Ekonomi

Ekonomik Krizin 5 Büyük Göstergesi

Ekonomik kriz var mı, yok mu sürekli tartışılan bir mevzu. Ekonomik krizin varlığını tespit edebilmemiz için bazı ekonomik göstergeleri ve sonuçlarını takip etmemiz gerekir.

Ekonomide kabul edilen kriz göstergelerinin en önemlilerini sıraladım ve hangi kavramın ne anlama geldiğini basitçe anlattım.

Herhangi bir ülkenin ekonomik krizde olup olmadığı sonucuna aşağıda göreceğiniz 5 büyük göstergeyle ulaşabilmemiz mümkündür.

1. Enflasyon

Daha önce enflasyon nedir adlı yazıda detaylarıyla enflasyondan ve etkilerinden bahsetmiştim. Ekonomik krizin en büyük göstergelerinden ilki enflasyondur. Bu kavram fiyatlar genel seviyesinin sürekli olarak yükselmesi anlamına gelir. Enflasyonun başladığı bir ülkede gelecek tahmini yapmak zor olduğundan dolayı üreticiler üretimlerini azaltır veya durdururlar. Aynı şekilde yatırımcılarda yatırımlarını durdururlar. Bunların sonucunda da ekonomik büyüme düşer. Enflasyon herkes tarafından hissedilebilir. Fiyatlar genel seviyesi sürekli olarak yükseliyorsa bunu fark edebilirsiniz.

2. Deflasyon

Kriz göstergelerinden bir diğer önemli olanı ise deflasyondur. Basitçe deflasyon, piyasadaki fiyatların sürekli düşüş yönünde hareket etmesi anlamına gelir. Bu durum üreticilerin üretimlerini, yatırımcılarında yatırımlarını ertelemesine sebep olur. Sonuç olarak deflasyon da ülke ekonomisinin büyümesini engeller.

3. Resesyon

Üçüncü ekonomik kriz göstergesi de resesyondur. Bu kavram ekonomideki kısa süreli durgunluğu ifade eder. Uzun bir resesyon dönemi yaşanan ülkede depresyon olur ve ekonomik kriz baş gösterir.

4. Depresyon

Bir diğer göstergede depresyondur. Ekonomide bahsedilen depresyon, ülke ekonomik faaliyetlerinin uzun süreli aşağı yöne hareket etmesi anlamına gelir. Resesyondan farklı olarak ekonominin daha uzun süreli gerilemesi olarak açıklanabilir ve ekonomik kriz göstergesidir.

5. Stagflasyon

Ülke ekonomilerinde enflasyon ve resesyonun aynı anda yaşandığı durum stagflasyon kavramıyla ifade edilir. Böyle bir durumda fiyatlar genel seviyesi yükselirken aynı anda ekonomi de durgunlaşır.

Toparlayacak olursak, bir ülkede ekonomik krizden bahsedebilmemiz için; enflasyon, deflasyon, resesyon, depresyon ve stagflasyon gibi durumların yaşanması beklenir.

Eray Bozan

Eray, eski bir Konupara yazarı. Yazarlığı süresi boyunca ilgili olduğu kişisel finans, yatırım ve ekonomi gibi belli başlı alanlarda yazılar hazırladı.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir