Ripple’ın fiyatı neden son bir yılda çarpıcı şekilde yükseldi?
Bugün var olan yüzlerce kripto para birimi arasında, bitcoin en popüler olanlardan birisi. Dijital para, geçen seneki meteorik yükselişinin ardından dünya çapında daha fazla ilgi görmeye başladı. Ocak ayının başında 1,000 dolar olan bir bitcoinin fiyatı 2017 sonunda 15,000 dolara yükselerek yüzde 1,400 artış kaydetti.
Fakat başka bir dijital para birimi olan Ripple (XRP olarak da bilinir), aynı dönemde benzer büyüklükte bir artış yaşadı. Bir XRP 1 Ocak 2017’de 0.006368 dolar değerinde iken 22 Ocak 2018 itibarıyla fiyatı 1.39 dolara yükseldi ve bir yıldan biraz fala bir sürede 217 kat artış kaydetti.
İçindekiler
Neden fiyatı son bir yılda çarpıcı şekilde yükseldi?
Kripto para, merkezi San Francisco’da bulunan bir fintech şirketi olan Ripple tarafından geliştirildi ve küresel finans işlemlerini kolaylaştıracak daha iyi bir yol sunma hedefi ile ilk kez 2012’de piyasaya çıktı.
Şu anda, küresel bankalararası işlemlerin çoğu SWIFT ağı kullanılarak yapılıyor. Uluslararası Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Kurumu (SWIFT), 10.000’e aşkın üye kuruluşa sahip ancak SWIFT ağı kullanılarak yapılan uluslararası ödemeler yaklaşık üç gün sürüyor.
Ripple blockchain teknolojisini kullanarak uluslararası bir ödemeyi saniyeler içinde tamamlayabiliyor. İşlemleri daha hızlı hale getirmenin yanı sıra, şirketin kurumsal blockchain ürünü olan RippleNet daha az maliyetli.
Şirkete göre, bankaların SWIFT ağından RippleNet’e geçmeleri durumunda ortalama yüzde 60 oranında tasarruf yapabilmeleri mümkün oluyor.
Ripple, şimdiye kadar 100’den fazla finans kuruluş ile ortaklık kurdu. Listede bankalar, ödeme sağlayıcıları ve kredi kartı şirketleri yer alıyor.
Paraları uluslararası alanda aktaran bu sistem, Ripple’ın XRP isimli kripto para birimini kullanıyor.
Büyük çaplı ortaklıklar fiyat artışının en önemli nedenleri arasında
ABD merkezli büyük bir finansal hizmetler şirketi olan American Express (Amex), yakın zamanda Ripple ile bağlantı kurdu. Fintech şirketi, Amex müşterilerine ABD’den İngiltere’ye gerçek zamanlı para transfer olanağı sunmaya başladı.
Ripple’ın müşterileri arasında Fransa’nın önde gelen bakalarından Credit Agricole, Uruguay’ın dLocal’ı ve Brezilya’nın Bexs Banco’su da yer alıyor.
Geçen yılın sonunda, üç büyük Japon kredi kartı şirketi de Ripple’ın teknolojisini kullanmaya başlayacaklarını açıkladı. Buna ek olarak, 61 Japon bankadan oluşan bir grup olan Japan Bank Consortium, iki lider Kore bankası olan Woori Bank ve Shinhan Bank ile koordinasyon içinde bir pilot proje başlattı. Pilot proje, Japonya ve Kore arasında para transferi yapmak için Ripple’ın ödeme sistemini kullanıyor.
Geçtiğimiz haftalarda Ripple MoneyGram ile de bir ortaklık kurduğunu açıkladı. Buna göre ABD’nin para transfer devi MoneyGram XRP kullanarak ödemeleri kolaylaştıracak.
Sadece 100 milyar XRP yaratıldı ve şu anda 38 milyarlık kısmı dolaşımda
Ripple’ın daha doğrusu RippleNet ağının işlemler için kullandığı para birimi XRP, bitcoin ve diğer kripto para birimlerinden alışık olduğumuzun aksine “madencilik” yöntemleri ile değil, şirket tarafından doğrudan üretildi.
Şirket, 100 milyar XRP yarattı ve yaklaşık 38 milyarlık kısmını dolaşıma soktu. Kalan paralar ise şirket tarafından tutulmaya devam ediyor.
Buna ek olarak, her ay bir milyar XRP şirket tarafından dolaşıma sokulabilir. Her bir XRP şu anda 1.39 dolar seviyesinde işlem görürken, dolaşımdaki 38 milyara yakın XRP’nin piyasa değeri 54 milyar dolar civarında. Bu, bitcoinin 200 milyar dolara yakın piyasa değerinden önemli derecede düşük ancak XRP hızlı bir şekilde olgunlaşıyor gibi gözüküyor.
Ripple’ın fiyatı yükselmeye devam edecek mi?
Spekülatörler ve yatırımcıların dijital para birimlerine gösterdikleri ilginin çeşitli nedenleri var. Öncelikle, Ripple teknolojisinin gerçek dünyada kullanılabileceği görüldü ve yüzü aşkın finans kuruluşu RippleNet’i benimsedi.
Şirketin ürünü ABD, Avrupa, Asya ve Güney Amerika’daki finans kuruluşları tarafından kabul edildi. Bu tip önemli gelişmelerin ortaya çıkması ve bu teknolojiyi kullanan şirketlerin sayısının artması durumunda Ripple fiyatlarında geleceğe yönelik daha fazla artış öngörülebilir.
Öte yandan Ripple’daki fiyat artışının bir başka nedeni, yakında Coinbase platformunda işleme açılacağına yönelik söylentilerin arması idi. Lakin şu anda, Coinbase sadece bitcoin, ethereum, litecoin ve bitcoin cash işlemlerine izin veriyor.
Bununla birlikte, Coinbase’in Ripple’ı veya herhangi bir başka kripto para birimini yakın zamanda işlemlere açmayı düşünmediğini açıklamasının ardından, Ripple’ın fiyatı, 2018 yılının başında gördüğü 3.20 dolarlık zirve seviyesinden şu anki seviyeye geriledi.
Ripple, son derece verimli ve ekonomik uluslararası ödeme hizmeti oluşturmak için blockchain teknolojisini başarıyla kullanmaya başladı. Bununla birlikte, işletme modelinin ve şirketin kripto para biriminde elde ettiği astronomik değerlemelerin ne kadar doğru ya da yanlış olduğunu belirlemenin de şu an için hiçbir yolu yok.
XRP’nin fiyatı ilerleyen dönemlerde yukarı doğru ilerlemeye devam mı edecek? Ya da çakılacak mı? Bu soruları belirli bir derecede kesin olarak cevaplamak olanaksız olsa da, XRP fiyatı muhtemelen bir süre daha yüzde 30, yüzde 40 ve yüzde 50 veya daha fazla oranlarda düzenli olarak dalgalanmayı sürdürecek gibi gözüküyor.