Kripto Para

Ripple’a Yatırım Yapmak için Dikkate Değer 3 Neden

Dijital para birimleri, 2017 yılının en kârlı yatırımlarından biri olarak ortaya çıktı. Bunun için çok fazla şey söylemeye gerek yok, zira sadece getirilere bakmak yeterli oluyor.

Rusya destekli Ethereum yüzde 2000, piyasa değeri bakımından en büyük dijital para Bitcoin yüzde 744, Litecoin yüzde 750 arttı. Dijital paraların pek çoğuna talep artarken, çabuk davranan yatırımcılar da dört haneli geri dönüşlere çoktan alıştı.

Yukarıda isimi geçen dijital para birimlerinin birçoğu zaten yatırımcılarına kavuştu. Bu para birimleri elbette kâr sağlamaya devam edecekler, ancak bunları birkaç dolara almanız artık pek de mümkün olmayacak.

Haliyle birçok dijital para yatırımcısı, doğru fiyatla “yeni bir Bitcoin” bulmayı umut ederek, bir sonraki büyük balığı yakalamaya odaklanıyor. İşte burada karşımıza Ripple çıkıyor. Bu dijital para son bir yılda ve özellikle de son aylarda hızlı bir yükseliş trendine girdi.

Ripple fiyatlarındaki aylık değişim. (30 Aralık 2017)

Bugün, Ripple ve tabi ki arkasındaki büyük geliştirici ekibi, para transferi ve ödeme alma şeklimizde devrim yaratmakla meşgul; kuşkusuz ki yakında, dünyadaki bankacılık ve iş yapma biçimimizi de değiştirecektir.

Bu yazı boyunca sizi Ripple teknolojisinin potansiyeli hakkında bilgilendirerek, bu teknolojinin yatırım yapmak için öne çıkan bazı nedenlerine bakıyor olacağız.

Ripple Nedir?

En basit anlatımla Ripple, gerçek zamanlı bir ödeme sistemidir. Konumları veya bankaları ne olursa olsun, bireyler arasında hızlı para alışverişlerinin gerçekleşmesine olanak sağlar.

Bunun şu anda zaten yapıldığını düşünebilirsiniz, fakat ülke içindeki para transfer süreçlerini göz ardı ettiğimizde, mevcut sistemde ülkeler arası para transfer işlemleri birkaç günde gerçekleşiyor. Ripple ise ülkeler arası para transferlerini saniyeler içinde gerçekleştirmeyi deniyor.

Bilmeniz gereken bir başka önemli konu da Ripple ağını çalıştıran dijital varlık XRP‘dir. Çünkü Ripple’ı satın aldığınızda ayrıca XRP teknolojisini de satın alıyorsunuz demektir. Dijital para birimi yatırımında yeniyseniz, XRP’yi anlamanızın en iyi yolu bunun Ripple’ın ‘petrol’ü olduğunu düşünmenizdir. Yani XRP Ripple’ın çalışmasını sağlayan bir nevi dijital bir yakıt işlevi görmektedir.

XRP teknolojinin işlevi için gereklidir, ancak yine de yatırım yaparken genellikle XRP’yi Ripple olarak adlandırıyoruz.

2012 yılında piyasaya sürülen Ripple, dijital para birimi alanına hızlı bir giriş yaptı. Aynı zamanda, değişim için bir araç olmanın dışında bir işleve sahip ilk para biriminden biriydi.

Ripple, dijital para birimi dünyasında derin bağları olan deneyimli bir ekiple geliştirildi. Bu geliştirme ekibinin birçok üyesi daha önce Bitcoin ile de çalıştı. Geliştirici ekibi, dijital para birimi işlemlerinin çoğunu gerçekleştiren OpenCoin CEO’su Chris Larsen ve CTO’su Jed McCaleb gibi önemli isimleri de içeriyor. Bu isimler aynı zamanda Ripple’ın kurucuları arasında yer alıyor.

Ripple OpenCoin’in dışında Andreessen Horowitz, FF Angel IV, Bitcoin Opportunity Fund, Lightspeed Venture Partners ve Vast Ventures gibi onlarca girişim kapitalistinin desteğini de aldı.

Peki, Ripple nasıl çalışır? Ripple’da olup da dijital para dünyasında benzeri olmayan şey nedir? Bu sorular, bizi Ripple’a yatırım yapmak için en önemli ilk nedene götürüyor.

Interledger Protokolü

Hemen herkes mevcut finansal sistemimizin hatalı olduğu konusunda hemfikir. Zira bankanızın dışındaki kişilere para aktarmak hala zahmetli bir süreç ve bela aramayı düşünmediğiniz sürece yurtdışında para transferi yapmak pek de akla yatkın değil.

Ve işte burada Ripple ortaya çıkıyor.

Bu dijital para birimi, Interledger Protokolü adı verilen bir altyapıya sahip. Açık ve tarafsız olan bu protokol, Ripple’ı eşsiz kılan blok zincir (blockchain) teknolojisini kullanıyor.

İster inanın ister inanmayın ama Interleder Protokolünün arkasındaki fikir aslında Ortaçağ’a kadar dayanıyor. Yani yeni değil, aksine binlerce yıllık bir fikir bu.

Hangi çağda olursa olsun, uzaktaki bir kişiye bir şeyler göndermek için bir aracı kullanırız. Ripple, bu işlemi basitleştiriyor ve dijital bir kanal aracılığıyla gerçekleştiriyor. Ortaçağ yöntemine benzer şekilde, para aslında tamamen el değiştirmiyor.

Kayıt altına alınan ve güvenilir olan bu protokol sayesinde Ripple, herhangi bir para birimini saniyeler içinde başka bir para birimine dönüştürerek, yerel ya da ülkeler arası para transferleri için etkili bir yol oluşturuyor.

Bu benzersiz fonksiyon, dijital para birimi dünyasında bu kripto parayı bir güç merkezi haline getirebilir. Çünkü Ripple kullandığı yöntemle bireylere doğrudan avantaj sağladığı gibi büyük şirketler için de kârlılık sağlıyor.

Finansal Kuruluşlar Ripple’ı Seviyor

Dünyadaki mevcut finansal ve bankacılık sisteminin bir gecede ortadan kalkacağını düşünmek biraz saçma geliyor.

Lakin bu inanç, Bitcoin topluluğunda bir hayli popüler; birçok ütopik Bitcoin yatırımcısı, dünyanın ilk dijital para biriminin, sadece birkaç yıl içinde finansal sistemimizi yeniden inşa etme gücüne sahip olduğunu savunuyor.

Gerçekler farklı. Kabul etmek gerekir ki dijital para birimleri artık hayatımızda ve burada kalmaya devam edecekler. Fakat finans kuruluşları ve bankaların bir yere gittiği yok. Çünkü dijital para birimlerinin finans dünyadaki büyük oyuncular vasıtasıyla günlük finansal hayatımıza dahil edildiğini görme olasılığımız her geçen gün daha fazla artıyor. Bu dev kuruluşların dijital paralara olan ilgisini katlanarak büyüyor.

İşte bu, Ripple için iyi bir haber ve yatırım yapmak için güçlü bir başka neden. Ripple şimdiye kadar onlarca banka ve finans kuruluşu tarafından kabul gördü. American Express, MUFG, BBVA, SEB, UniCredit, Akbank, Axis Bank, Cambridge Global Payments ve Star One Credit Union gibi kuruluşlar kısa sürede Ripple’ı benimsedi.

İyi de bu büyük banka ve finans kuruluşları neden Ripple’ı bu kadar seviyor? Cevap şu: her zaman olduğu gibi para ve tabi ki Interledger Protokolünün isteyebilecekleri bir sürü şeyi yapma kabiliyetinden dolayı.

Dürüst olalım. Hiçbir büyük finans kuruluşu, sadece müşterinin kolaylığı için bir teknolojiyi öyle kolay kolay benimsemez, üstelik bu teknolojiler kasadan para çıkarmalarına sebep olacaksa, bu pek de iyi bir fikir gibi gelmez. Onlar para kazanmak için bunu yapıyorlar. Onların varoluş nedeni bu.

Örneğin şu anda bir banka para transferleri için Ripple’ın teknolojisini kullandığında, işlem başına yaklaşık 3 dolar tasarruf yapıyor. Bu, yılda 500 bin dolarlık bir tasarruf anlamına geliyor.

Büyük Ripple Yatırımcıları

Giriş niteliğinde Ripple’ın yetenekli geliştirme ekibine ve yatırımcılarına kısaca değindik. Şimdi, bu yetenekli avcıların dijital para birimini uzun vadede nasıl etkileyebileceğini görelim.

İş dünyasındaki başarının daima bir şeylere bağlı olduğu sır değildir. Herhangi bir teknolojinin ilerlemesi için, hem yatırımcıların hem de şirketlerin, o şeyin değerini belirlemeleri gerekir. Şimdiye kadar birçok dijital para biriminin başarısız olması, etkili bir değer yaratmamalarından kaynaklandı.

Ripple için, şirket ve yatırımcıların değer biçme süreci ise epey hızlı oldu. Ripple ve altında yatan teknoloji, daha evvel de bu alanda deneyime sahip olan yetenekli iki kurucu sayesinde hızlı bir şekilde girişim sermayelerini ve büyük yatırımcıları çekmeyi başardı.

2015 yılında, Ripple sadece tek bir yatırım turunda 55 milyon dolarlık girişim sermayesi elde etti ve bu para şirkete haftalık destek veren daha büyük yatırımcılarla birlikte büyümeye devam ediyor.

Özellikle bir yatırımcı kesinlikle dikkate değer. Şimdiye kadar dijital para birimlerine ilgi göstermeyen bir teknoloji devi: Google.

Google, Ripple’ın ilk destekçilerinden biriydi. Belli başlı alanlarda rekabet ettiği Apple, hali hazırda kredi kartı ödemelerinde blok zinciri teknolojisini kullanıyor. Google da ödemeleri basitleştirmek ve güvenli hale getirmek için Ripple’da bir fırsat gördü. Pek çok kişi Google’ın ilgilendiği bir şeyin iyi bir yatırım veya dahiyane bir potansiyele sahip olduğunu bilir.

Bununla birlikte diğer girişim kapitalistleri de Ripple’a para yağdırmaya devam ediyor. Andreessen Horowitz, Lightspeed Venture, FF Angel IV… Ayrıca BuzzFeed, Facebook, Twitter, Coinbase, Airbnb, ve Asana gibi düzinelerce kâr eden yeni şirketin arkasında duran isimlerin Ripple’ın arkasında durduğununu görmek de bu dijital paraya karşı olumlu bir izlenim yaratıyor.

Ripple Nereden, Nasıl Satın Alınır ve Yatırım Yapılır?

Bir sürece önce, sınırlı sayıdaki birkaç borsada işlem gören Ripple’ı satın almak şu anda oldukça kolay. Zira pek çok dijital para borsası Ripple alım satımı için aracılık etmeye başladı.

CoinMarketCap’teki verilere göre, Ripple’a yatırım yapmak için kullanılan en popüler ilk beş dijital para borsası arasında sırasıyla Bithumb, Binance, Bitfinex, Coinone, ve Poloniex bulunuyor. Ayrıca Türkiye’deki dijital para yatırımcılarının sıklıkla tercih ettiği CEX.IO borsası da kısa süre önce Ripple’ı işlemlere açtı.

Bu platformlar aracılığıyla Ripple alım satımı yapabilirsiniz. Bununla birlikte, yerel kullanımdaki alternatifle Türkiye’deki dijital para borsalarından Bitcoin veya Ether alarak Ripple işlemlerine aracılık eden ilgili borsalara gönderim yapabilir ve bu yöntemle de alım satım yapabilirsiniz.

(Dijital para borsalarının işleyişi hakkında bilgi almak için buraya bakabilirsiniz.)

Sonuç olarak, şu anda 2,51 dolar seviyesinde bulunan Ripple daha ne kadar yükselir bilinmez ama hem teknolojisi hem arkasındaki geliştirici ekibi hem de yatırımcıları göz önüne aldığında, geleceğinin oldukça parlak gözüktüğü söylenebilir. Bu nedenle dijital para birimi alanında en iyi yatırımlardan biri olması muhtemel.

Batuhan Özkan

İşletme Lisans derecesine sahip olan Batuhan Özkan, özel bir firmada Müşteri Operasyonları bölümünde çalışıyor. İş dünyası, girişimcilik, kariyer, para kazanma yolları, yeni iş fikirleri ve iş yaşamı konularında araştırmalar yapan Özkan, hazırladığı içeriklerle Konupara’ya katkı sağlıyor. E-posta: batuhanozkan@konupara.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir