Kripto Para Piyasasındaki Yeni Fırsat: Stellar Lumens
Bitcoin gibi diğer büyük dijital para birimleri yılbaşı haftasında keskin bir düşüş yaşarken, bir başka dijital para Stellar Lumens dikkat çekici bir yükseliş oranıyla haftaya başladı.
XLM (Stellar Lumens’in kısaltılmış hali) aralık ayının son haftasından bu yana yüzde 100’ün üzerinde bir artış gösterdi ve en azından kısa vadede sağlam bir yer edindi.
Ripple’a benzer şekilde çalışan ve benzer bir mantığa sahip olan XLM, Ripple’dan farklı olarak merkezi olmayan bir altyapı kullanıyor. Kripto paranın kısa süreli yükselişinin temel nedenlerinden belki de en önemlisi bu.
Kısaca
Stellar Lumens henüz medyanın dikkatini çekmemesine rağmen güçlü bir büyüme kaydetti
Ripple’ın son iki aydaki büyümesine baktığımızda bunun çoğunun, Asya ve Amerika’daki American Express işbirliği gibi bazı büyük pazarlama operasyonlarının etkisi ve medyanın ilgisinden kaynaklandığı görülüyor.
Diğer yandan Stellar şimdiye kadar herhangi bir pazarlama operasyonu yapmadı ve hatta medyanın da ilgisini şu ana kadar çok fazla çekmedi. Dijital paranın medyada ilgi görmeye başlaması halinde, büyüme potansiyelinin daha da artacağı söylenebilir.
Stellar Lumens’in arkasında merkezi olmayan sağlam bir teknoloji var
2014 yılında Ripple’daki bir ayrılığın sonucu olarak ortaya çıkan Stellar, Ripple ile çok benzer bir şekilde çalışıyor. Stellar da tıpkı Ripple gibi düşük maliyetlerle ülkeler arası hızlı para transferleri gerçekleştirmeyi hedefliyor.
Bununla birlikte, Ripple’ın merkezi yapısından farklı olarak Stellar merkezi olmayan bir yapıda çalışıyor. Ripple’ın merkezileştirilmiş yapısı, kripto para birimlerinin en büyük avantajının merkezi olmayan yapısı olduğunu savunan birçok kişiyi uzaklaştıran bir özellik. Stellar ise kripto paralardaki temel işleyişin merkezden uzaklaştırılmış olması gerektiği inancına sıkı sıkıya bağlı kalmış olmasıyla dikkat çekiyor.
Stellar’ın daha şimdiden umut vadeden ortaklıkları var
Genellikle büyük bankalar ve finans kuruluşları üzerine odaklanan Ripple’ın aksine Stellar, farklı ülkeler arasındaki para alışverişi ve işlem piyasalarının gelişimi önündeki engellere yönelik bir takım sorunları da çözmeyi amaçlıyor.
Stellar Lumens, Avrupa ve Filipinler arasında gerçek zamanlı ödemelere şu anda izin veriyor ve 2018’in ilerleyen günlerinde Orta Doğu ve Afrika’yı da listeye eklemeyi planlıyor.
Ayrıca ABD’nin en büyük bilişim teknoloji şirketlerinden birisi olan IBM, bazı büyük bankalarla ülkelerarası bir ödeme sistemi geliştirmek için Stellar’ın ağını kullanıyor. Ünlü danışmanlık firması Deloitte de Stellar’ın ortakları arasında yer alıyor.
Stellar Lumens yükselişe devam edebilir mi?
Büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen Stellar’ın Bitcoin gibi büyüme seviyelerine ulaşmasını engelleyebilecek iki kritik durum var.
Öncelikle, Stellar’ın işlemleri yoğun düzeyde BTC ve ETH’ye dayanıyor. Stellar’ı işlemlere açan borsaların çoğu bitcoin ve ethereum’a karşı takasa izin veriyor. Dijital para biriminin geleceği açısından mutlaka ABD doları ile daha yakın bir bağ oluşturması gerekiyor, zira bitcoin’deki düşüş devam ederse Stellar bu durumdan olumsuz etkilenebilir.
İkinci kritik durum, Stellar’ın en büyük rakibinin Ripple olması. Her ikisinin de teknolojileri benzer şeyler yapmaya çalışıyor. Yani küresel bir ödeme ağı olmak istiyorlar. Stellar Lumens kâr amacı gütmeyen bir vakıf, Ripple ise para kazanmayı seviyor ve bu nedenle stratejik pazarlama faaliyetlerine ağırlık veriyor.
Tabi Stellar daha az gelişmiş pazarlara odaklanmayı tercih edebilir ve Ripple girmeye çalışmadan önce bu pazarlarda istikrarlı bir şekilde büyümeye başlayabilir. Böyle bir durumda yükselişin devamı da beklenebilir.
En azından merkezi olmayan yapısı ve bundan kaynaklı çekiciliği göz önüne alındında, Stellar’ın 2018’in ilk yarısında 1 dolara ulaşması muhtemel gibi gözüküyor, dijital paranın şu anki fiyatı 54 sent seviyesinde.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »