BNB Coin Nedir? Binance Coin Hakkında 5 Bilgi
BNB olarak da anılan Binance Coin, ilk olarak ERC20 standardını kullanarak Ethereum blok zinciri üzerine oluşturulan Binance borsasının kripto para birimidir. Bu kripto para birimi borsa üzerinde transferler ve alım satım gibi işlemler için kullanılır.
Binance, belirli amaçlarlar kapsamında, Temmuz 2017’de piyasaya 200 milyon BNB sürdü. Temel amaç, kripto para birimi tüccarları veya yatırımcılarına kolaylık sağlamaktı. Bir diğer amaç ise borsada işlem ücretlerini düşürerek alış satışı teşvik etmekti.
Binance Coin, ilk kez piyasaya sürüldüğünde, melek yatırımcılara 20 milyon, proje çalışanlarına 80 milyon ve ICO katılımcılarına ise 100 milyon BNB dağıtıldı. Bu makalede, Binance Coin olarak da bilinen BNB nedir ve yatırımcıların bu kripto para birimi hakkında öğrenmesi gerekenler nelerdir beş başlıkta odaklanacağız.
Bu arada, BNB kripto para birimini Binance Launchpad aracılığıyla yeni projelere stake ve yatırım yapmak için de kullanabilir. Ancak tabii, bunun için önce BNB satın almak gerekir.
İçindekiler
BNB Coin Nedir?
BNB, dünyanın en büyük kripto borsalarından biri olan Binance’in ekosistemindeki yerel para birimidir. BNB Coin, ücretleri azaltmak ve diğer birçok kullanım durumu için ortaya çıktı.
BNB isimli bu kripto para birimi ERC20 standardı kullanılarak oluşturuldu. Ardından Binance Smart Chain (BSC) üzerine transfer edildi. BSC ise, bağımsız fakat halihazırda mevcut haldeki Binance Chain’i bir noktada tamamlamak için tasarlandı.
Şu anda BSC sistemi ile çalışan BNB Coin, piyasa değerine göre en büyük 5 kripto para birimi arsında yer almaktadır. BNB, Binance borsasında işlem yapan kullanıcılar başta olmak üzere uzun vadeli kripto para birimi yatırımcıları tarafından da tercih edilmektedir.
Binance, yerel kripto para birimi için BNB Otomatik Yakım mekanizması kullanmaktadır. Böylece her çeyrekte belirli bir BNB yüzdesini yok etmektedir. Bundaki temel amaç ise BNB toplam arzını uzun vadede azaltmaktadır.
BNB Coin Hangi Amaçla Oluşturuldu?
Kripto para borsası Binance geniş bir ürün yelpazesine sahip. Bu nedenle artık daha çok bir DeFi platformu ve daha az klasik bir borsa olarak görülüyor.
Binance’in kurucusu Changpeng Zhao, Binance’in gelecekte öncelikle merkezi olmayan finansal hizmetler alanında kendi standartlarını geliştireceğini açıkça belirtiyordu.
Bu amaçla, borsaya ait bir kripto para birimi oluşturarak kullanıcılara birtakım avantajlar sağlayacağı bir ekosistem yaratmak istedi. Kısa bir süre sonra BNB Coin nihayet piyasaya sürüldü.
BNB sahipleri, Binance’de alım satım yapmak için indirimli ücretlerden faydalanmaktadır. Bu kapsamda, işlem ücretlerinde belirli bir indirim sağlayan katman tabanlı bir sistem yer almaktadır.
BNB alan kullanıcılar ilk yıl %50 indirim aldı. Sonraki yıllarda indirim yarı yarıya azaldı. BNB’nin kullanıcıları borsaya bağlaması amaçlandı. Bu da Binance’e rekabetçi kripto para borsa pazarında hatırı sayılır bir rekabet avantajı sağladı.
BNB Nasıl ve Hangi Teknoloji ile Çalışıyor?
BNB, Ethereum blok zinciri üzerine inşa edildi ve bir süre ERC20 standardını kullandı. Ardından Binance Smart Chain’e aktarıldı ve şu anda bu sistem ile çalışmaya devam ediyor.
Bununla birlikte, kripto paralar, daha önce piyasaya sürülmeden önce çıkarıldı. Dolaşımdaki BNB’ler ise Binance borsasında işlem yapmak için kullanılıyor. İndirim ilk yıl %50’den başladı ve o zamandan beri her yıl yarıya indi.
Beşinci yılda, BNB’nin değerini etkileyen indirim tamamen sona eriyor. Amortismanı önlemek için Binance, arzı azaltmak için paraları geri alıyor ve yakıyor. Borsa, dolaşımdaki BNB kripto paralarının yarısını ortadan kaldırmayı planlıyor.
Dilerseniz daha ayrıntılı bilgiler için Binance Coin Teknik İncelemesi (İngilizce) doyasından BNB hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz.
Binance Coin Gerçek Bir Para mı?
BNB’nin ana hedefi, kripto para birimi takasını teşvik etmek ve Binance ekosistemini güçlendirmektir. Şu anda, kripto para takas indirimleri için de kullanılabilir. Ancak önümüzdeki birkaç yıl içinde bu destek artık mevcut olmayacak.
Binance Coin, seyahat ve ağırlama gibi hizmetler için ödeme yapmak adına kullanılabilir. Ancak şu ana kadar geçerli bir para birimi olarak kabulü düşük olmuştur. Bu nedenle, en azından henüz gerçek para olarak kabul edilemez.
Binance’in şirketi gelecek yıllarda ayakta tutabilecek bol miktarda finansal rezervi var. Bu, baskın altcoinlerin manzarasının önümüzdeki yıllarda değişebileceği anlamına geliyor. Bu nedenle, Binance Coin şu an sadece geçerli bir para birimi ikamesidir.
BNB’nin Tarihsel Gelişimi Nasıl Gerçekleşti?
Daha önce de ifade edildiği gibi, BNB Coin, Binance kuruluşu ile neredeyse aynı tarihlerde piyasaya sürüldü. İlk para arzı teklifi (ICO) şeklinde, yatırımcılara 200 milyon BNB dağıtıldı.
Dağıtılan BNB Coin’lerin adet olarak 20 milyonu melek yatırımcılara gitti. Sonrasında 80 milyonu borsada kaldı ve 100 milyon BNB ise halka arz edildi.
ICO’nun bir parçası olarak, BNB, kripto para başına 15 cent olarak işlemlere başladı. Buradan 15 milyon dolar topladı. Bunun %35’i Binance platformunun daha da geliştirilmesi için harcandı. Kalan %50’si ise markalaştırma ve pazarlamaya gitti ve %15’i acil durum rezervinde kaldı.
ICO sırasında Binance’in kendi blok zinciri olmadığından, BNB piyasaya ilk sürüldüğünde Ethereum blok zincirine dayanıyordu. Bu nedenle kripto para, Nisan 2019’da Binance Smart Chain’e aktarılana kadar bir süre klasik bir ERC20 tokeniydi.
Özetle, BNB’yi tutmak ve kullanmak, borsanın düzenli kullanıcıları için özellikle faydalıdır. Diğer yandan BNB Coin geleceği de merak ediliyor. Bu kapsamda, Binance’in kripto para yakım hedefi, BNB’yi uzun vadeli yatırımcılar için ilginç hale getiriyor. Ancak yine de uzun vadeli bir yatırım düşüncesi için BNB’yi detaylı bir şekilde araştırmak gerekiyor.