Kobalt Krizi Derinleşiyor: Üreticiler Daha Yüksek Maliyetlerle Karşı Karşıya
Demokratik Kongo Cumhuriyeti (DRC), kobalt ihracatı üzerindeki vergileri arttırma yolunda bir adım atarak elektrikli araç aküleri ve cep telefonları gibi batarya gerektiren cihazlarda kullanılan kobaltın maliyetini artıran bir hamle yaptı.
Dünyadaki kobalt arzının üçte ikisinden sorumlu olan DRC, kobalt’ı “stratejik bir madde” olarak kategorize ederek, madde üzerindeki vergi oranını yükseltti.
Tesla, BMW ve Volkswagen gibi şirketlerin elektrikli otomobil üretiminde kullandıkları şarj edilebilir piller için gereklilik duyduğu, bakır ve nikel madenciliğinin bir yan ürünü olan kobaltın fiyatları 2017 boyunca hızla yükseldi.
Dünyanın önde gelen otomobil üreticileri tarafından elektrikli otomobil üretimini artırmaya yönelik hedefler, son iki yılda kobalt fiyatlarının üç katına çıkmasına neden oldu. Bu da Kongolu yetkililer tarafından görmezden gelinmedi ve madde üzerinden alınan vergilerin artırılması kararlaştırıldı.
Elektrikli otomobil üreticilerinin yanı sıra Apple ve Samsung gibi teknoloji şirketleri de içine düştükleri bu krizden bir çıkar yol arıyor. Zira bu şirketler de lityum iyon bataryalarda kullanılan kobalta ihtiyaç duyuyor. Örneğin Apple’ın 2017’nin tamamında sattığı 170 milyona yakın iPhone’un üretimi için 6 milyon onsluk kobalt ihtiyacı bulunuyordu. Yakın bir tarihte Apple’ın gelecekteki kobalt tedarikini güvence altına almak için yaptığı görüşmelerden hemen sonra, Samsung da DRC’de bir maden şirketi ile kendi görüşmelerinin sürdüğünü açıklamıştı.
Bununla birlikte, Bloomberg, bu üreticilerin ihtiyaç duyduğu bakır ve altın gibi baz metaller üzerindeki verginin de revize edilmiş yasalar uyarınca yüzde 2’den yüzde 3.5’e yükseleceğini bildirdi.
Gerçek şu ki kritik bir önem taşıyan ve “mavi altın” olarak da bilinen kobalt, hem elektrikli otomobil üreticileri hem de bataryaya ihtiyaç duyan cihaz üreticileri için bu yılın devamında ve gelecekte büyük bir sorun olmaya devam edecek gibi gözüküyor.
Şimdi kobalt Kongo’da “stratejik bir madde” olarak görülüyor ve ülke bu kaynakları daha yüksek seviyede vergilendirerek büyük bir kazanım elde etmeyi amaçlıyor.
Kobalt için küresel talebin lityum iyon bataryalara duyulan ihtiyaçtan ötürü 2018’den 2022’ye kadar yüzde 10 artacağı öngörülüyor. (Ayrıca bkz: Kobalt Yatırımı için Alternatif Hisse Senetleri)