Kripto Para

Kripto Para Piyasası Momentum Kazanıyor Mu?

Şüphesiz, 2017 kripto para piyasası için çılgın bir yıl oldu. Yıl sonuna kadar, kripto para piyasasının büyüklüğü, 17.7 milyar dolardan 612.9 milyar dolara ulaşarak neredeyse 600 milyar dolar arttı.

Yılın sonuna doğru piyasa en büyük sıçrayışı kaydetti. Kasım ve Aralık 2017 arasında, kripto para birimlerinin piyasa değeri hızla yükseldi. 21 Aralık’ta 650 milyar doları aşan piyasa büyüklüğü, Bitcoin ve diğer altcoinleri zirveye taşıdı.

Aynı tarihlerde kripto para ve dijital varlık sayısı da muazzam bir şekilde arttı. Coinmarketcap.com’dan alınan verilere göre, 2017 başında 617 dijital varlık bulunuyorken, bu sayı 1,335’e çıktı! Dijital varlıklar bir yıl içinde, yarıdan fazla büyüdü.

İşler çabucak ısınıyordu. Birçokları için piyasaya katılma zamanı gelmişti. Çünkü kripto para piyasasının hızlı başarısı hemen herkesi etkiledi, demek istediğim gerçekten herkesi!

Piyasa çok fazla yatırımcı çekiyordu. Hayatında hiç yatırım fonu dahi almayan insanlar, Bitcoin ve diğer kripto paraları büyük kazançlar elde etmek için kaçırılmaması gereken harika bir fırsat olarak görüyordu.

Medya ve reklamlar da bu düşüncelerin teyit edilmesine bir hayli yardımcı oldu. Zira Bitcoin ve kripto paralar hakkındaki başlıklar her yerdeydi ve kaçmak imkansızdı.

İşte bu yaşananlar Bitcoin ve diğer kripto paraların hızlı yükselişinde çok önemli bir rol oynadı. Kripto para piyasası, herkes için kazanç fırsatlarıyla dolu bir saha görünümünü aldı.

Neredeyse her geçen gün hızla büyümesine rağmen, herkes bu yeni piyasa hakkında iyimser değildi ve bir dereceye kadar, bu insanlar da kesinlikle haklıydı.

Muazzam kazançların devasa kayıplara dönüşü

2018’de, Bitcoin ve diğer büyük kripto para birimi değerlerinin düştüğünü görmeye başladık. Sadece birkaç ay içinde, yatırımcıların bir zamanlar elde ettiği o muazzam kazançlar devasa kayıplara dönüştü.

Doğal olarak, kripto paralara çok fazla para yatırmış olan yatırımcıların hissettikleri tek şey, daha büyük kazançlar elde etmeyi ummak değildi.

Piyasa herkesin hayatında ve cüzdanında büyük ve hızlı bir etki yarattı. Her şey öyle çabuk gerçekleşti ki kurumsal yatırımcı ve devletlerin dahi kafası allak bullak oldu.

Sadece bu da değil, piyasa hiç kimsenin daha önce görmediği bir şeydi. Düzenlemesi yoktu, kuralları yoktu, denetleme yoktu. Bilinen tek şey, sadece yatırımcılara çok para kazandırıyor oluşuydu.

Piyasa daha da büyümeye devam etti ve en sonunda devletler ve kurumsal yatırımcılar birtakım istikrar ve düzenlemeler için harekete geçme vaktinin geldiğine karar verdiler… özellikle de çok sayıda insan dolandırıldığın beri.

Kripto para piyasası için bir şeyler değişmeye başlıyor

Yatırımcılar piyasada neler olacağından ve ne tür düzenlemelerin uygulanacağından emin değildiler. Bu, Bitcoin dahil olmak üzere birçok kripto paranın değerinde büyük düşüşlere neden oldu.

17 Aralık 2017’de, Bitcoin 19,783 dolar seviyesine ulaşmıştı. Bu yazının yazıldığı tarih itibarıyla Bitcoin 6,856 dolar seviyesinde. Neredeyse dört aylık bir süre içinde yüzde 65’lik bir düşüş var.

Bu kademeli düşüşün ilk evresinde, kötümser ve şüpheciler, paralarını kripto piyasasına sokan yatırımcılara son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz bir şeyi tekrar ederek “size söylemiştim” dediler.

Bu düşüşün kripto paraların sonu olabileceğine dair bir sürü muhabbet dönüyor ama esasen hiç de düşünüldüğü gibi değil. Çünkü şu anda doğru yöne hareket almaya başlayan bir piyasaya bakıyoruz. Piyasa olgunlaşıyor.

Piyasa yıl boyunca belirsiz hareket ettiği halde, analistler bu yıl kurumsal talepte bir artış olacağını tahmin ediyorlar. Bu artış fiyatları yeniden yüksek seviyelere çekebilir.

Piyasadaki dalgalanma ve kripto para birimlerine yönelik daha az bilgiye sahip olan insanların hali hazırda saflarını terk ettiğini ve yasal düzenlemelerin üstündeki bulanıklığın git gide kalktığını düşünürsek, piyasanın rayına oturmuş bir şekilde büyüyebileceği bir yere ulaştığını görebiliriz.

Hong Kong merkezli bir kripto-para birimi yatırım şirketi olan Orichal Partners’ın kurucularından olan Adrian Lai, şunları söylüyor:

Düzenleyiciler, kripto paraların gelişimini sekteye uğratmıyor, piyasanın olgunlaşması için en iyi şekilde düzenleme yapmaya çalışıyorlar. Düzenleyicilerin duruşlarını netleştirmesi halinde, büyük fonlar daha fazla güvence verecek ve kurumsal yatırımcılardan piyasaya önemli bir sermaye girişi olacaktır.

Düzenleyicilerin gözetimindeki bir artış piyasayı iyileştirirken önemli ölçüde istikrarlı bir büyümeyi de destekleyecektir. Yatırıma değer olan kripto para birimlerinin de düzenlemelerden maksimum düzeyde fayda sağlaması nihayet mümkün olacaktır.

Can Çelik

Kripto para piyasaları ile ilgilen ve bu anlamda çeşitli eğitimlere de katılan Can Çelik, Bitcoin başta olmak üzere piyasalardaki en popüler dijital para birimleri üzerinde işlemler yapıyor. Üniversite eğitimi ile İşletme lisans derecesine de sahip olan Can Çelik, kripto para piyasasına yönelik araştırma ve deneyimlerini Konupara'da paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir