Ripple nedir? Dijital para kritik bir eşiği nihayet aştı
Yüzlerce kripto para birimi arasından hızla öne çıkan ve kısa sürede dijital para birimi yatırımcılarının portföyünde kendine yer bulan kripto bir varlık var: Ripple veya XRP.
Ripple’ın arkasındaki ekip, herhangi bir para birimini saniyeler içinde başka bir para birimine dönüştürmeyi, hem yerel hem de ülkeler arası para transferlerini hızlandırmayı deniyor. Bu, esasen finansal kurumlar aracılığıyla gerçekleşecek; yani PayPal gibi perakende benzeri ödeme işlemleri yoluyla değil.
Piyasa değeri bakımından dünyadaki dördüncü en büyük kripto para birimi olan Ripple’ın piyasa değeri 40 milyar doları buluyor.
Ripple’ın fiyatı, 22 aralık tarihinde bir dolar engelini aşarak 1.37 dolara yükseldi. Sonraki günlerde değeri bu rakamın biraz altına gerileyen kripto para şu anda 1.02 dolar seviyesinde işlem görüyor. Ancak, önemli olan bu kripto paranın bir dolarlık kritik eşiği aşmasıydı.
Aralık ayının başında 0.24 dolar gibi düşük bir fiyatla satılan dijital para biriminin fiyatında, ayın ortalarına doğru belirgin bir artış kaydedildi. Bu, Ripple’ın şu anki fiyatı göz önüne alındığında yaklaşık yüzde 470’lik bir artış anlamına geliyor. Yılın ilk aylarında bir Ripple’ın 0,006 dolar fiyata sahip olduğunu hesaba katarsak bu da sene başından bu yana yaklaşık yüzde 1,700’lük bir artış yaşandığı anlamına gelir.
Bitcoin, ethereum, litecoin ve bitcoin cash gibi diğer kripto para birimlerinin değerinin artması, son zamanlarda Ripple’a yönelik iyimserliği de körükledi. Bununla birlikte, en büyük kripto para borsaları arasında yer alan Coinbase’in Ripple’ı alım-satıma açacağı spekülasyonu da fiyat artışında etkili oldu. Fakat Coinbase’in henüz bu yönde bir adım atmadığını da eklemek gerekiyor.
Ripple tıpkı diğer kripto varlıklarında olduğu gibi yatırımları veya yatırım getirisini garanti etmiyor.
Ancak Ripple savunucuları, bu kripto paranın eski finansal sistem ile yeni finansal sistem arasındaki bir köprü olduğunu ve Ripple’ın rakiplerine kıyasla daha güçlü kararlılık, hız ve güvenlik sağlayan finansal işlemler için kullanılmak üzere tasarlanan bir varlık olduğunu öne sürüyor.
Yakın bir tarihte önemli birkaç kurum, Ripple’ın teknolojisini denemekle ilgilendiklerini belirtmişti. Bu kurumlar arasında UBS, Bank of Montreal (BMO), BBVA, American Express, Yapı Kredi’nin ortaklarından UniCredit ve Türkiye’den Akbank bulunuyor.
Fintech, finans ve teknoloji uzmanlarından oluşan Ripple ekibi, platformun büyümesini sağlamanın bir yolu olarak ileri ki dönemlerde American Express ile anlaşma yapılması gibi büyük finans kuruluşlarla olan ortaklıklarını daha fazla genişletmeye odaklanıyor.
2012’de bir ödeme ağı ve dijital para olarak ortaya çıkan ve Londra, San Francisco, Sidney, Hindistan, Singapur ve Lüksemburg’da ofisleri bulunan şirket şu an 50’den fazla kripto para borsası üzerinde işlem görüyor ve en azından şu anda büyümeye yeterince hazır gibi göründüğü söylenebilir.