Ekonomi

Geleceğin Endüstrisi: Asteroit Madenciliği

İnsanoğlu bir asteroite bile ulaşabilse madencilik endüstrisi baştan aşağı değişebilirdi. Uzaydaki pek çok asteroitin kentilyonlarla değer üretebileceği düşünülüyor. Dünyanın 660 milyar dolarlık yıllık ham metal üretimi piyasası olduğu düşünülürse böyle bir durumun yaratabileceği etkiler oldukça açık ve tahmin edilebilir.

Yer kabuğu çıkarması zor ve kar seviyesi düşük materyallerle doluyken uzayda yer alan birçok asteroit, saf metalden oluşuyor. Mesela X-tipi asteroitlerin, yoğun ve metalik çekirdeklerinin kabuklarından ayrılmasına sebep olan çarpışmalar sonucu tozlaşmış büyük asteroitlerin kalıntıları oldukları düşünülüyor.

Dünyaya nispeten yakın bu X-tipi asteroitlerden herhangi birinin insanlık tarihinde kazılan toplam platinden daha fazla platine ev sahipliği yaptığına inanılıyor.

Dünyaya yakın madencilik hedefleri

Planetary Resources ve Deep Space Industries sektörü oluşturan ve asteroid madenciliğinin gelecekteki önemini gören madencilik şirketleri arasında yer alıyor. Şimdiden geleceğe yönelik hedeflerini belirleyen şirketler, madenciliği bambaşka bir boyuta taşımanın hayallerini kuruyor.

İki şirket de yakın vadede ulaşmanın en kolay olacağı Dünya’ya yakın asteroitlere yoğunlaşıyor ve bunlar üzerine araştırmalar gerçekleştiriyor. Raporlara göre bu şirketler şimdiye kadar yörüngeleri dünyaya yakın olan 15,000’den fazla nesne keşfetmişler.

Planetary Resources, bunlardan özellikle sekiz tanesini potansiyel hedef olarak belirleyip halka açık olarak listelerken, Deep Space Industries ise ilgilerinin altı çok ilgi çekici hedefe odaklandıklarını açıklıyor.

Bu asteroitler, asteroit madenciliğinin fizibilitesi açısından önemli olacak ve bunların en büyük avantajları nispeten yakın ve erişilebilir olmaları. Şu ana kadar belirlenebilen hedeflerin çoğu 300 metre yarı çapında ve düzenlenecek bir seferin potansiyel bir ekonomik geri dönüşü tam olarak net değil.

Kentilyonluk hayal: asteroit kuşağı

Asteroit madenciliğinin en heyecan verici kısmı ise Mars ve Jüpiter arasında uzanan asteroit kuşağının kendisi… Burada 1 milyondan fazla asteroit var ve 200’den fazlası 100 km yarıçapından geniş.

NASA bu kuşağın 700 kentilyon değerinde bir hazine olduğunu tahmin ediyor. Yani astreoit kuşağındaki tahmin edilen hazine tüm dünya nüfusuna eşit şekilde dağıtılırsa, bu her bir kişiye yaklaşık olarak 100 milyar dolar düşeceği anlamına geliyor.

Asteoid madenciliğinin mümkün olabilmesi için şu anda pek çok teknik zorluk ve engel olduğu biliniyor. Şu anki durumuyla NASA, üç yıl sürecek keşif çalışmalarının ardından Bennu asteroitinin yüzeyinden (60-2000 gram arası) bir numune getirmeyi hedefliyor ve bunun bedelinin dahi yaklaşık olarak 1 milyar dolar olacağı belirtiliyor.

Asteroit madenciliğinin büyük ölçekte yapılması halinde robotlar, uzay araçları ve şu anda geliştirilmemiş yeni teknolojiler gerektireceği ve eğer gerçekleşirse yapılacak seferlerin trilyonlarca dolar masrafı olacağı ve başarısızlık ihtimalinden dolayı çok büyük bir risk içereceği düşünülüyor.

Asteroit madenciliği büyük ölçekte yapılmaya başlanana kadar da muhtemelen dünyaya yakın asteroitler, girişimci asteroit madenciliği şirketleri için verimli test ve araştırma alanları olarak kalmaya devam edecek.

Burak Eroğlu

Burak, ekonomi başta olmak üzere küresel yatırım trendlerine yönelik yoğun araştırmalar yapıyor. Bütünleştirerek yazılara döktüğü araştırmalarını hem profesyonel hem de amatör yatırımcılar için karmaşıklıktan uzak bir tonda anlatıyor. Konupara için yazdığı 300’den fazla makalesi bulunuyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir