7 Maddede Rusya Ekonomisi
Uzunca bir süredir Rusya ekonomisi kan kaybediyor. Rusya’daki evsizlerin sayısı ve yoksulluk her geçen gün artıyor. Uluslararası Şeffaflık Örgütü tarafından yayınlanan Yolsuzluk Algısı Endeksi‘nde de ortaya koyulduğu gibi Rusya’da yüksek derecede yolsuzluk düşüncesi de uzun yıllardır hakim.
Rusya’nın en büyük ekonomik faaliyeti sahip olduğu enerji kaynaklarıyla ilintili. Rusya ihracatının yüzde 70’ini enerji kaynakları oluştururken, petrol devlet gelirlerinin yüzde 50’sini doğrudan oluşturuyor. Petrol fiyatlarının 1 yıl içinde yaklaşık yüzde 65 değer kaybetmesi, tahmin edebileceğiniz gibi devletin elde ettiği geliri büyük ölçüde olumsuz etkiliyor.
Diğer taraftan, 2010 yılından beri yatırımcıların terk ettiği Rusya, 2014 yılında Kırımı ilhak etmesiyle, Batı ülkelerinin ekonomik yaptırımlarıyla da mücadele etmeye devam ediyor.
Rus ekonomisi hakkında bilinmesi gereken 7 şey:
Ruble.
Rus rublesi euro ve dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. 16 Aralık 2015’te Rus rublesi, dolar karşısında 70,83 seviyesini gördü. 1998 krizinden bu yana ruble en büyük değer kaybıyla rekor kırdı.
Enflasyon.
Avrupa Birliği’nin Rusya’ya karşı yaptırımlarını 6 ay daha uzatması ve Rusya’nın da Türkiye ambargosu sebebiyle, başta sebze-meyve olmak üzere gıda fiyatlarında artış gerçekleşti. Rusya’da tüketici fiyatları Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 0.8 artış gösterdi. Sene başından bu yana fiyatlar yüzde 12,7 yükseldi.
Faiz oranları.
Rusya Merkez Bankası, Ukrayna krizi ve yaptırımlar sebebiyle değer kaybetmeye devam eden rubleyi kontrol altına alabilmek için faiz oranlarını 1998 krizinden bu yana en yüksek artırımla yüzde 17’ye çıkarmıştı. Sene başından bu yana ise faiz oranları aşamalı olarak 6,0 puan indirildi.
Petrol.
Yüksek petrol çıkarma maliyetleri nedeniyle petrol ihracatçısı diğer ülkelere nazaran zor durumda olan Rusya, petrol fiyatlarının değer kaybetmesiyle zor günler yaşamaya devam ediyor. Haziran 2014’te 111,8 dolardan işlem gören Brent petrol 6 ay içinde yaklaşık yüzde 65 oranında değer kaybına uğradı. Bu durum gelirinin yaklaşık yüzde 50’sini petrol ihracatından karşılayan Rusya’ya zarar vermeye devam ediyor.
Durgunluk.
2015 yılı içinde yüzde 4.1 küçülen Rusya ekonomisinin 2016 yılında daha da zorlanacağı belirtiliyor. IMF, 2016 yılında Rusya’nın gayri safi milli hasılasının 0,6 düşeceğini öngörüyor. Rus yetkililer ise yüzde 1 ya da 2 büyüme bekliyor.
Altın ve Döviz rezervleri.
Rusya’nın altın ve döviz rezervleri gerilemeye devam ediyor. Altın ve döviz rezervleri 10 Aralık’ta açıklanan verilere göre 0,5 milyar dolar geriledi.
Sermaye çıkışı.
Uzun bir süredir Rusya’da sermaye kaçıyor. Rusya Maliye Bakanlığı’nın tahminlerine göre bu yıl sermaye çıkışı 70 milyar dolar. 2016’da sermaye çıkışının 60 milyar dolar seviyesini aşmayacağı belirtiliyor. Rus yetkililerinin 2014 yılı tahminlerine göre 118 milyar dolar olan sermaye çıkışı, beklentilerin oldukça üstünde 151,5 milyar dolar ile rekor kırmıştı.