Kripto Para

Fintech Girişimi Hydrogen, Blockchain’in En Gözdeleri Arasına Girdi

Her geçen gün dijital güvenlik açıkları yaşayan kuruluşların sayısı artarken Hydrogen blockchain temelli ürünleriyle kripto paraların uzun soluklu ayı piyasasına rağmen öne çıkmayı başardı.

Finans teknolojileri alanında güvenliğe olan talep hem bireysel hem kurumsal olarak artmışken pek çok kişi ve kuruluşun finansallarını kripto paralara taşımasıyla bu alana ait güvenlik konuları da önem kazanır hale geldi. Bu alandaki boşluğu doldurmak adına da bir fintech girişimi olan Hydrogen ortaya çıktı.

Hydrogen’e Genel Bir Bakış

Hydrogen’in nihai amacı “web 3.0 için küresel bir finansal platform” yaratmak.

Kısaca açıklamak gerekirse bilgisayar kullanmak isteyen insanlar nasıl Windows için Microsoft’a veya Android için Google’a gidiyorsa Hydrogen de finans kuruluşlarının, geliştiricilerin ve startupların blockchain kullanımı için kendilerine başvurdukları bir sistem yaratmayı hedefliyor.

Hydrogen ekibi finans sektöründeki önemli figürlerle zaten iletişim halindeydi ve geçtiğimiz aylarda önemli yollar kat ederek büyük anlaşmalar duyurdular.

Hydrogen’in kurucuları Michael ve Matthew Kane kardeşler Bridgewater Associates ve Spruce Private Investors kuruluşlarında çalışarak ciddi servetlere sahip kişilerin hesaplarını yönetmiş tecrübeli kişiler. Daha sonra Hedgeable adlı daha kapsamlı bir yatırım yönetimi platformunu kuran Kane kardeşler, Citi Varlık Yönetimi Konferansı’nda Nasdaq, Fidelity ve Ameritrade’ten yöneticilerle yer almış bir organizasyon yaratmışlardı. Hedgeable sonrası Hydrogen Platform’u kuran Michael ve Matthew Kane, geçtiğimiz haftalarda Lüksemburg Fintech Ödülleri’nde  Büyük Ödülü Hydrogen ile kazanmayı başardılar.

Hydrogen ekibi finans dünyasındaki bağlantılarını etkili bir şekilde kullanarak yol haritalarını seri bir şekilde hayata geçiriyor. Hydrogen şimdiden TD Bank, Principal Investment Group ve CI Investments gibi büyük şirketlerle ortaklıklarını açıkladı. Bu üç firma toplamda 2 trilyon dolar değerinde varlığa sahip.

Hydro: Güvenlik ve Kimlik Uygulaması Yayında

19 Temmuz 2018’de Hydrogen resmi bir uygulama yayınladı.

Projenin bu fazı “Raindrop” (Yağmur Tanesi) adını taşıyor. Raindrop, Ethereum blokzincirinden faydalanarak Google Authenticator gibi ama merkeziyetsiz ve blockchain temelli olan bir iki faktörlü kimlik doğrulama (2FA) hizmeti sunuyor. Hydrogen bu servisle uygulamalar, web siteleri ve şirketler için üçüncü parti bir güvenlik katmanı sunuyor. Raindrop şimdiye kadar büyük ses getirdi ve Hydrogen’in popülerliğinin artmasında önemli bir rol oynadı.

Hydrogen, Ethereum blokzinciri üzerinde fintech uygulamaları için kapsamlı bir araç seti oluşturma planına sahip ve Raindrop bu yoldaki ilk aşamayı oluşturuyor.

Raindrop Neler Sunuyor

  • Merkeziyetsiz Blockchain-Tabanlı Güvenlik: Hydrogen’in güvenlik protokolü Ethereum akıllı kontratları temel alan bir doğrulama kullanıyor.
  • Phishing’e Karşı Koruma: Phishing mevcut 2FA uygulamalarının zayıf noktalarından biri. Hydro uygulamasının buna cevabı ise erişilmekte olan websitesi veya uygulama tarafından üretilen bir kodun girilmesini zorunlu tutmak oldu.
  • Kaynak Kelimeler Tabanlı Hesap Kurtarma: 2FA kullanan ve telefonlarını kaybetmiş olan herkes hesaplarına tekrar ulaşma çilesini yaşamıştır. Pek çok kripto para cüzdanı gibi Hydrogen 2FA da seed kelimeleri kullanarak kaybolan veya hasar görmüş cihazlardaki hesapları kurtarmayı sağlıyor.
  • Geliştirici Dostu API: Hydrogen basitleştirilmiş bir API aracılığı ile servislerinin entegrasyonunu kolaylaştırmayı planlıyor.

Hydrogen’in Gelecek Planları

Raindrop sonrası Hydrogen ikinci aşamaları olan “Snowflake” (Kar Tanesi) fazına geçti. Snowflake kimlik yönetimi ve KYC desteği özelliklerini getiriyor. Sonraki aşama “Ice” (Buz) adını taşıyor ve bu aşamada belge görüntüleme, doğrulama ve imzalama yetilerinin sisteme entegre edilmesi planlanıyor.

“Tide” (Gelgit) adını taşıyan bir sonraki aşama ile ise çoklu para birimli cüzdan ve işlem yapabilme fonksiyonunun getirilmesi planlanırken, son olarak “Mist” (Sis) adlı aşamada ise AI yani yapay zeka, makine öğrenimi ve veri yönetimi yetilerinin eklenmesi planlanıyor.

Tüm bu servisler API’lar aracılığı ile erişilebilir olacak ve Ethereum blokzincirinin güvenliğinin gerçek hayat uygulamalarına entegrasyonunu sağlamaya çalışacak.

Raindrop 2FA protokolünü kullanmak için küçük ve orta ölçekli işletmelerin belirli miktarlarda HYDRO tokenları tutması gerekiyor. Hydrogen platformu genişledikçe tokenların kullanım alanlarının da çoğalacağı öngörülüyor. Hydrogen ürünlerinin kullanımının artması durumunda HYDRO tokenlarının değerinin de kaçınılmaz olarak artması beklenebilir.

Merkeziyetsiz teknolojiler arttıkça merkeziyetsiz iki aşamalı doğrulama güvenlik uygulamasının kullanımının artması oldukça olası bir senaryo.

Hydrogen sadece güvenlikten ibaret bir blockchain projesi değil. 2FA projesi Raindrop, sadece bir başlangıç ve fintech dünyası ve yatırımcıları ile blockchain arasındaki bağlantıyı sağlamak Hydrogen Platform’un daha geniş vizyonu olarak tanımlanabilir.

Hydro ekibi pek çok blockchain projesinin aksine pazarlamayla veya coinlerinin çeşitli borsalara girmesiyle ve değeriyle pek ilgilenmiyor. Daha çok ürünlere odaklanarak ve ürün ortaya koyarak büyümeyi planlıyor.

ICO yani coin satışı yapmayan proje 2018’in başlarında Github hesabı olan ve airdrop’una katılan geliştiricilere 222,222 adet HYDRO token göndermişti. Aylar sonra HYDRO tokenları sürpriz şekilde Mercatox, Coinex, Bitmart, Bitforex gibi borsalarda yer almaya başladı. Hydrogen ekibi daha sonra geliştiricilere iş karşılığı token kazanabilecekleri farklı bounty programları da sundu.

Piyasada 3,5 milyara yakın HYDRO token’ı bulunurken toplam arz ise 11.111.111.111 olarak belirlenmiş. Ekibin gelecek aylarda coinlerin bir kısmını yakacağı ve bu sayıyı azaltabileceği de söyleniyor. Hydro’nun token ekonomisi ve dağılımları hakkında detaylı bilgi için buraya bakabilirsiniz.

Android ve IOS versiyonları indirilebilir olan uygulamasıyla hayal satan pek çok projenin önüne geçen Hydrogen, rakipleri arasında en çok aktif kullanıcıya sahip Telegram topluluğuyla blockchain projelerinin en çok konuşulanı haline geldi.

Ocak 2018 sonrasında başlayan kripto paralardaki dev çöküş sezonunda en iyi performansı gösteren ve en çok konuşulan blockchain projesi haline gelen Hydrogen’in tokenları şu sıralar yaklaşık 0,0040 USD değere sahip olsa da geçtiğimiz birkaç ayda kripto paraların çoğu diplerdeyken bu değerin 2-3 kat fazlasını görmeyi başardı.

Token miktarı yüksek olan HYDRO, Ripple (XRP) ve Stellar (XLM) gibi token adedi yüksek benzer coinlerin yolundan giderse ve kripto paralar için beklenen boğa piyasası tekrar başlarsa adet değeri 10 centlere kadar gidebilecek bir proje gibi gözüküyor.

Hacmi düşük olan ve Binance, Coinbase, Bittrex gibi büyük borsalarda henüz yer almayan HYDRO’nun fiyatı çok oynak ve bir hafta içinde %200’lük değişimler görülebiliyor.

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir