Dünya ekonomisi bir meteorun keşfiyle çöker mi?
Son yıllarda Dünya dışında çok önemli gelişmeler yaşanıyor ve bazı ülkeler hiç olmadığı kadar uzay çalışmalarına ağırlık vermiş durumdalar.
Bunun basit bir gelişmişlik veya gövde gösterisi olduğunu düşünebilirsiniz ama bu konudaki Soğuk Uzay Yarışı çoktan sona erdi. Yeni yarışın esas konusu: uzay madenciliği.
Uzay, katrilyon dolar değerinde madenlere sahip olduğu bilinen göktaşı ve asteroit kuşaklarıyla dolu.
Bilim insanları, ortalama 750-800 metre genişliğindeki her bir asteroitten 6 milyar dolar değerinde 130 ton platin çıkarılabileceğini belirtiyor.
Bir süre önce Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta 55 Cancri e adlı bir gezegen keşfedilmişti. Gezenin üçte birinin elmastan oluştuğu belirtilmişti. Dahası gezegen Dünya’dan yaklaşık iki kat daha büyük.
Sene başında Amerikan Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), Jüpiter ve Mars gezegenleri arasında yer alan bir göktaşında yaklaşık 10 bin katrilyon dolar değerinde altın, nikel ve demir tespit ettiklerini açıkladı. Dünya ekonomisinin büyüklüğünü göz önüne alındığında bu pek de iyi bir haber değil.
Dünya ekonomisinin toplam değeri yaklaşık 73.5 trilyon dolar ve NASA’nın son keşfettiği göktaşının değerinin 10 bin katrilyon dolar olduğu belirtiliyor. Bu değer dünya ekonomisinin 137 bin katına denk geliyor. NASA, 10 bin katrilyon dolar değerinde madenlere sahip olduğu belirtilen göktaşına 2023 yılında gidileceğini de açıkladı.
Bilim insanları, NASA’nın son keşfinin dünya ekonomisinin çökmesine neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Henüz Uzay’dan Dünya’ya maden getirilemiyor olsa da bu durum çok uzun sürecek gibi gözükmüyor. Çünkü Birleşik Devletler’in gelecek yıl 2018’de trilyonlarca dolar değerinde madene sahip olan göktaşı Bennu’ya inmesi ve ilk uzay madenciliği çalışmalarına başlaması bekleniyor.
Şimdilik NASA değerli maddeleri Dünya’ya nasıl getireceğini bilmiyor fakat Japonya Uzay Ajansı’nın Hayabusa isimli uzay aracı, 2010 senesinde 25143 Itokawa astreoidinden Dünya’ya birkaç parça toz getirmeyi başarmıştı.