Kripto Para

Anonim Üç Kripto Para Birimi: Monero, Zcash ve Dash

Piyasada birçok farklı kripto para birimi var. Esasen, binlerce var ve bu sayı gün geçtikçe artmaya devam ediyor.

Piyasadaki bu kripto para birimlerinin tümü aynı işlevi görmüyor. Sadece bir para birimi olarak hareket etmeyi amaçlayanlar ya da merkeziyetsiz ağlara güç sağlamak için kullanılan tokenler var.

Tabii bir de gizliliği temel alan anonim kripto para birimleri var.

Anonim kripto para birimleri, blockchain dünyasından büyük ilgi gördü.

Bu para birimleri, işlemleri gizli tutmak için çeşitli şifreleme yöntemleri kullanıyor ve bireyleri şeffaf bir blockchain dünyasından büyük ölçüde koruyor.

Bugün, gizliliği esas alan bu anonim kripto para birimlerinden birkaçına daha yakından bakacağız.

Monero

Sene başında 350 dolardan işlem görmeye başlayan Monero bugün 125 dolardan işlem görüyor. Kripto para birimi son üç ayda yüzde 10 artış gördü. (Coincodex)

Monero, 2014 yılından bu yana yatırımcıları ve kullanıcıları kendine çeken eşler arası bir kripto para birimi. 2013 yılında, Monero’nun temel alacağı CryptoNote protokolü, Nicolas van Saberhagen adlı bir kişi tarafından ortaya çıkarıldı.

Kripto para birimi ve ilişkili blockchain daha sonra “thankful_for_today” takma adlı bir Bitcointalk forum kullanıcısı tarafından başlatıldı.

Lansman sırasında, Monero’nun adı BitMonero’ydu. Fakat topluluk beş gün sonra ismi değiştirmeye karar verdi.

Biraz kargaşalı geçmişine rağmen, Monero 2016 ve 2017 yıllarında piyasada büyük bir artış kaydetti. Bu artış, AlphaBay adlı büyük bir Darknet marketi sayesinde vuku buldu. Zira Silk Road benzeri bir şekilde faaliyet gösteren AlphaBay, Monero’yu bir ödeme yöntemi olarak kabul ederek kullanıcıların yasa dışı malları anonim olarak almasına ve satmasına izin verdi.

Bitcoin gibi kripto para birimleri kullanıcılara anonimlik sağlamaz. Bitcoin, her işlemle ilişkili elektronik adresleri kaydeder. Adınız ve kişisel bilgileriniz kaydedilmediyse de, bir kullanıcı sizin ve elektronik cüzdan adresiniz arasındaki bağlantıyı kurarsa, tüm piyasa işlemlerinizle ilgili ayrıntılı bir geçmişi görebilir.

İşte Monero bu anonimleştirme problemini gidererek tüm işlemlerin tamamen anonim kalmasını sağlıyor.

Zcash

Sene başı itibarıyla 580 dolardan işlem gören Zcash şu anda 143 dolardan işlem görüyor. Dijital para birimi son üç aylık dönemde yüzde 40 değer kaybetti. (Coincodex)

Zcash geçtiğimiz günlerde, popüler kripto para borsaları arasında yer alan Gemini platformunda Bitcoin ve Ethereum’dan sonra listelenen üçüncü dijital para birimi oldu.

Zcash ayrıca uzun bir süredir piyasanın en ünlü kripto para birimlerinden biri konumunda.

Zcash 2016 yılında piyasaya sürüldü. Kurucusu ve CEO’su Zooko Wilcox-O’Hearn olan Zcash takımının diğer önemli üyeleri arasında kriptografı uzmanı Matthew Green ve Roger Ver yer alıyor. Bitcoin’in ilk destekçilerinden olan ve Bitcoin’de gerçekleşen hard fork sonrasında Bitcoin Cash’i desteklemeye başlayan Ver, Zcash’in ünlü ilk yatırımcılarından biri olmuştu.

Yine Bitcoin’den farklı olarak Zcash blockchain’de kaydedilen işlemler halka açık değildir.

Zcash ile kullanıcılar isteğe bağlı bir gizlilik özelliğini kullanabilir. Bu özellik sadece göndereni gizlemekle kalmaz, aynı zamanda alıcıyı ve transfer edilen para miktarını da gizleyebilir.

Dash

Seneye 1.120 dolardan başlayan Dash eylül ayı itibarıyla 197 dolara geriledi. Kripto para biriminin değeri son üç ayda yüzde 82 eridi. (Coincodex)

Anonim kripto para birimleri listemizdeki son dijital para birimi, Dash.

Dash ilk kez 2014’te piyasaya çıktı ve bu da Dash’ı listemizdeki en eski kripto para birimi yapıyor. Elbette erkenden yola koyulmanın bazı avantajları vardı ve Dash bunları gayet iyi bir şekilde kullandı.

Peki, Dash’ı diğer eşler arası para birimlerinden ve piyasadaki anonim dijital paralardan farklı kılan nedir?

Dash’ın en önemli avantajlarından biri, anonim olması dışında, son derece hızlı olmasıdır. Bunla beraber ortalama işlem ücreti de işlem başına 0,04 dolar olarak önemli ölçüde düşüktür.

Dash’ın anonim oluşu diğer bir önemli özelliği. Dash’ı kullandığınızda, adınız ve adresiniz gibi kişisel bilgilerinizi paylaşmanız gerekmez.

Bitcoin ve Ethereum gibi Dash da madenciler ağıyla yaratılıyor. Bu madenciler, Dash ağını koruyan bilgisayar algoritmalarını çözmek için özel donanım ve yazılım kullanıyor.

Dash ağının bir diğer önemli gücü, yönetim yapısı.

Mevzubahis merkeziyetsiz ağlar olduğunda, yönetim her zaman kolay olmayabiliyor. Dash, kararların ağ tarafından alındığına emin olarak bu sorunu engelliyor.

Şu anda Dash piyasadaki en büyük kripto para birimlerinden biri ve dünyanın hemen her yerinden yatırımcıları çekmeye devam ediyor.

Can Çelik

Kripto para piyasaları ile ilgilen ve bu anlamda çeşitli eğitimlere de katılan Can Çelik, Bitcoin başta olmak üzere piyasalardaki en popüler dijital para birimleri üzerinde işlemler yapıyor. Üniversite eğitimi ile İşletme lisans derecesine de sahip olan Can Çelik, kripto para piyasasına yönelik araştırma ve deneyimlerini Konupara'da paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir