Kripto Para

Kripto Para Birimleri 2018’de Hala Büyük Bir Trend

31 Mayıs’ta dünyaca ünlü girişim sermayesi uzmanı Mary Meeker, dikkate değer bir liste yayınladı. Liste, 2018 yılının en iyi internet trendlerini anlatıyor. Bu listeye göz atamanız önemli. Zira güçlenen bazı önemli teknoloji trendlerini göz önünde bulundurmanız gerekiyor.

Peki, 2018’in en iyi internet ve genel olarak teknoloji trendleri neler? Birçoğu aslında oldukça tahmin edilebilir. Hatta bunlar bir süredir ekonomist.co’da sıkça bahsettiğimiz trendlerden. Mesela mobil kullanım dünya genelinde artmaya devam ediyor, 5G ağlarına duyulan ihtiyaçlar artıyor ve kişisel asistanlar gelişimini sürdürürken bu cihazlara olan talepler artıyor.

Ünlü girişim sermayesi uzmanının listesinde yer alan bir diğer trend: kripto para birimleri.

Kripto para birimleri, 2018’de hala büyük bir trend. Sadece iki yıl içinde, dijital para piyasası 20 milyar dolardan 500 milyar doların üstüne fırladı. Şimdi de bazı uzmanlar piyasanın değerinin 2018’in sonuna kadar trilyonlarca dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Borsalar Büyüyor ve Artık Yatırım Yapmanın Daha Fazla Yolu Var

Dijital para piyasasındaki büyümeyi ölçmenin en iyi yollarından biri borsalara ve yatırım kanallarına bakmaktır.

Hatırlamak gerekirse, 2017’den sonra, Bitcoin sadece ekonomik sistem isyancıları ve ağır teknoloji meraklıları için bir yatırım olmaktan uzaklaştı. Aniden, tüm dünya Bitcoin’in ne olduğunu öğrendi ve çoğu kişi de bu dalganın bir parçası olmak için harekete geçti. Bu, borsaların ve yatırım kanallarının bireysel yatırımcıların ihtiyaçlarını karşılamak için değişmesi gerektiği anlamına geliyordu.

Kabul etmek gerekir ki, 2017 yılının başında dijital varlıklara sahip olmak hala zordu. Yatırımcılar, Bitcoin dışındaki altcoinler için kripto para birimleri arası değişim sağlayan borsalara rota almalıydı. Bu rotalar, teknik açıdan bilgi gerektiği için çoğu bireysel yatırımcı için güvenlik riskleri oluşturabiliyordu.

Bu sorunu gidermek için, birçok yeni borsa faaliyeti geçti. Halihazırda var olan borsalar da bu piyasaya yatırım yapmayı kolaylaştırmaya başladı. Örneğin, fiat para kabul eden ve dünyanın en büyük kripto para birimi borsalarından olan Coinbase, ERC20 tokenlerını listelemeye hazırlandığını duyurdu.

ERC20 tokenlerinin bazıları arasında VeChain, OmiseGo, Golem, Storj, EOS, Tron ve Binance Coin gibi dikkat çekici tokenler bulunuyor. Coinbase’in piyasadaki etkisi göz önüne alındığında, bu ve benzeri tokenlerin listelenmesi hiç kuşkusuz piyasaya daha fazla yatırımcı çekecek ve talebi teşvik edecektir. Bu da elbette piyasa likiditesini artıracaktır.

Bunların ötesinde, sadece son bir yılda, kripto varlıklar için yüzlerce hedge fon piyasaya sürüldü. Bütün bunlar heyecan verici haberler ve dijital para birimi piyasasının küçülmek yerine büyüyeceğine işaret ediyor.

Ama tabii hala önemli bir soru var: yasal düzenleyiciler ne yapmayı düşünüyor?

İşte bakın bu gelişmeler sizi şaşırtacak…

Blockchain Teknolojisi ve Dijital Para Dünyasındaki Önemli İlerlemeler

Dijital para birimleriyle ilgili huzursuzluklarına rağmen birçok devlet iş blockchain teknolojisine geldiğinde tamamen farklı bir tutum sergiliyor.

Mesela dijital para birimlerinin yasaklandığı Çin’de, Başkan Xi Jinping, blockchain teknolojisini bir “atılım” olarak övdü. Çin şimdi Nesnelerin İnterneti, yapay zekâ ve mobil iletişim ile birlikte blockchain teknolojisini önceliklerinden biri olarak görüyor.

Diğer Asya ülkelerinde de durum farklı değil. Güney Kore, gümrük sisteminde paketleri izlemek için blockchain teknolojisini kullanıyor ve komşu Japonya’da devasa oyun şirketi Gumi, 30 milyon dolarlık küresel bir blockchain yatırım fonuna start verdi.

Batı’ya baktığımızda, blockchain projeleri en az Asya’dakiler kadar iddialı.

Blockchain teknolojisine yönelik olumsuz bir durum söz konusu değil. Ama birçok devlet için, dijital para birimleri hala oldukça riskli görülüyor ve özellikle yüksek volatilite nedeniyle yatırımcılar için risk oluşturduğu belirtiliyor.

Her şeye rağmen birçok ülkede yasaklamalar yerine yasal düzenleyiciler bir orta yol bulmaya çalışıyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu bazı düzenlemeleri hayata geçirirken, Türkiye’de Sermaye Piyasası Kurulu ve Merkez Bankası bu konuyu derinlemesine araştırmaya devam ediyor.

Bütün bunlar, küresel toplumun blockchain teknolojisi ve dijital para dünyasında ilerlemeler kaydettiğinin önemli bir işareti olarak karşımızda duruyor.

Dünya genelinde bu hızlı adaptasyon ve artan ilgi artışına dayanarak, kripto para piyasası ve blockchain teknolojisinin 2018’in devamında ve 2019’da daha da güçleneceği söylenebilir.

Bitcoin’in ilk günlerinden bu yana uzun bir yol kat ettik ve şimdi dijital varlıklar ana kullanım ve benimseme yolunda hızla ilerliyorlar. Bu, dijital varlıklar hakkında halihazırda bilgi sahibi değilseniz, şimdi öğrenmeye başlamak için iyi bir zaman olduğu anlamına geliyor. Zira erken dönem fırsatları kapıda ve henüz geç değil…

Can Çelik

Kripto para piyasaları ile ilgilen ve bu anlamda çeşitli eğitimlere de katılan Can Çelik, Bitcoin başta olmak üzere piyasalardaki en popüler dijital para birimleri üzerinde işlemler yapıyor. Üniversite eğitimi ile İşletme lisans derecesine de sahip olan Can Çelik, kripto para piyasasına yönelik araştırma ve deneyimlerini Konupara'da paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir