Kripto Para

Coinbase’i Anlamak…

Türkiye’ye hizmet vermediği için Coinbase hakkında fazla bir fikre sahip olmayabilirsiniz ama dijital para yatırımcısıysanız, Coinbase’i ve piyasadaki etkisini defalarca kez duymuşsunuzdur.

Bilmeyen için biraz bilgi vermek yerinde olacaktır. Coinbase, dünyanın önde gelen dijital para cüzdanlarından biridir. Platform, kullanıcıların dijital para birimi satın almasına ve saklamasına olanak tanır.

Geride bıraktığımız 2017 yılı dijital para borsası Coinbase için büyük bir yıl oldu. Şirket 2017’yi hisse senedi alım satım işlemlerine aracılık eden ABD’li Schwab’tan daha fazla kullanıcı ile kapattı. Bitcoin, aralık ayında 19.000 dolarlık rekorunu kırdığında, Coinbase App Store’daki en iyi uygulamalar arasında yer aldı.

Dijital para birimi borsası şu anda yatırımcılarının sadece dört dijital para birimi satın almasına olanak tanıyor: Bitcoin, Litecoin, Ethereum ve Bitcoin Cash.

Platform kullanıcıları bu dijital paraları satın aldıktan sonra diğer borsalara aktarabiliyor ve platformda satın alınamayan dijital varlıkları farklı borsalardan satın alabiliyor. Birçok yatırımcı için bu sinir bozucu bir adım. Ancak Coinbase kullanıcıları, güvenlik anlamında varlıkların sigortalanmasından şirketin arkasındaki büyük yatırımcı kadrosuna kadar çok şanslılar. Diğer borsa kullanıcıları bu kadar şanslı değil.

Bu nedenle, platforma kayıtlı yatırımcılar, Coinbase’e yeni dijital paraların eklenmesini sabırla beklemeye devam ediyor ve 2018 yılının sonuna kadar beklenen bir takım dijital varlık eklemelerinin gerçekleşeceği düşünülüyor.

Yatırımcılar, hangi dijital para biriminin Coinbase’e ekleneceği konusunda spekülasyon yapmaya devam ederken, dedikodu kazanı da tam hız kaynamaya devam ediyor. Zira tarih tekerrür ederse, Coinbase’e eklendikten kısa bir süre sonra listelenen dijital varlıkların değeri uçacak.

İşte bu nedenle de eklenecek yeni dijital varlıklar sadece platform kullanıcılarını değil, tüm kripto para piyasası yatırımcılarını meraklandırıyor.

Söz gelimi, doğru tahmin oldukça kazançlı olabilir. Bu konu hakkında biraz konuşalım.

Coinbase’de Yakın Geçmişin İzleri

2012 yılından 2015 yılına kadar, Coinbase’de satın alınabilen tek dijital para birimi Bitcoin’di. Şu anda 14.000 dolar seviyelerinde gezen bitcoinin fiyatı 2012’de yaklaşık 13 dolardı.

2016 yılında şirket, ikinci dijital parası Ethereum’u listeleme kararı aldı. Ethereum 21 Temmuz 2016’da tanıtıldı.

Ethereum Coinbase’e geldiğinde, dijital paranın fiyatı 12 dolardan yaklaşık 15 dolara yükseldi. Bu yaklaşık yüzde 25’lik bir artış anlamına geliyor.

Şu anda, geçmişteki bu gelişme size çok da önemli gelmeyebilir. Çünkü dijital para piyasası bugün geçmişte olduğundan daha büyük ve hızla geliştikçe de kazançlar gittikçe arıyor. Fakat geçmişte bu gelişme gerçekten önemliydi.

Daha fazla somut delil için Coinbase’de listelenen üçüncü para birimine bakalım: Litecoin.

Coinbase Litecoin’i 3 Mayıs 2017’de işlemlere açtı. Listelemenin ardından Litecoin’in fiyatı yüzde 100’ün üzerinde arttı.

Litecoin, yalnızca birkaç gün içinde 15 dolardan 30 dolara fırladı.

Litecoin’in fiyatı Ethereum’dan çok daha fazla arttı. Çünkü Mayıs 2017’ye kadar, dijital para birimi piyasası ısınmaya başlamıştı, yani Litecoin, Ethereum’dan daha geniş bir yatırımcı kitlesine erişme imkanına sahipti.

Elbette Coinbase örnekleri burada bitmiyor. Coinbase’e en son eklenen Bitcoin Cash, platforma eklenmesinin ardından büyük bir değer kaydetti. Dijital para Coinbase’e eklendiğinde, fiyatı yaklaşık yüzde 100 artarak 2000 dolara yükseldi.

İşte tüm bu gelişmeler, yatırımcıların bir sonraki Coinbase listelemesini tahmin etmek için kafa yormasının nedenini de açıklıyor.

Coinbase’de Listelenmesi Muhtemel Potansiyel Varlıklar

Coinbase’in hangi dijital varlıkları platformuna dahil edeceği konusunda son aylarda çok fazla muhabbet döndü. Bunun farkında olan şirket, ocak ayı başında ‘yeni bir dijital varlık eklemeyi düşünmüyoruz’ açıklaması yaptı.

Gerçek şu ki, yaygın spekülasyonlara rağmen, Coinbase’in listelemek için aradığı dijital bir varlığa yönelik kesin ve katı kuralları bulunuyor. Bu kurallar, şirketin dijital varlık ticaret platformu GDAX aracılığıyla oluşturuldu.

Coinbase kabaca şu yeterliliklere sahip dijital para birimlerini bulmaya odaklanıyor:

  • Sorunları çözen ve yeni pazarlar yaratmaya yardımcı olanlar
  • Herkesçe kolayca erişilebilir olanlar
  • Bireylerin ekonomiye katılmalarına imkân verenler
  • Bireylerin finansal durumları üzerinde daha iyi kontrole sahip olmalarına olanak sağlayanlar
  • Merkeziyetçi olmayan bir altyapıya sahip olanlar

Bu kurallara ek olarak, şirket “açık kaynak kodu”, “güvenlik” ve “çalışan bir prototip” gibi özel bir takım yeterlilikler arıyor. Şirket ayrıca varlığın arkasındaki ekibi ve varlığın uzun vadeli iş planını da değerlendiriyor.

Coinbase’in bu potansiyel değerlendirme modeli, bir girişimcinin belirli bir teknolojiye yatırım yapmak isteyip istemediğine karar verme biçimini hatırlatıyor. Bununla birlikte, yukarıda bahsi geçen kurallar bütünü zaten yatırımcıların da bir dijital varlığa yönelik yaklaşımda dikkate alması gereken temel faktörleri oluşturuyor.

Elbette, yukarıda bahsi geçen tüm yeterliliklerin büyük ölçüde düzenlenmemiş dijital para piyasasında bulunması zor. İşte bu, neden bu kadar az dijital para biriminin şimdiye kadar Coinbase’e geldiğini açıklıyor.

Dijital para piyasası için Coinbase önemli. Başta sağladığı rekor düzeydeki güvenlik önemleri ve arkasındaki sağlam yatırımcı ekibi, bu şirketi piyasanın önemli bir aktörü haline getiriyor. Platformun 13 milyona yakın kullanıcısını da unutmamak gerekiyor.

Bu nedenle, eğer bir dijital para yatırımcısıysanız Coinbase’i anlamanız ve açtığı yolları görmeniz olası kazançlar, kayıplar ya da karşınıza çıkacak fırsatlar için büyük önem teşkil ediyor.

Yağız Okan

Kişisel finans alanında uzmanlaşmış ve Sertifikalı bir serbest yazar olan Yağız Okan, 2014 yılında Konupara’ya katıldı. Anadolu Üniversitesi Bankacılık ve Sigortacılık, ek olarak İktisat bölümlerinden mezunu olmasının yanı sıra, Finansal Okuryazarlık Sertifikası ve MEB Genel Muhasebe Sertifikasına sahip. Krediler, kredi kartları ve mevduatlar gibi bankacılık ürünleri ve kişisel finans konusunda uzman. E-posta: yagizokan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir