Güçlenen Dolar ABD’yi Nasıl Etkiliyor
ABD’nin faiz artırımının ardından doların güvenli liman olması birçok ekonomiyi tehdit ediyor. Dolar, gelişenler en başta olmak üzere tüm para birimleri karşısında değer kazanıyor.
Güçlenen dolar, yatırımcıları ABD doları cinsinden varlıklara teşvik ediyor ve paralar güvenli görülen limana doğru akıyor. Uluslararası Finans Enstitüsü verilerine göre geçen yıl gelişmekte olan ülkelerden 735 milyar dolar sermaye çıkışı oldu.
İşlerin daha kötü gittiği kürsel ve siyasi ortama nazaran ABD’de ekonomik veriler iyiye gidiyor. ABD’de işsizlik başvuruları geçen 40 yılın en düşük seviyesine indi. ABD, 2014 ve 2015 yıllarında istihdam artışında 1990’lardan bu yana en güçlü iki yılı geçirdi. Brookings Enstitüsü 2014 yılı ortasında eyalet hükümlerinin harcama ve yatırımlarını arttırdığı için bu durumun daha fazla istihdam artışına neden olduğunun altını çiziyor olsa da ABD için işler hala yolunda gidiyor. Özellikle petrol fiyatlarının düşmesi de ABD ekonomisini güçlendiren diğer önemli bir faktör. Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından Ocak ayında yayımlanan Dünya Ekonomisinin Görünümü raporunda ABD’nin en hızlı büyüyen sanayileşmiş ülke olacağı belirtiliyor.
FED‘in faiz oranlarında 0,25 artışı ve kademeli olarak artışların yapılacağına ilişkin kararı sonrasında ABD Doları ve dolara dayalı menkul kıymetlerin değerlenmesi de devam edecek gibi görünüyor.
Tüm bu yaşananlar sermayenin ABD’ye kaymasını ve Amerikalıların alım gücünü artırıyor. Fakat doların güçlenmesi dünya ülke ekonomilerinin yanı sıra ABD için de farklı sorunları beraberinde getiriyor. Doların güçlenmesi yalnızca diğer ülkelerde değil, ABD’de de ekonomik sorunlara neden oluyor.
Güçlü dolar Amerikalı şirketlerin finansal göstergelerine olumsuz yansıyor. Tüm dünyada faaliyet gösteren büyük ABD’li şirketler gelirlerinin yaklaşık yüzde 40’ını yurt dışı faaliyetlerinden elde ediyor. Satışlar yabancı ülkede yerel para birimi ile yapıldığında gelirler dolara çevrildiğinde kar beklentiyi karşılamıyor.
ABD’de sanayi üretimi Kasım ayında yüzde 0,9 düşerken, Aralık ayında 0,4 düştü. 2015 yılının son çeyreğinde sanayi üretimindeki yıllık düşüş yüzde 3,4 oldu. Perakende satışları da Aralık ayında yüzde 0,1 gerileyerek, 2009’dan bu yana en düşük artışla yüzde 2,1 oldu. 2014 yılında artış yüzde 3,9 olarak gerçekleşmişti.