Evlilik kredisi başvurusu, gerekli şartlar ve hesaplama
Evlilik kredisi, evlenmek isteyen fakat maddi durumu çok da uygun olmayan çiftler için finansal anlamda kolaylık sağlayan etkili bir alternatiftir. Günümüzde birçok banka bu tip kredi paketlerini sunmaktadırlar.
Uygun geri ödeme, vade ve taksit tutarlarıyla alacağınız kredi ile düğün masraflarınızı ya da eviniz için gerekli olabilecek diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabilirsiniz.
Sizler için aklınızdaki tüm soruların cevabını bulabileceğiniz bir yazı hazırladım. En uygun kredi seçenekleri, başvuruların nasıl yapılacağı, bankaların başvurularda ne isteyeceği, nelerin gerekli olacağı gibi cevapların yanı sıra evlilik sonrasında kredi borcuyla başa çıkma gibi gerçekten önemli olabilecek konulardan da bahsetmeye çalışacağım.
Kısaca
Evlilik kredisi nedir
Evlilik kredisi, bankalar tarafından evlenecek çiftlere verilen bir tür tüketici veya sıklıkla bilinen adıyla ihtiyaç kredisidir. Evlilik kredisini benzeri ihtiyaç kredilerinden ayıran tek ve en önemli farkı daha uygun geri ödeme seçenekleri ve kolaylaştırılmış başvuru şartlarıdır.
Burada bir parantez açmak istiyorum. Birkaç yıl önce Aile ve Sosyal Politikalar Bankanlığı aracılığıyla evlenecek çiftlere devlet destekli evlilik kredisi verilebileceği konuşuluyordu, fakat bu destek henüz uygulamaya geçilmedi. Hatırlayacak olursak, bu devlet destekli kredinin bazı şartları şu şekildeydi:
- Evlilik kredisine başvuru yapacak gençlerin 18 ile 24 yaş aralığında olması,
- Evlenecek gençlerin üniversite mezunu olması halinde yaş sınırının 26’ya kadar çıkarılması,
- Verilecek kredi geri ödemelerini 1 yıl erteleme ve çiftlerin çocuk sahibi olmaları durumda 1 yıl ek öteleme imkanı daha verilmesi.
Şeklinde idi, lakin ifade ettiğim şekilde devlet tarafından böyle bir destek ne yazık ki şu anda verilmiyor.
İyi haber şu ki, bankalar tarafından verilen evlilik kredilerinde ise herhangi bir yaş sınırı aranmıyor.
Evlilik kredisi veren bankalar
Evlilik kredisi veren bankalar arasında ülkemizde bankacılık hizmeti veren birkaç büyük banka yer almaktadır. Bir banka “evlilik kredisi” veya “düğün kredisi” adı altında kredi vermiyor olsa bile bu bağlamda ihtiyaç kredisi sınıfında kredi verebilmektedir.
Bu sebeple, bankaların ihtiyaç kredisi avantajlarından da yararlanmayı düşünerek, evlilik için gerekli masraflarınızı da karşılayabileceğinizi unutmayın.
Yapı Kredi
Yapı Kredi, evlenecek çiftler için hazırladığı evlilik kredisi planıyla, nişan, düğün ve evlendikten sonra oturacağınız ev için yapmak zorunda olduğunuz birçok harcamanız için 48 ay gibi uzun vadelerle kredi verebilmektedir.
Geri ödeme hesaplama:
Örneğin, Yapı Kredi’den 10.000 lira tutarında 24 ay geri ödeme seçeneğiyle kredi aldığınızı var saydığımızda, güncel %1,29 faiz oranıyla aylık taksit tutarı 502,03 TL olur. Vade sonunda ise cebinizden çıkacak toplam tutar 12.048,71 TL olur.
Farklı bir örnekle, 30.000 lira tutarında ve bu sefer daha uzun olacak şekilde 48 ay geri ödeme seçeneği ile evlilik için kredi almanız halindeyse, bu rakam için güncel %1,19 faiz oranıyla aylık taksit sayısı 867,76 TL olur. Toplam geri ödeme ise bu hesap için 41.652,66 TL’dir.
Ziraat Bankası
Tüketici kredisi adı altında evlilik için Ziraat Bankası’ndan alacağınız kredi geri ödemesini 48 aya varan vadelerde yapabilirsiniz. Ödeme seçeneklerini ay da bir ya da üç ayda bir şeklinde de belirleyebiliyorsunuz. Yine Ziraat Bankası için örnek bir hesaplama yapalım.
Geri ödeme hesaplama:
Mesela, güncel %1,26 faiz oranıyla 48 ay vadede 20.000 lira kredi almak istediğinizde aylık geri ödeme tutarı 589,01 lira olmaktadır. Almak istediğiniz kredi tutarını Ziraat Bankası’ndan 48 aya varan vadelerle geri ödeyebiliyorsunuz. Bunun haricinde ayda bir ya da üç ayda bir ödeme seçeneklerini de tercih edebilirsiniz.
Türkiye Finans
Katılım bankacılığı alanında faaliyet gösteren Türkiye Finans’ın düğün ve benzeri masrafları karşılayabilmeniz için Evlilik Finansmanı adı altında bir finansman paketi bulunuyor. Faizsiz evlilik kredisi almayı düşünüyorsanız, bu açıdan Türkiye Finans’ı tercih edebilirsiniz.
Geri ödeme hesaplama:
12 – 48 ay geri ödeme seçenekleri ve %1,39 kar payı ile evlilik finansmanını kullanabilirsiniz. Örneğin, 25.000 lira almanız ve 48 ay geri ödeme planını tercih etmeniz halinde aylık taksitler bu planda 760.97 lira olmaktadır.
En uygun evlilik kredisi planını bütçenize göre seçebilmek için ilgilendiğiniz bankalarla görüşerek detaylı bilgi almanızı tavsiye ederim. Bankalar kredi notunuz, gelir düzeyiniz ve ödeyebileceğiniz geri ödeme planlarını size sunabilirler.
Evlilik kredisi başvurusu için şartlar ve gerekli belgeler
Evlilik kredisi başvurusu yapmanız için bankalar bazı şartlar ve haliyle her kredi ürününde olduğu gibi gerekli olabilecek belgeler talep etmektedirler.
- Nüfus cüzdanı,
- Gelir belgesi, maaş bordrosu ya da iş yerinden alınacak maaş yazısı,
- Serbest meslek çalışanları ve işletme sahipleri için son seneye ait vergi levhası ve onaylı bilanço, gelir tabloları, imza sirküleri, kuruluş ve en son ortaklık payını gösterir Ticaret Sicil Gazetesi.
Başvuru için banka şubelerine giderken bu belgeleri yanınızda bulundurmanız gerekir. Başvuruyu tek bir kişinin yapması yeterli olmaktadır.
Örneğin, eğer daha yüksek tutarda krediye ihtiyaç duyuyorsanız, en yüksek ve finansal durumu en uygun müstakbel eşlerden biri başvuru tamamlayabilir. Diğer yandan daha yüksek kredi tutarına ihtiyaç duyuyorsanız, ayrı olarak bağımsız kredi başvurusu da yapmayı düşünebilirsiniz.
Evlilik ve Kredi
Evlilik kredisi alarak evlenmek daha kolay gibi görünse de evliliğiniz ödenmesi gereken borçlarla dayanaksız bir temel üzerine inşa edilebilir. Kredi geri ödemesi bitene kadar mevcut borçlar evliliğinizde kısmı sorunlara veya bazı gerginliklere de sebep olabilir.
Bu sorunlarla yüz yüze gelmeden önce işinizi kolaylaştıracak birkaç konudan daha bahsetmek istiyorum.
Finansal durumunuzu tartışın
Evleneceğiniz kişiyle mevcut ve gelecekteki finansal durumunuzu şimdiden tartışın. Evlilik kredisine gerçekten ihtiyacınız var mı, kredi tutarı finansal durumunuzu zorlayacak mı, ödemeler kim tarafından ve hangi paylarla ödenecek gibi soruların cevaplarını arayın.
Her şeyden önce kartlarınızı açık oynamanız gerekiyor. Evlilik paylaşım gerektirir ve bu paylaşımlara borçlar da dahildir. Kredi ödemeleri dışında oturacağınız ev için de çeşitli masraflarınız olacak; gıda, faturalar ya da benzeri diğer giderlerinizi de göz önünde bulundurmanız sürpriz sorunlarla karşılamanızı en başından engelleyecektir.
Hesaplarınızı birleştirmeyi düşünebilirsiniz
Muhtemelen kısa süre sonra iyi günde ve kötü günde birlikteliğe yemin edeceksiniz, hayatları birleştirmek gerçekten mucizevi bir şey, elbette birleşimi sürdürmekte öyle.
Kredi borçlarınız ve giderleriniz için tıpkı birlikteliğiniz gibi banka hesaplarınızı da birleştirmeyi düşünebilirsiniz. Siz ve eşiniz ortak bir bütçeye sahip olarak, mevcut bütçe üzerinden geri ödemelerinizi planlayabilir ve hatta gelecekte ev sahibi olmak, yatırım yapmak ve emekliliğinizi planlamak için yol haritanızı şekillendirmeye başlayabilirsiniz.
Özellikle evlilik, düğün kredisi gibi yüksek faizli borçları tek bir kişiye yığmak yerine ortaklaşa bütçe planı yaparak bir çift olarak bu yükün üstesinden gelmeyi mutlaka düşünmelisiniz.
Henüz vakit varsa çeyiz hesabı açabilirsiniz
Evlenecek çiftler için devlet destekli çeyiz hesabı ve katkıya dair yönetmelik geçen senin sonlarına doğru yayımlanmıştı.
Mevzuata göre, 27 yaşını aşmayan çiftlerin her biri evlilik tarihinden hemen önce en az üç sene boyunca açacakları çeyiz hesabına düzenli ödeme yapmaları durumunda devletten 5 bin Türk lirasına kadar destek alabiliyorlar.
Eğer evliliğinize henüz daha çok zaman varsa ve şimdiden finansal planlar yapıyorsanız, çeyiz hesabı açarak belirtilen miktarlarda düzenli olarak birikim yaparak hem kendiniz hem de eşiniz adına 5 bin liralık devlet desteğinden de yararlanmayı düşünün. Çeyiz hesabı ve hesap açabileceğiniz bankalar hakkında daha fazla bilgiyi buradaki yazıda bulabilirsiniz.
Aklınızda Yatırım Fikri Varsa Harekete Geçin!
Küresel yatırım piyasasındaki milyonlarca yatırımcıya katılın. Altından, hisse senetleri ve dövize kadar 50'den fazla ürüne erişin. 100.000 TL sanal para ile neler yapabileceğinizi görün.ÜCRETSİZ HESAP OLUŞTURUN »