Facebook’un Kripto Para Birimi Libra Hakkında 7 Bilgi
Teknoloji devi Facebook’un 2020’de Libra adını taşıyan kendi kripto para birimini piyasaya süreceğini açıklamasının üzerinden aylar geçti. O zamandan bu yana oldukça heyecanlıyız.
Facebook’un kripto para birimi Libra, küresel ticareti ve finansı değiştirebilir ve insanların para alıp göndermesi ya da mal veya hizmet satın alımlarında ödeme yapmaları için yepyeni bir yol haline gelebilir.
Libra hakkında pek çok şey yazılıp çiziliyor, ancak şimdilik, Libra hakkında bildiğimiz yedi somut bilgi var.
İçindekiler
1. Dijital Bir Varlık ve Küresel Bir Para Birimi
Teknoloji şirketi Facebook tarafından dijital bir varlık şeklinde tanıtılan Libra, düşük volatiliteye sahip küresel bir para birimi olarak biliniyor. Libra, akıllı sözleşmelere olanak sağlayabiliyor ve kendi blok zinciri ağında çalışıyor.
2. Kâr Amacı Gütmeyen Bir Organizasyon Tarafından Yönetiliyor
Libra, tarafsızlığı ile bilinen İsviçre’nin Cenevre şehrinde bulunan ve kâr amacı gütmeyen Libra Association isimli bir organizasyon tarafından yönetiliyor. Organizasyon tarafından yapılan açıklamaya göre hiçbir üye ağın %1’inden fazlasını kontrol edemiyor.
Libra Association üyeleri arasında Facebook, Uber, Lyft, Spotify, Vodafone ve Coinbase gibi şirketler bulunuyor. PayPal, Visa, Mastercard, eBay ve Stripe ise organizasyonda bulunup bir süre önce Libra’dan çekilme kararı alan şirketler arasında yer alıyor.
3. Gelecekte Bir Kamu Ağı Olmayı Planlıyor
Libra, şu an sadece kurucu üyelerin erişebildiği özel bir blok zinciri ağından oluşuyor. Ancak, “hiçbir üye ağın kurallarını tek taraflı olarak değiştiremez” kuralı doğrultusunda, zaman içinde bir kamu ağına dönüştürülmesi bekleniyor. Libra Association, Libra’nın bir “kamu hizmeti” olarak işlev görmesi halinde, ağın nihayetinde tamamen halka açık olması gerekeceğini belirtiyor.
4. Fiat Para Biriminde Rezervleri Bulunuyor
Tek bir para birimine bağlı olmadığı ve dünyadaki hiçbir para biriminde sabit bir değeri olmadığı ifade edilen Libra’nın fiat para birimi rezervleri bulunuyor. Bu para birimleri ABD doları, Euro, Japon yeni, İngiliz sterlini ve Singapur doları olarak sıralanıyor.
5. Dijital Cüzdan Calibra ile Kullanılıyor
Kripto para birimi ve dijital varlık Libra’nın transferi resmi dijital cüzdanı Calibra kullanımı ile gerçekleştiriliyor. Elinde Libra tutmak isteyen ya da bu kripto para birimini gönderip almak isteyen kişilerin bir Calibra cüzdana sahip olması yeterli oluyor. Calibra akıllı telefonlara bir uygulama olarak indirilebiliyor. Ayrıca Facebook’a ait Whatsapp, Instagram ve Messenger uygulamalarından da Libra transfer işlemlerinin gerçekleşebileceği belirtiliyor.
6. İşlemler Yarı Anonim Olarak Gerçekleşiyor
İşlemlerin tutarları, zaman, cüzdan adresleri ve genel bilgiler yalnızca ağ üyeleri tarafından görülebiliyor. Yani bir nevi işlemler yarı anonim olarak gerçekleşiyor. Libra’nın arkasındaki organizasyon ayrıca, ağı kullanan kişilerden kişisel bilgiler talep etmeyeceğini ve bu tür bilgileri kayıt altında tutmayacağını ifade ediyor.
7. Piyasaya 2020’de Çıkması Bekleniyor
Facebook ve Libra Association, küresel kripto para birimi ve bir dijital varlık olan Libra’nın 2020 yılında piyasaya sürüleceğini açıklamıştı. Libra ile birlikte dijital cüzdan Calibra’nın da aynı tarihte kullanıma sunulması bekleniyor. Bununla birlikte, Libra’nın ilk etapta banka hesabı gibi geleneksel araçların kullanımının düşük olduğu ülkelerde faaliyete geçeceği ve daha sonra farklı bölgelere yayılacağı belirtiliyor.