İstanbul Yeni Havalimanı, yerel istihdama büyük katkı sağlayacak
İstanbul’da inşaatı süren havalimanı gelecek yıl 30 bin kişiye, tam olarak hizmet vermeye başladığında ise yaklaşık olarak 100 bin kişiye istihdam olanağı sunacak.
Arnavutköy’de 75 milyon metrekare alan üzerine inşa edilen İstanbul’un 3. Havaalanı, tamamlandığında 200 milyon yolcunun taşınmasını sağlayacak, 400’e yakın destinasyona uçuş sağlayacak ve dünya hava taşımacılığında önemli bir etkiye sahip olacak. 2018’de faaliyete geçecek yeni havalimanında şu anda 20 binden fazla kişi çalışıyor ve bunların yaklaşık olarak iki bini beyaz yakalılardan oluşuyor.
Gelecek yıl ilk olarak 30 bin kişinin daha havaalanında iş edinmesi bekleniyor. İGA Havalimanı İşletmesi A.Ş. İK Direktörü Demet Gürsoy, projede mavi yakaları istihdam ettiklerini ama sayı arttıkça satın alma ekiplerinde, destek birimlerinde, idari işlerde, insan kaynaklarında ve finansta da istihdamın artacağını belirtiyor. Gelecek yıl havaalanın işletmesi için de personel alımı artacak. Güvenlikten, yer hizmetlerine, apron kadrolarından, bant sorumlularına, duty free çalışanlarına pek çok alanda çeşitli kademelerde işe alımlar olacak. Gürsoy, “Proje tamamlanmaya başladıkça inşaattaki sayılar azalıp, işletmedeki çalışan sayısı artıyor olacak. Bir avantajımızda da inşaat kadrosundakiler, yer teslimleri tamamlandıkça bu tarafa da transfer kadrolarımız olacak. Mesela teknik kadrolarda inşaatlarda çalışan mühendis arkadaşlara fırsat yaratıyor olacağız” diyor.
Şu ana kadar 200 bin CV alan İstanbul Yeni Havalimanı, yerel istihdama büyük katkı sağlayacak.
Şu ana kadar niteliksiz işçi istihdam etme konusunda muhtarlarla işbirliği kurularak özelliklere çevredeki semt ve ilçelere büyük istihdam sağlanmış, inşaat devam ettikçe pek çok düz işçi, inşaat mühendisi, mimar ve idari kadro için arayış da sürüyor.
Açılış sürecinde ise lojistik faliyetler, mekanik bakım onarım birimleri Prime Class ve CIP servisler, yangınla mücadele, havaalanı terminal işletmeleri, bagaj taşıma sistemleri, otopark vale birimleri, yeme içme alanları, güvenlik temizlik, muhasebe, hukuk, kurumsal, iletişim, insan kaynakları gibi onlarca alanda binlerce kişi daha iş imkanı bulacak.
İGA Çevre ve Sürdürülebilirlik Direktörü Ülkü Özeren kadın istihdamı ve yerel istihdam konusundaki faaliyetlerini de “Yerel istihdam için mevcuttaki yerel istihdamı sağlayacak potansiyel nedir onun çalışmasını yapıyoruz, yerel halkla İK arasında bir köprü oluşturuyoruz. İhtiyaca göre de bu kaynağının kapasitesini geliştirmeye çalışıyoruz, meslek edindirme merkezleri, ilçe eğitim müdürlükleri ile çalışıyoruz, beraber eğitim programları hazırlıyoruz. Evde oturan kadınları aktif olarak gelir sahibi etmeye yönelik projeler geliştirmeye bakıyoruz. 9 doğrudan ve dolaylı köyle ilişkimiz var. Köy köy dolaşıyoruz, halkın proje ile ilgisini arttırmaya çalışıyoruz. Köydeki kadınların evde durarak üretikleri ürünleri havalimanında değerlendiriyoruz. Bir mikro site oluşturup doğrudan sipariş usulü çalışanlar kadınlarla çalışanlar arasında köprüyü kuracak şekilde çalışmaya başladık” şeklinde özetliyor.