eSpor, milyar dolarlık bir sektör yaratmaya çok yaklaştı
Elektronik spor olarak da bilinen eSpor, elektronik sistemler ve video oyunları sayesinde yaratılan bir çeşit rekabet türüdür. Bu dijital spor türü milyonlarca insanın online olarak, sporun fiziksel yanı olmasa da rekabet ve finansal yanını yaşamasına sebep oluyor.
Deloitte Global, eSporun 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 25 artışla 500 milyon dolar gelir yaratacağını ve 150 milyon düzenli ve düzensiz izleyici kitlesini kendisine çektiğini söylüyor. Araştırma firması SuperData’ya göre ise rakamlar daha da yüksek, SuperData dünya çapında eSpor piyasasının 2016’da 900 milyon dolara ulaşacağını öngörüyor.
İnsanların oturup büyük para ödülleri kazanmak için rekabetçi bilgisayar oyunları oynayan oyuncuları izlemesi kimilerine tuhaf gelse de özellikle de yeni jenerasyondan pek çok kişi için bu, hayatlarının ayrılmaz bir parçası durumunda ve bu ilgi milyonlarca dolarlık bir sektörü oluşturuyor. Gerçi küçüklüğümüzde bile Atari salonunda Street Fighter oynarken arkada izleyici olarak toplanan kalabalık eSpor’un potansiyelini anlama açısından önemli bir işaret.
Günümüzde bir eSpor organizasyonu 50 bine yakın izleyiciyi kendine kolaylıkla çekebiliyor ve on milyonlarca kişi de internetten bu organizasyonu takip edebiliyor. Geleneksel sporlara göre organizasyon sayısı az olsa da bu sayı her geçen yıl hızla artıyor ve bazı önemli eSpor organizasyonları izleyici konusunda basketbol ve futbolun önemli maçlarıyla yarışıyor.
2016’daki eSpor gelir artışı, çoğu geleneksel spordan fazla ve eSpor’un 2018’de çok daha büyük sıçramalar gerçekleştireceğini ve milyar dolarlık bir sektöre dönüşeceğini öngören uzmanlar var.
Teknoloji ve medya şirketlerinin eSpor’a ilgisi de artmış vaziyette. Bunda hedef kitleleriyle eSpor kitlesinin uyumlu olması da oldukça etkili. eSpor kitlesinin dörtte üçünü Y Kuşağı denen 18-34 yaşındakiler oluşturuyor ve yüzde sekseni erkeklerden oluşuyor. Y Kuşağı yanında Z jenerasyonunu da bolca barındıran bu kitle, çok fazla TV izlemeyen ve bu nedenle geleneksel reklamlarla kendilerine ulaşmanın daha zor olduğu ve araştırmalara göre alım gücü yüksek bir topluluğu oluşturduğu için eSpor’un reklam sektörü için de değerini oldukça yükseltiyor.
Sponsorluk ve eSpor ünlüleri ve yetenekleriyle anlaşmalar sağlamak geleneksel sporlara göre daha ekonomik. Geleneksel sporların marka anlaşmalarındaki doymuşluğu eSpor’da henüz söz konusu değil ve markaları bu alanda hala büyük fırsatlar bekliyor.
Dünya çapında eSpor yatırımları artıyor
Amazon, 2 yıl önce Twitch’i 1 milyar dolardan az bir rakama satın alırken, İsveç merkezli medya şirketi Modern Times da en eski eSpor firması ESL’i 87 milyon dolara bünyesine kattı. Rus yatırımcılardan da 100 milyon dolarlık yatırım alan eSpor, Kanadalı sinema şirketi Cineplex’ten de maçları sinemalarında gerçekleşecek yeni bir lig oluşturma yatırımı aldı. eSpor’a özel ilk salon da bir sinema zinciriyle ortaklık kurularak İngiltere’de açıldı. Warner Bros. ve Google‘ın da yatırımcıları arasında olan Machinima bir ‘gaming’ ajansı kurdu. Firma CW kanalı ile ortaklıkla eSpor’u TV’de en çok izlenen zaman dilimi olan altın saatler (prime time) yayınına taşıdı. Son zamanlarda diğer TV kanalları da eSpor’dan daha çok bahsetmeye ve görüntüler yayınlamaya başladı.
eSpor’un yakın zamanda futbol ve basketbol gibi geleneksel sporları yakalamasının zor olduğu düşünülse de potansiyel işletme değeri çok önemli ve bu yüzden medya ve teknoloji firmalarının yanında reklamcıların da gözleri eSpor’un üzerinde.
Türkiye’de eSpor’un durumu
eSpor, Türkiye’de de futboldan sonra en çok izlenen spor dallarından biri olarak öne çıkıyor. Türkiye’de ilk profesyonel online spor ligi olan League of Legends’te (LOL), geçen yıl Coca-Cola Zero, TeknoSA, Riot Games ve Gnctrkcll sponsorluğunda Ülker Sports Arena’da gerçekleştirilmişti.
Dünyada olduğu gibi ülkemizde de her geçen gün ilginin büyük oranda artığı eSpor, Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından da destek görüyor. eSpor müsabakalarına katılmak isteyen oyuncuların Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı Gelişmekte Olan Spor Branşları Federasyonu’ndan dijital oyunlar branşı lisansı alması gerekiyor. Ayrıca müsabakalarda yarışmak isteyen takımların bir şirket kurma zorunluluğu da bulunuyor.
Geçen yıl Ülker Sports Arena’da kendi takımıyla yarışan Beşiktaş JK, Türkiye’de profesyonel anlamda eSpor takımını kuran ilk spor kulübü olmuştu. Şu anda Türkiye’de Dark Passage, Space Soldiers, Hardware Arena Gaming, Oyun Hizmetleri ve Ülker’in anasporsoru olduğu Supermassive en başarılı eSpor takımları olarak gösteriliyor.