Ekonomiİş Dünyası

Estonya 1.3 Milyon Nüfusuyla 4 Teknoloji Devine Sahip

Geçtiğimiz haftalarda Estonya başkanı teknoloji firmaları ve kat ettikleri yol hakkında pek mütevazı olmayan açıklamalarda bulundu. Başkan Kersti Kaljulaid, Estonya’nın 1.3 milyonluk nüfusuna karşılık 1 milyar değerlemenin üstünde 4 teknoloji devine sahip olduğunu söyledi.

Teknoloji ve dijitalliğin ülkesi Estonya dünyanın en dijital hükümetine sahip olmanın yanında nüfusuna oranla gerçekten de oldukça büyük teknoloji yatırımlarına sahip.

Sovyet Bloğu’ndan e-Estonya’ya

1991’de Sovyetler Birliği’nden bağımsızlığını kazandıktan sadece 5 sene sonra Estonya Kaplan Sıçraması adı verilen bir kalkınma programı başlatarak bilgisayar ve network altyapılarına yatırım yapmaya başladı.

2000 yılında Estonya, internet erişimini insan hakları arasına sokan ilk ülke olarak tarihe geçti. O zamandan beri de ülke e-Estonia programının bayrağı altında bir hayli başarılı olan teknoloji şirketlerine hamilik yapıyor.

Doğu Avrupa’nın Online Ülkesi

Estonya’da çocuklar birinci sınıfta kodlama öğreniyor ve teknoloji start’uplar’ı bir bir filizleniyor.

Start-up patlamasında Estonya’da doğan ve 8,5 milyar dolara Microsoft’a satılan Skype’nin açtığı yol önemli oldu. Buradan gelen para da yatırımcıları tarafından ülke içinde yeni teknolojik yatırımlara dönüştü.

O zamandan beri ülkenin ev sahipliği yaptığı 3 şirket daha 1 milyar değerlemenin üstüne çıktı: Playtech (bahis yazılımı), Taxify (Baltık ülkelerinin Uber’i) ve TransferWise (para transferi).

Bu süreçte Estonya kendine yatırım yapmaya devam ediyor. E-vatandaşlıkla teknoloji yatırımlarını kendine çeken Estonya milli IP’sini ülke geneline yayılmış bir blokzinciri ağıyla korurken verilerini de siber suçlara karşı Lüksemburg’taki dijital elçilikle güvenlik altına alıyor.

Estonya’nın 22 bin dijital vatandaşı var

Gerçek bir “İnternet Cumhuriyeti” olma yolunda güçlü adımlarla ilerleyen Estonya 3 senedir “e-residency” uyguluyor. Söz gelimi dünyanın farklı ülkelerinden insanlara “dijital vatandaşlık” veriyor.

Başka bir ülkede yaşasa bile, Estonya’dan “dijital oturum” alan girişimciler, Estonya’ya adım dahi atmadan şirket kurabiliyor, veya başka faaliyetlerde bulunabiliyor. Bu durum elbette Estonya devleti için de oldukça faydalı, zira her girişim devlete vergi ödüyor ve ülkenin halihazırda 22 bin dijital vatandaşı bulunuyor.

Teknoloji ve internet girişimcilerine büyük avantajlar sağlayan Estonya, aynı zamanda anayasasında “İnternet ücretsiz karşılanması gereken bir vatandaşlık hakkıdır” ibaresinin yer aldığı ve yakın tarihte tamamen dijital paraya geçmeyi planlayan tek ülke konumda bulunuyor.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu