EkonomiKişisel Finans

6 Adımda Kişisel Finans Planınızı Yapın ve Tasarrufa Geçin

Kişisel bir finans planı oluşturarak kısa sürede, gelirlerinizi en yararlı seviyede kullanabilirsiniz. Bazı temel, mali açıdan muhafazakar bütçeleme teknikleri uygulayarak, tasarrufa geçebilir ve gelirlerinizi maksimum seviyede kullanabilirsiniz, öte yandan varsa borçlarınızı kısa sürede ödeyebilirsiniz.

Kişisel finans planlamasına başlamadan önce; ödemeniz gereken faturalar, krediler ve mevcut gelirleriniz hakkında biraz bilgi toplayın.

6 Adımda Kişisel Finans ve Gelecek Planı

1# – İlk olarak aylık faturalarınızın toplam miktarını hesaplayın. Kira ya da ipotek ödemeleri, bankalardan kullandığınız ihtiyaç kredileri, öğrenci kredileri, su ve cep telefonu, internet faturası hatta TV yayınlarına verdiğiniz ödemeler dahil tüm giderlerinizi topladığınızdan emin olun.

2# – Aylık net giderlerinizi bulmak için maaşınızı saptayın. Bunu yaparken sosyal güvenlik primi ödemelerinizi, vergilerinizi ve diğer kesintileri maaşınızdan düşün. Eğer daha önce bir tasarruf programına katıldıysanız, ya da cep harçlığı gibi bir tutar ayırdıysanız bu aylık gelir rakamınıza dahil olacaktır, hesaplarınıza bunları eklemeyi unutmayın.

3# – Aylık giderleriniz için gelir oranınızı dengeleyin. Konut gideri önemli ölçüde bu yüzdeyi aşıyorsa, daha uygun konut bulma ya da bir ev arkadaşı alarak maliyeti dengelemeye çalışın. Aynı şekilde kalan aylık gelirinizin analizini yapın.

4# – Yiyecek, eğlence ve giysi alışveriş gibi tüm harcamalarınızın aylık analizini yapın. Ayrıca diğer aylık ödeme yükümlülüklerinizi bu miktara ekleyin, aylık gelirinizden bu toplamı çıkartın. Eğer arta kalan geliriniz beklentinizin altında kalıyorsa, eğlence gibi gereksiz giderlerden bazılarında tasarruf yapma yoluna gidin.

5# – Bir tasarruf için gelirinizin yüzde 10 veya daha fazlasını ayırmaya çalışın. Gelecek planlarınızı dikkate alın ve hedeflerinizi oluşturun. Alışveriş yapmadan önce indirimlerden faydalanın, bir şey almadan önce alternatiflerini araştırın ve bütçenize uygun hareket edin.

6# – Yeni bütçenizle aylık hesaplarınızı düzenli olarak analiz edin ve harcamalarınızı oluşturduğunuz planlara göre yapın. Ufak tefek şeylere hergün harcama yapıyorsanız bu alışkanlıklarınızı kısa sürede düzletebilirsiniz.

Son olarak; eğer aylık harcamalarınızın toplamı gelirlerinizi geçiyorsa hemen harekete geçin!

Konupara Ekibi

Konupara Ekibi, okuyucu ihtiyaçlarını analiz ederek para yönetimi, birikim, krediler, kredi kartları, kredi notu, mevduat hesapları gibi bankacılık ürünleri ve yatırım konularında araştırmalar yapıp kapsamlı yazılar hazırlıyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir