Gelişmekte Olan Ülkeler Ne İfade Ediyor? Gelişmekte Olan Ülkeler Listesi
Gelişmekte olan ülkeler sıkça duyduğumuz ve denk geldiğimiz ekonomiye dair belirli ifadelerin başında geliyor. Açık bir şekilde gelişmekte olan ülkelere dair düz bir tanım olmasa da bahsi geçen ülkeler yine de ekonomik çıktıları ile ele alınabiliyor.
Ülkeleri gelişmekte olan ülkeler ya da gelişmiş ülkeler olarak gruplandırmak, her sınıftaki ilgili ülkelerin ekonomik ve sosyal sonuçlarını daha iyi göz önüne alıp değerlendirmenin ve anlamanın bir alternatif yolu olarak 1960’larda yaygınlaştı. Ancak o zamandan bu yana hala tartışılan bir konu olmayı sürdürüyor.
Öyle ki gelişmekte olan bir ülke, çoğu durumda ekonomik çıktısı ile belirli bir ölçüye kadar tanımlanabiliyor. Çünkü gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasında çekilecek çizginin nerede olacağı hususunda birtakım tartışmalar yaşanmaya devam ediyor.
Bu makalede, gelişmekte olan ülkeler kavramının ne ifade ettiğini öğrenebilir ve Endonezya, Malezya, Meksika ya da Türkiye’nin de dahil olduğu kapsamlı gelişmekte olan ülkeler listesi gibi bilgileri bulabilirsiniz.
İçindekiler
Gelişmekte Olan Ülkeler Nedir?
Gelişmekte olan ülkeler, kişi başına gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH) düşük olan ve büyük ölçüde birincil sanayi olarak tarımın ön plana çıktığı ekonomilere sahip ülkeleri tanımlayan bir ifadedir.
GSYİH’si düşük olan ve genellikle birincil sanayi olarak tarımın yaygın olduğu, gelişmekte olan ülkelerin, çok farklı tanımlamalara konu olabilmelerine rağmen, ekonomik olgunluğa tam olarak ulaşmaları mümkün olmamıştır.
Gelişmekte olan ülkeler, dünyanın yoksul ülkeleri için çoğu zaman olumlu şekilde kullanılan bir ifadedir. Öte yandan gelişmekte olan ülkeler, yükselen ekonomiler olarak da bilinir.
Gelişmekte Olan Ülkeler Hangileri?
Dünyadaki 6 milyar insanın büyük bir bölümü gelişmekte olan ülkelerde yaşamlarını sürdürür. Birçoğu da tahmin edebileceğiniz üzere kelimenin tam anlamıyla neredeyse sefalet içinde yaşar.
Bu kapsamda örneğin Endonezya, Malezya, Meksika, Filipinler, Tayland ve Türkiye gelişmekte olan ülkeler grubunda sınıflandırılır. İşte en son yayımlanan verilere göre gelişmekte olan ülkeler listesi:
- Afganistan
- Arnavutluk
- Cezayir
- Amerikan Samoası
- Angola
- Antigua ve Barbuda
- Arjantin
- Ermenistan
- Azerbaycan
- Bangladeş
- Belarus
- Belize
- Benin
- Butan
- Bolivya
- Bosna Hersek
- Botsvana
- Brezilya
- Bulgaristan
- Burkina Faso
- Burundi
- Kamboçya
- Kamerun
- Cape Verde
- Orta Afrika Cumhuriyeti
- Çad
- Şili
- Çin
- Kolombiya
- Komorlar
- Kongo
- Kosta Rika
- Fildişi Sahili
- Küba
- Cibuti
- Dominika
- Dominik Cumhuriyeti
- Ekvador
- Mısır
- El Salvador
- Eritre
- Etiyopya
- Fiji
- Gabon
- Gambiya
- Gürcistan
- Gana
- Grenada
- Guatemala
- Gine
- Gine-Bisau
- Guyana
- Haiti
- Honduras
- Hindistan
- Endonezya
- İran
- Irak
- Jamaika
- Ürdün
- Kazakistan
- Kenya
- Kiribati
- Kuzey Kore
- Kosova
- Kırgız Cumhuriyeti
- Laos
- Letonya
- Lübnan
- Lesoto
- Liberya
- Libya
- Litvanya
- Makedonya
- Madagaskar
- Malawi
- Malezya
- Maldivler
- Mali
- Marşal Adaları
- Moritanya
- Mauritius
- Mayotte
- Meksika
- Mikronezya
- Moldova
- Moğolistan
- Karadağ
- Fas
- Mozambik
- Myanmar
- Namibya
- Nepal
- Nikaragua
- Nijer
- Nijerya
- Pakistan
- Palau
- Panama
- Papua Yeni Gine
- Paraguay
- Peru
- Filipinler
- Romanya
- Rusya Federasyonu
- Ruanda
- Samoa
- São Tomé ve Principe
- Senegal
- Sırbistan
- Seyşeller
- Sierra Leone
- Solomon Adaları
- Somali
- Güney Afrika
- Sri Lanka
- St. Kitts ve Nevis
- St. Lucia
- St. Vincent ve Grenadinler
- Sudan
- Surinam
- Esvati̇ni̇
- Suriye Arap Cumhuriyeti
- Tacikistan
- Tanzanya
- Tayland
- Doğu Timor
- Togo
- Tonga
- Tunus
- Türkiye
- Türkmenistan
- Tuvalu
- Uganda
- Ukrayna
- Uruguay
- Özbekistan
- Vanuatu
- Venezuela
- Vietnam
- Batı Şeria ve Gazze
- Yemen
- Zambiya
- Zimbabve
Gelişmekte Olan Ülkeler Ne Zaman Gelişebilir?
Ekonomistler, gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkeler haline gelmesinin ne zaman veya hangi hızda olacağı konusunda oldukça farklı birtakım görüş ayrılıklarına sahiptir.
Neoklasik iktisat, yoksul ülkelerin, zengin ülkelerden daha hızlı büyüyeceğini öngörür. Bunun temel nedeni olarak, sermayedeki azalan getiriler gösterilir. Zira yoksul ülkeler daha az sermaye ile yola çıktığından, yeni yatırımların her bir diliminde daha fazla sermayesi olan zengin ülkelere göre daha fazla gelir elde eder.
Kalkınma iktisadına göre ise, yoksul ülkelerin kendilerine özgü sorunları vardır. Bu sorunlar geleneksel gelişmiş ekonomilerin sunduğu çözümlerden çok daha farklı politik çözümler gerektirir. Ancak içsel büyüme teorisi bunun yerine şartlı bir yakınlaşma olduğunu ileri sürer.
Bu çerçevede, ülkenin doğurganlık oranı, beşeri sermayesi ve hükümet politikaları gibi faktörler sabit tutulduğunda yoksul ülkeler zengin ülkelerden daha hızlı büyür. Gerçekte diğer faktörler sabit olmadığından mutlak yakınlaşma gerçekleşmez.
Gelişmekte Olan Ülkeler Nasıl Büyüyebilir?
Göz ardı edilmemesi gereken önemli bir dezavantaja sahip olmakla birlikte, bazı gelişmekte olan ülkelerin kendi kendilerine yardımcı olmadıkları ve sahip oldukları kaynakları verimli bir şekilde kullanmadıkları görülür.
Bir ekonomide etkin yönetimi sağlayacak kurumlar hayati önem taşır. Kaynaklarını iyi ve verimli kullanan gelişmekte olan ülkeler hızla büyüyebilir. Öyle ki dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri, yoksul ülkeler arasındaki olağanüstü aktörlerden oluşan küçük bir alt gruptan oluşur.
Ancak tabii yine belirtmek gerekirse, çoğu gelişmekte olan ülke ekonomisi, şaşırtıcı şekilde rağbet gören ayrıklaştırma teorilerinin aksine 2007 yılında ekonomik kriz Amerika Birleşik Devletleri’nden dünyanın geri kalanına genişleyince mağdur olmuştu.