Brexit sonrası İngiltere ekonomisi Toblerone’u da vurdu
Brexit oylaması sonucunda Avrupa Birliği ile yollarını ayırma kararı alan İngiltere, daha önce beklenen ekonomik belirsizlikler sonrasında yaşanan daralmayla zor zamanlardan geçiyor.
Brexit’in ardından Avrupa Birliği’nden kesin olarak ayrılması iki yıl sürecek İngiltere’de karmaşa yaşanmaya devam ediyor. Ayrılık kararı öncesi dünyanın en büyük 5. ekonomisi olarak gösterilen İngiltere, referandum kararının ardından dünyanın en büyük ekonomileri sıralamasında da gerilemişti.
İngiltere’de yaşanmaya devam eden belirsizlik, yatırımcıların ve şirketlerin de çeşitli önlemler almasında rol oynuyor. İngiliz yayın kurumu BBC’nin haberine göre, ABD merkezli ilaç şirketi Pfizer, İngiltere’de bulunan 370’e yakın kişinin istihdam edildiği 2 üretim tesisini 220 yılına kadar kapatmaya karar verdiğini duyurdu. Geçen gün de İngiliz perakende şirketi Marks and Spencer, İngiltere’deki bazı mağazalarını kapatma kararı aldığını açıklamıştı.
Brexit sonrası zor durumda kalan şirketlerden biri de ünlü çikolata barı Toblerone’un ABD merkezli üreticisi Mondelēz International oldu. Mondelēz International, maliyetlerin artışını sebep göstererek, İngiltere’de satılan Toblerone’un popüler “üçgen” şeklinde küçülmeye gitti.
Hali hazırda piyasada benzerlerinden ve aynı gramajlara sahip çikolatalardan daha yüksek fiyata satılan Toblerone’un fiyatının artırılması yerine şeklinde bir değişikliğe gidildiği belirtiliyor. Mondelēz International tarafından Toblerone’da yapılan bu değişiklik İngiltere’de sosyal medyada Donald Trump’ın ardından en çok konuşulan konu oldu.
1908 yılında o dönem benzerlerinden çok farklı bir formül, şekil ve logoyla Theodor Tobler ve Emil Baumann tarafından tasarlanan Toblerone’a ait paketin üzerinde meşhur Matterhorn Dağı‘nı temsil eden bir çizim ve 1908 senesinden bu yana, üretimine başlandığı İsviçre’nin Bern şehrinin arması yer alıyor.