin sayısını daha fazla artırabilir. Bireylerden ya da yatırımcılardan ziyade bu resmi tanıma sayesinde pek çok kuruluşun da kripto parayı ödeme yöntemleri arasına eklemesi beklenebilir.

Bitcoin gerçek bir ödeme ağına dönüşebilir

Bitcoin mantıklı değil”, bunu söyleyenlerin elindeki en büyük ve şimdilik hak verebileceğimiz tek argüman, bitcoinin gerçek bir para birimi olabilmek için aşırı spekülatif bir varlık olduğu ve ödeme yapmak için uygun olmadığı yönünde. Çünkü fiyat oynaklığı dışında bitcoindeki ödeme işlemleri de halen oldukça uzun sürüyor.

Fakat Lightning Network gibi bitcoini daha verimli hale getirebilecek geliştirmeler artıkça, bitcoin 2018’de gerçek bir ödeme yöntemi olmaya daha fazla yaklaşabilir.

Kripto para birimi teknolojilerinde uzmanlaşan Polymath‘in CEO’su Trevor Koverko, “Bitcoinin tam teşekküllü bir ödeme ağı olarak görüleceğine inanıyoruz” diyor.

Koverko, şu anda bitcoinin spekülatif bir varlık olduğunu ve tıpkı altın gibi değer saklanması olarak kullanıldığını kabul ediyor, ancak Lightning Network gibi ölçeklendirme çözümleri ortaya çıktıkça bu sorunların çözülebileceğini düşünüyor.

Ayrıca Koverko, ana bitcoinin ağının bu yükseltmeleri benimseme cesaretine sahip olup olmadığını da sorguluyor ve bunun olmaması durumunda, Bitcoin Cash gibi diğer kripto paralara olan yönelimlerin artabileceğini ima ediyor.

Yatırımcılar, kripto varlıklarını çeşitlendirmeye devam edebilir

Sene boyunca yüzlerce ICO (kripto para halka arzı) gördük. Bunlardan bir kısmı kripto para borsalarında işleme açıldı. Hikayesi sağlam olanlar da hızla yükselişe geçti.

Şimdiye kadar pek çok kişi yalnızca bitcoine odaklandı, ancak 2018 itibarıyla çoğu yatırımcı, bitcoinin yanı sıra Ethereum, Litecoin, Dash ve IOTA gibi diğer kriptoların da varlığını fark etmeye başlayacaktır.

Geleneksel yatırımlarda, herkes bilir ki portföylerdeki varlıkların çeşitlendirilmesi önemlidir. Bunun en temel sebebi varlıklar arasındaki riski en aza indirmektir. Portföyde varlıkları çeşitlendirmek, büyük değer kayıplarına karşı koruma sağladığı gibi aynı zamanda yükselişlere karşı da önemli fırsatlar yaratabiliyor.

Buradan hareketle, önümüzdeki yıl yatırımcıların kripto varlıklarını çeşitlendirmeye ve yatırımlarını daha geleneksel varlıklar gibi yönetmeye başlamalarının hızlanacağını bekleyebiliriz.

Öte yandan şu ana kadar kripto paralara temkinli yaklaşan geleneksel yatırımcıların da porföylerini kripto varlıklarla çeşitlendirmeye başladığını görebiliriz.

Kurumsal yatırımcıların ilgisi artmaya devam edebilir

Bitcoin’deki yasallaşma, daha az oynaklık ve alternatif kripto para birimlerinde devam eden genişleme, halihazırda kripto varlıklara zaten ilgi göstermeye başlayan kurumsal yatırımcıları daha fazla bu yöne çekebilir.

The Crypto Company‘nin CEO’su Mike Poutre, 2018’in kurumsal yatırımcıların kripto varlık endüstrisine girdiği yıl olacağına inanıyor. “İhtiyatlı olarak, tüm sektörün 2018’in sonuna kadar 5 trilyon dolarlık bir piyasa oluşturacağını tahmin ediyorum” diyor Poutre.

Yasal düzenlemeler olumlu ya da olumsuz etkileri beraberinde getirebilir

Bitcoin gibi kripto para birimlerine yönelik yapılan yasal düzenlemeler ICO’lar için de yapılabilir.

INS Ecosystem’in kurucu ortağı Dmitry Zhulin, “Ödeme ve anapara koruma aracı olarak bitcoinin daha fazla kabul görmesine bağlı olarak 2018’de fiyatının yaklaşık 30.000 – 40.000 ABD dolarına yükselmesini bekliyorum” diyor.

Ancak, yapılacak düzenlemenin piyasa üzerinde olumlu ya da olumsuz bir etkisi olup olmayacağını önceden tahmin etmek halen zor. Yapılacak yasal düzenlemelerin ardından, bunların kripto varlıkları ne şekilde etkileyebileceğini daha net görebileceğiz.

2018, bitcoin ve kripto para birimleri için aksiyon dolu bir yıl olacak gibi görünüyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir