Kripto Para

Polkadot Coin Nedir? Polkadot Coin Yorum

Madenciler veya benzer bir işlevde, güvenliği ve dolayısıyla zincirin varlığının devamını sağlayan yeterli sayıda kullanıcı olmadığı için birçok yeni blok zinciri uygulaması artık başarısız olmaktadır.

Teknolojiye dayalı çok sayıda yeni proje, her biri için yalnızca çok sınırlı kaynakların mevcut olduğu anlamına gelmektedir. Bu, sistemleri saldırılara ve devralmalara karşı daha savunmasız hale getirmektedir.

Polkadot, sisteme akan kaynakları tabiri caizse yeni blockchain sistemlerine alt kiralama yaparak buna karşı koymayı amaçlamaktadır. Özellikle küçük projelerin bu yaklaşımdan tam verimle yararlanmaları büyük avantajlar sağlamaktadır.

Polkadot, kontrolün büyük şirketlerden çok bireylere ait olduğu daha iyi bir internet yaratma vizyonuyla oluşturulmuş bir projedir. Bu kılavuzda, polkadot coin (DOT) nedir ve nasıl çalışır gibi birtakım aydınlatıcı konular üzerinde duracağız.

Polkadot Coin (DOT) Nedir?

Polkadot coin (DOT), hızla popülerlik kazanan nispeten yeni bir kripto para birimidir. Bitcoin hala kripto para birimi listesinin başında yer almaktır ve yakın zamanda tahttan indirilme riski altında değildir.

Ancak belirtmek gerekir ki, Polkadot coin sıralamada yükselmeye devam etmektedir. Bu şekilde de aslında Ethereum gibi diğer üst düzey kripto para birimlerini tehdit etmeyi sürdürmektedir.

Polkadot topluluğu, sayısız ondalık basamak kullanmaktan kaçınmak için Ağustos 2020’de token sayısını on milyondan bir milyara çıkarmaya kararı aldı. Dolaşımdaki kripto paraların nominal değerini değiştirme süreci olan bu yeniden düzenlemeden bu yana, yalnızca yeni token DOT sembolü altında alınıp satılmaktadır.

Yıllık token sayısı yüzde on artmaktadır. Bununla Polkadot, DOT kripto para stoku azalmadığı için enflasyonist bir yaklaşım izlemektedir. Halihazırda dolaşımda yaklaşık 24,2 milyar dolar piyasa değeri olan yaklaşık 1,4 milyar DOT bulunmaktadır.

Polkadot coin (DOT) şu anda 2022 yılı itibarıyla piyasa değeri bakımından onuncu en büyük kripto para birimi konumunda bulunmaktadır. Coinmarketcap analiz şirketine göre mevcut Polkadot coin fiyatı 24,5 dolar. (20 Ocak 2022 itibariyle.)

Polkadot’un (DOT) Arkasında Kim Var?

Ethereum kurucu ortağı Gavin Wood, Polkadot fikrini ortaya attı ve bunun için protokolü de tasarladı. Robert Habermeier ve blockchain uzmanı Peter Czaban da işin içinde.

Polkadot’un halka arzı (ICO) olarak adlandırılan projesi, 15 Ekim 2017’de DOT’u başlattı ve bir açık artırmada o sırada var olan 10 milyon kripto paranın yüzde 50’sini satarak yaklaşık 144 milyon dolar topladı.

Web3 Vakfı bu kripto paranın yüzde 30’una sahip ve kalan yüzde 20’si lansman öncesi ödüller için dağıtıldı. Söz gelimi, bu dağıtım halka arzdan önce önce projeyi finansal olarak destekleyen yatırımcılar için ayrıldı ve onlara verildi.

Polkadot Nasıl Çalışır?

Polkadot’un çekirdeği, Relay Chain olarak adlandırılmaktadır. Relay Chain, merkezi Polkadot blok zinciridir. Sisteme bağlı olan Parachain adı verilen blok zincirlerin durumlarını yönetmektedir. Bu ağda kullanılan kripto paralara DOT olarak isimlendirilmektedir.

DOT’lar, diğer şeylerin yanı sıra, yeni blok zincirleri başlatmak ve bunları aktarma zincirine bağlamak için gereklidir. Ek olarak, ağın yönetişim ve fikir birliği oluşturma modelleri için de gereklidir.

Polkadot Relay Chain ağında Parachain’ler için sınırlı alan vardır. Amaç, sistemin tanıtım aşamasında yeni açılan slot sayısını kademeli olarak 100’e çıkarmaktır. Uzun vadede, Polkadot’a dayalı neredeyse sınırsız sayıda blok zinciri çalıştırabilmek için Nested Relay Chains olarak adlandırılan planları tanıtma planları bulunmaktadır.

Polkadot blockchain teknolojisi, aşağıdakileri oluşturmak için bilgileri depolamaktadır:

  • Verileri temizlemeye gerek kalmadan kalıcı bir zaman çizelgesi yaratmak
  • Düzenlenemez kayıtlar oluşturmak, yani Polkadot kolayca hacklenemez
  • Herkese şeffaflık ve görünürlük sağlamak
  • Tek bir banka veya kuruluş tarafından kontrol ile sınırlı olmayan merkezi olmayan para birimi ortaya çıkarmak

Polkadot coin, bir veri tabanına benzer şekilde çalışan bilgileri depolamanın bir yolu olan bir blok zinciri olarak kurulmaktadır. Belirttiğimiz şekilde bu teknolojinin amaçları aslında birçok kripto projesine benzer şekilde işlemektedir.

Blok Zincirleri Bankalardan Ne Kadar Farklıdır?

Bir bankacılık ağı, bir merkez bankasının ağdaki bankaları denetlediği merkezi bir sistem iken, bunun tam aksine blok zincirler merkezi değildir. Yani merkezi bir gözetim bulunmamaktadır.

Ayrıca, bankalar devletler tarafından yüksek oranda denetlenmektedir. Öte yandan blockchain, henüz, çoğunlukla regüle edilmemiştir ve bu da onu, tespit edilmeden para transfer etmek için kullanan suçlular tarafından sömürülmeye karşı savunmasız bırakmaktadır.

Bankaların merkezi ağları, blok zincirlerden daha kolay hacklenmelerini sağlamaktadır, ancak paralar genellikle bir bankada güvendedir. Bunun nedeni, bankaların devlet yasalarınca çalışması ve sürekli bir denetim ile gözlem altında tutulmasıdır.

Kripto cüzdanlarının böyle bir koruması yoktur ve işlemler anonim ve geri alınamaz olduğundan, çalınması durumunda kripto paraları kurtarmak ne yazık ki pek olası değildir. Bu hususta, en güvenilir kripto para cüzdanı makalemize bakmanızı tavsiye ederiz.

Kullanıcı deneyimi söz konusu olduğunda, kripto para birimlerinin bankalara göre göz ardı edilmemesi gereken önemli bir avantajı vardır. Öyle ki blok zinciri işlemleri bir saatten daha kısa sürede tamamlanabilirken banka işlemleri bir veya iki gün sürebilmektedir.

Polkadot Rakiplerinden Nasıl Ayrılmaktadır?

Polkadot, diğer popüler kripto para birimlerinden daha yenidir. Bitcoin, kripto para birimi dünyasında ortaya çıkan ilk varlıktı. Polkadot, daha karmaşık görevleri tamamlayabilen ikinci en popüler kripto para birimi Ethereum’a nazaran temel özellikler sunmaktadır.

Bununla birlikte, Ethereum ile her görev için bir ücret bulunmaktadır, bu nedenle daha karmaşık işlemlerin maliyeti hızla yükselebilmektedir. Ayrıca Ethereum, ağ tıkanıklığına yol açabilecek işlemler için yalnızca bir şeride sahiptir.

Polkadot farklıdır, çünkü paralel zincirlerin kısaltması olan ve bir dizi bağlantılı blok zinciri olan Parachain’ler sunmaktadır. Bu blok zincirleri, işlemleri hızlandıracak şekilde eş zamanlı çalışmaktadır. İşlemleri tamamlamak için birden fazla şeride sahip olmak, ağa aşırı yüklenmeyi engellemektedir.

Diğer yandan, Polkadot, ağının diğer blok zincirlerle etkileşime girmesine izin veren protokoller oluşturdu. Blok zinciri ağı esnek olduğu için, daha özel ihtiyaçlara hizmet etme ve sunma konusunda artırılmış avantajlı bir özelliğe sahiptir.

Polkadot Coin Yorum: Yatırımcı Neden Onu İstiyor?

Polkadot, genel olarak kripto para tavsiyeleri listelerinde sıkça karşılaştığımız dijital varlıklar arasında yer almaktadır. Bunun en temel nedeni, Polkadot’un rakiplerine kıyasla daha büyük avantajlar sağlamasıdır.

Geliştiriciler blok zincirlerini Polkadot sistemine bağlayabilmekte ve hatta tamamen yeni blok zincirleri oluşturabilmektedir. Haliyle de yatırımcılar, geliştiricilerin yeni teknolojiye akın ettiğini gördüklerinde dikkatlerini çekmektedir.

Bitcoin ve Ethereum söz konusu olduğunda, yatırımcılar genellikle değerlerine göre küçük miktarlarda kripto para satın almak zorunda kalmaktadır. Şu anda 24 dolar seviyesinden işlem gören Polkadot, daha uygun fiyatlıdır ve bu da onu daha cazip bir satın alma haline getirmektedir.

Kripto para birimleri daha popüler hale geldikçe, Polkadot coin gibi yeni projelerin, Bitcoin ve Ethereum gibi piyasanın büyük oyuncularından pazar payının bir kısmını alması muhtemeldir. Ethereum, son 12 ayda yüzde 171’den fazla arttı. 2021’de büyümede Bitcoin’i kolayca geride bıraktı.

Bununla birlikte, birçok yatırımcı, Polkadot’u Ethereum’a alternatif olarak görmektedir. Hatta birçoğu Polkadot’u “Ethereum katili” olarak adlandırmakta ve ifade etmektedir. Bu nedenle de aslında Polkadot coin geleceği için olumlu yorumlarda bulunmaktadır.

Bir yatırımcı olarak, çok fazla potansiyel gösteren, tomurcuklanan yeni bir kripto fırsatına yatırım yapmak ile daha büyük risk altında olsanız da potansiyeli göz önüne alındığında kazanç sağlamanız da mümkün gözükebilmektedir. Ancak tabii, doğru bir araştırma ile bunu yapmanız önemlidir.

Polkadot’a Yatırım Yapmanın Potansiyel Faydaları

Ağustos 2020 tarihinde Polkadot coin, 2,69 dolar fiyat ile piyasaya sürüldü. Fiyatı 20 Ocak itibariyle, neredeyse 24 dolara kadar çıktı. Bu büyüme, yatırımlarının geri dönüşünü görmek isteyen yatırımcıları cezbetmektedir.

Bazı yatırımcılar Polkadot’u kripto para birimlerinin kaçınılmaz bir ilerlemesi olarak görmektedir. Yani onlar için bu, blockchain teknolojisini geliştirmenin bir sonraki adımı olarak görülmektedir. Yatırımcılar için bir iş büyümesi de, değerde bir artış anlamına gelmektedir.

Ayrıca DOT sahibi olanları ödüllendirmek için tasarlanmış bir temele sahiptir. Kripto para borsası Binance, token sahiplerinin aşağıdaki oy hakları da dahil olmak üzere tüm platform üzerinde yönetim haklarına sahip olduğunu açıklamıştır:

  • Ağ ücretleri
  • Parachains kurmak veya kaldırmak
  • Ağ yükseltmeleri

Polkadot, DOT tokenlerini ekosisteme sokarak kötü yatırımcıları ayıklamaktadır. Bu, ciddi yatırımcıların Polkadot’un hizmet sunma şeklini iyileştirmesine yardımcı olması için bir avantaj sağlamaktadır.

Polkadot’a Yatırım Yapmanın Potansiyel Riskleri

Polkadot, Ethereum kurucusu Gavin Wood tarafından oluşturuldu ve 2016 yılında bir teknik inceleme aracılığıyla tanıtıldı. Beş yaşından küçük ve piyasada iki yıldan daha az bir süredir, karşılaştırma için çok az geçmişe sahiptir.

Bütün bunlar da onu önemli ölçüde daha riskli hale getirmektedir. Söz gelimi, fiyatlar oldukça değişken olabilir. Diğer yandan, devlet düzenlemeleri, kripto para biriminin nasıl kullanılabileceği konusunda sınırlamalar getirebilir. Ancak bu risk diğer kripto para birimleri için de geçerli olabilir.

Polkadot Coin İyi Bir Yatırım Olabilir mi?

Polkadot hala çok genç bir kripto para birimidir. Risk almayı seven bir yatırımcıysanız, yatırımınız uzun vadede büyük getiri sağlayabilir. Ancak daha yeni, daha iyi bir teknoloji bir rakip şeklinde ortaya çıkarsa ve Polkadot’u geride bırakırsa yatırımınız hedeflediğiniz şekilde karlı olmayabilir.

Polkadot’un geleceğe yönelik birçok projesi olsa da, bu yeni kripto para biriminin gerçek başarıyı görmesi biraz zaman alacak gibi gözükmektedir. Halihazırda Polkadot’un borsalarda zaten parasal değeri bulunmaktadır. Bu da onu izlemeye değer bir kripto para birimi yapmaktadır.

Can Çelik

Kripto para piyasaları ile ilgilen ve bu anlamda çeşitli eğitimlere de katılan Can Çelik, Bitcoin başta olmak üzere piyasalardaki en popüler dijital para birimleri üzerinde işlemler yapıyor. Üniversite eğitimi ile İşletme lisans derecesine de sahip olan Can Çelik, kripto para piyasasına yönelik araştırma ve deneyimlerini Konupara'da paylaşıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir