Kripto Para

3. Jenerasyon Blockchain: Cardano Platformu ve ADA

Her gün yeni blockchain start up’larının ve coinlerinin piyasaya çıktığı blockchain çılgınlığında her ne kadar tamamlanmış bir teknoloji olmasa da yaklaşımı, ekibi ve teknolojisi ile öne çıkan platformlardan biri de Cardano.

Cardano platformu 4 yıllık bir geçmiş sonrası 2017’de piyasaya hızlı bir giriş yapmış ve piyasa değeri olarak Coinmarketcap’te ilk 10 sıranın gediklisi olmuş bir proje. Platform yüksek güvenlikli dağıtık uygulamalar ve akıllı kontratlara odaklanıyor; bu bakımdan takipçisi olduğu Ethereum’a benzetilebilir. Fakat Cardano, akademik araştırmalara dayanan bilimsel bir felsefeye ve daha güçlü ve yeni bir teknolojiye sahip ve 3. Nesil Blockchain olarak da sıklıkla tanımlanıyor.

Cardano gizlilik, merkeziyetsizlik ve regülasyon arasında bir denge bulmaya çalışan ve katılımcılarına daha güvenli ve kullanışlı bir teknoloji sunmaya çalışan bir girişim. Bu doğrultuda en güvenli program geliştirme dillerinden biri olan Haskell programlama dilini kullanan Cardano, sistemini daha esnek ve ölçeklenebilir hale getirmek için katmanlı sisteminden güç alıyor. Cardano sistemindeki katmanlar, çatallaşmalar (hard fork) olmadan güncellemeler yapılabilmesini sağlıyor.

Cardano sistemi, güncellenmesi çok daha kolay ve güvenli bir sistem olarak öne çıkıyor ve Bitcoin ve Ethereum’un yaşadığı sorunlar sonrası yeni bir dönem açabilecek projeler arasında gösteriliyor. Cardano’nun devletler ve devletlerin regülatif yaklaşımlarına uyumlu olan faturalandırılabilir ve muhasebesi yapılabilir gelişmiş bir mimarisi var; bu da blockchain’in devletlerin de benimsemiş olacağı potansiyel geleceği için Cardano’yu önemli kılıyor.

Projenin ve fikrin arkasında 3 bölüme ayrılmış güçlü bir ekip ve her birinin belirli sorumlulukları var:

  • IOHK – Platformun uygulanıp geliştirilmesinden sorumlu olan 2015’te kurulmuş bir mühendislik ve teknoloji firması. Kurucularından Charles Hoskinson Etherum’un da kurucularından biriydi. Cardano ile şimdilik 2020’ye kadar anlaştılar.
  • Emurgo – Cardano projesinin strateji ve yatırım odaklı kısmı, ortaklıklar ve teknolojinin uygulanması konularından sorumlular. Emurgo; Filipinler, Güney Kore, Vietnam gibi stratejik konumlarda araştırma ve geliştirme merkezlerine sahip, merkezi ise Japonya’da.
  • Vakıf – İsviçre’de bulunan Cardano Vakfı, projenin gelişim ve ilerlemesini takip etmek ve Cardano Protocol teknolojisini standardize etmek, korumak ve promosyonunu yapmakla ilgileniyor.

Projenin coinleri ADA kısaltmasını kullanıyor. ADA piyasaya sürülen coin miktarı konusunda oldukça bonkör. 26 milyara yakın ADA piyasada bulunuyor. Toplam ve maksimum token sayısı daha da fazla.

Cardano projesinin cüzdanı Daedalus ismini taşıyor ve ADA yatırımcıları coin’lerini indirip kurabilecekleri bu cüzdanda saklayabiliyor. En güvenli kripto cüzdan olan Daedalus gelecekte başka tokenları da desteklemeyi planlıyor.

ICO döneminde adedi 0,024 dolardan ön satış ile dağıtılan ADA ile Cardano projesi 65 milyon dolar toplamıştı. 2018 başlarında 1,30 dolar rekor seviyelerini gören ADA şimdilerde 0,15 dolar seviyelerinde seyrediyor. ADA Bittrex, Binance gibi kripto para borsaları aracılığıyla alınıp satılabiliyor.

ADA coinlerinin sene başından bu yana performansı (Erişim: 9 Temmuz 2018, CoinCodex)

ADA geçtiğimiz aylarda Güney Kore merkezli ödeme platformu Metaps Plus ile de bir anlaşma imzaladı. Anlaşma ile sene sonuna doğru ADA coinlerinin kullanımının daha da artacağı tahmin ediliyor.

Cardano’nun yakın zamandaki bir diğer anlaşması da Afrika ülkesi Etiyopya ile tarım teknolojileri üzerine oldu. Geçtiğimiz aylarda imzalanan ortaklık anlaşmasına göre Cardano ülkede blockchain uzmanları eğitecek ve Tarım-Teknoloji alanında ülke Cardano kullanacak. Anlaşmanın hukuki bir bağlayıcılığı olmasa da iki taraf için de bir test alanı oluşturmuş olacak.

Ayrıca Cardano CEO’su Hoskinson son haftalarda Google ile de görüşmeler gerçekleştirdi ve Google ile Cardano arasında yakın gelecekte potansiyel anlaşmalara tanık olabileceğimiz tahmin ediliyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir